Magický svátek Samhain: Zbavte se všeho špatného podle dávného rituálu

Ještě předtím, než se začal slavit Halloween, existoval keltský svátek Samhain. Byl spojen s příchodem podzimu a zimy a byl plný magických zvyků a rituálů. Co se dělo poslední říjnovou noc?

Svátek Samhain pochází z keltského světa, slavil se na území dnešního Irska, Skotska, Walesu a části Francie a Španělska. Slovo „Samhain“ pochází z galského jazyka a znamená „konec léta“. Svátek byl původně zemědělským rituálem, kdy lidé slavili úspěšnou sklizeň a začátek zimního období. Datum Samhainu bylo těsně spjato s keltským lunárním kalendářem a slavilo se kolem 31. října. Přesně v půlce mezi rovnodenností a slunovratem.

V tento den mizely hranice mezi světem živých a mrtvých

Samhain byl pro Kelty časem, kdy se hranice mezi světem živých a mrtvých stíraly. Věřilo se, že v tento den se duchové zemřelých vracejí zpět, a bylo potřeba je náležitě uctít a připravit jim místo u svého stolu. Také se do oken dávala zapálená svíčka, často ve vyřezané řepě (předchůdce dnešních dýní), která měla svítit zemřelým na cestu zpět. Stejně jako dnes si lidé malovali obličeje a oblékali se do kostýmů. Tenkrát však nešlo o koledu a halloweenskou párty, ale věřili, že je to ochrání od posednutí zlými duchy.

Noc plná kouzel

Samhain byl spojen s pálením velkých ohňů, které měly odvrátit temnotu a ochránit domácnost před zlými duchy. V tuto noc keltské ženy předpovídaly budoucnost. Hranice mezi světem živých a mrtvých byly tenčí, což usnadnilo kontakt s nadpřirozenem. Večer se chystala velká hostina nejen pro živé, ale také pro ty, kteří už slavit nemohli. Lidé zanechávali vybrané pokrmy a nápoje na oltářích pro své předky, aby se mohli nasytit.

Magický rituál očištění

Věřilo se, že právě v tento den je dobré se na chvíli zastavit a zúčtovat. Tedy zbavit se všeho, co už vám dlouhodobě v životě nepřináší radost a neslouží k dobrým účelům, všeho, co je zbytečnou přítěží. K tomu slouží i magický rituál očištění. Sepište si na papír vše, co vás trápí, zatěžuje a co víte, že už vám neprospívá, a potom jej spalte v ohni.

Samhain dnes

Dnes se svátek Samhain slaví už jen na některých místech. Lidé postupně přijali křesťanský svátek All Saints' Day (svátek Všech svatých), který se slavil 1. listopadu, a Samhain byl přeměněn na All Hallows' Eve (Večer Všech svatých), z něhož se vyvinul současný Halloween. Mnoho zvyků a tradic ze Samhainu se však promítlo i do moderních oslav Halloweenu.

Zdroj: history.com

Sdílejte článek
Štítky Francie zima Irsko Španělsko dýně rituál Wales Skotsko Halloween svátek všech svatých Samhain

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.