Celebrity

6. února 2023 05:30

David Laštovka

Jana Preissová o zesnulém Josefu Abrhámovi. Poslednímu setkání zabránila nemoc

Když herečku Janu Preissovou (74) před čtyřmi lety oslovili tvůrci romantického filmu Ženská na vrcholu a nabídli ji jednu z hlavních rolí, na nabídku kývla jen proto, že jí měl hrát manžela Josef Abrhám. K tomu ale nedošlo. Herec se totiž z natáčení na poslední chvíli kvůli zdravotním problémům omluvil.

Měl to být její velký návrat před kameru. Jana Preissová se nechala k filmování přemluvit po dlouhých třinácti letech. Jak přiznala, hlavní motivací pro ni bylo, že měla ztvárnit manželský pár s Josefem Abrhámem, ke kterému velmi vzhlížela a toužila si s ním zahrát.

„Je pravda, že tohle bylo pro mě velké lákadlo a jeden z hlavních důvodů, že jsem na to kývla. Pepa však bohužel onemocněl a z natáčení se musel omluvit. Moc mě to mrzelo, velmi jsem se na něj těšila, ale zdraví je samozřejmě to nejdůležitější,“ prozradila na premiéře filmu Jana Preissová. S Abrhámem se už pak nikdy nesetkala. Nezapomenutelný herec zemřel 16. května uplynulého roku, ve věku 82 let. Před kamerou se naposledy objevil v roce 2015, když ztvárnil menší roli v pohádce Anděl páně 2. Poté se stáhl do ústraní a na veřejnosti se neobjevoval.

Mohlo by vás zajímat: Smutné odhalení na pohřbu Josefa Abrháma. S milovanou Libuškou nežil delší dobu

Nemocného Abrháma nahradil Bolek Polívka

V kuloárech se hovořilo o tom, že měl mít potíže se srdcem a pohybem, čelil poruchám termoregulace, kdy dotyčný necítí teplo a je mu neustále zima. Až na pohřbu jeho milované ženy Libuše Šafránkové v červnu 2021, vyšlo najevo, jak na tom doopravdy je. Přestože ho rodina nechala slušivě ostříhat a oblékla do elegantního obleku, bylo znát, že na tom po zdravotní stránce není vůbec dobře. Na mši byl dovezen na vozíku, duchem byl nepřítomný. Nešlo si nevšimnout také výrazného úbytku na váze a propadlých tváří. Po smutečním rozloučení už se domů nevrátil. Vzal si ho k sobě jeho jediný syn Josef, který o něj se svou ženou Ludmilou pečoval až do poslední chvíle.

V romantické komedii Ženská na vrcholu Abrháma nahradil Bolek Polívka. „Byla radost s ním hrát, je to velmi inspirativní kolega. Známe se spolu léta, ale nikdy předtím jsem s ním nespolupracovala,“ svěřila se ještě na premiéře filmu Preissová, která z natáčení měla velmi dobrý pocit.

Podívejte se na upoutávku filmu Ženská na vrcholu:

„Musím se přiznat, že si hodně vybírám, a když mi někdo zavolá s nějakou nabídkou, většinou odmítám. Nejdůležitější jsou pro mě dvě věci, musí mě zaujmout scénář a záleží na tom, kdo by tam se mnou měl hrát. Toto je příběh o rodině, kde hraji milující a starostlivou babičku, kterou jsem moc ráda i v reálném životě. Mám čtyři vnoučátka a ta mě úžasně drží při životě. Ta postava je mi docela podobná. Natáčení mě navíc svedlo dohromady s kolegy, kteří jsou mému srdci blízcí,“ poznamenala herečka.

Přečtěte si také: Marie Poledňáková začínala kariéru u soustruhu. Čím si ji získal Tomáš Holý?

Stejně jako v jejím nejslavnějším filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku i tentokrát se velká část natáčení odehrávala na horách. Nyní ale až na Slovensku v Nízkých Tatrách. „I když jsme natáčeli na horách, ve filmu se neposadím ani na saně. Ten film je spíše o tom, že Pražáci přijedou do Tater a rozhodně nejdou lyžovat. Ale jako mladá jsem celkem dobře lyžovala, pak mě ale více bavily běžky, které mi připadaly akčnější,“ zavzpomínala Jana Preissová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.