Na nože s revizorem i s policií. Muži zákona si musejí poradit s každým vyvrhelem

Policie v akci V (47) - Zloděj s nožem

Reální muži a ženy zákona, případy ukazující skutečný život a volání o pomoc. I v dokureality show musí policejní hlídka v akci vyřešit v terénu každý protizákonný přešlap. Jak si poradí s přepadením a krádeží auta nebo s útokem na revizora?

Hlídka dostane oznámení, že jistý pan Ryšavý nahlásil krádež auta během přepadení. Když se policisté dostanou na místo, najdou muže s řeznou ránou na obličeji a v nepřehlédnutelném šoku. Pán prý hledal autoservis, optal se na cestu na zastávce mladého muže, jestli neví, kde by mohl takovou službu najít. Dotazovaný vklouzl k němu do auta a přisedl si na sedadlo spolujezdce. Podle popisu se jednalo o muže pod vlivem návykových látek. Hlídka se snaží z šokovaného řidiče získat co nejvíce dalších informací, nakonec ho předává do péče záchranné služby, kterou přivolá.

Policisté o krádeži auta informují další hlídky. Jejich hlášení slyší i osádka hlídky Delta 105, která právě míjí auto, vypadající jako nabourané. Navíc má kolegy hledanou registrační značku. U auta se potácí muž s nožem v ruce. Když spatří policejní auto, začne utíkat. To už policisté neváhají, vyrazí chlapíka odzbrojit, načeš ho zpacifikují. Muž jim pak tvrdí, že auto našel a hlídce bezostyšně tyká. K nabouranému autu ještě přivolají „nehodáře“ a s pravděpodobným pachatelem bizarní krádeže zamíří rovnou na služebnu.

Mladíkovi se přepadení a krádež moc nevyplatily. Po výslechu ho pravděpodobně čeká delší pobyt ve vězení.

Krádež a výše škody podle trestního zákoníku

V případech krádeží a trestu za ně se často mluví o stanovení výše škody orgány činné v trestním řízení. Ty vycházejí z ceny za kterou se věc, která byla předmětem krádeže, v době a místě činu obvykle prodává. Součástí výše škody je uvedení věci do původního stavu, ale nikoli ztráta předpokládaného zisku, který by mohl vlastník získat jejím užitím. Škodou je však skutečná hodnota odcizené věci, a to i v případě, že pachatel dá na místo odcizené věci jinou věc téhož druhu, jestliže je odcizená věc nezastupitelná.

Výše škody je v současnosti kvalifikována podle této stupnice:

  • škoda nikoli nepatrná musí dosáhnout částky nejméně  10.000 Kč.
  • škoda nikoli malá musí dosáhnout částky nejméně  50.000 Kč.
  • větší škoda musí dosáhnout částky nejméně  100.000 Kč.
  • značná škoda musí dosáhnout částky nejméně  1.000.000 Kč.
  • škoda velkého rozsahu je škoda dosahující částky nejméně  10.000.000 Kč.

Boj s revizorem

O pár minut později policisté v oblíbené dokureality, kterou můžete sledovat každý všední den odpoledne na Primě, dostane další hlášení. Tentokrát o potyčce u tramvajové zastávky v centru Prahy.

Na trávníku na ohlášeném místě se perou mladší muž se starším. Policisté dvojici oddělí a žádají vysvětlení. Starší muž v maskáčových kapsáčích tvrdí, že je revizor, což také prokáže předložením průkazky, a popisuje, že na něj ten druhý vytáhl nůž. Mladší z mužů i nadále neovládá emoce, tak je připoután k zábradlí. „Muž, který byl původně černý pasažér, byl velmi agresivní. Podle zákona takové můžeme připoutat, dodá k akci nadstrážmistryně Věra Pilíková.

Protože je výtržník zraněn, krvácí z obličeje, přivolají policisté na místo také záchrannou službu. Ošetření v terénu se ale nekoná. Raněný agresor na sebe nenechá sáhnout. Je tedy spoután a převezen na ošetření do nemocnice.

Revizor měl v tomto případě štěstí. I když pachatel nebyl robustní, byl plný zlosti a nebál se v bitce tasit nůž. Je zřejmé, že má delší dobu vážnější psychické problémy. Proto nakonec skončí na psychiatrii.