Nebojsa Ján Kroner překvapil. Při natáčení legendární pohádky se často bál

Ondřej Vetchý v SJK

Jako odvážný dřevorubec Nebojsa měl Ján Kroner pro strach uděláno. Herec ovšem po letech překvapil pravdou ze zákulisí slavné pohádky, která letos slaví rovných 35 let své existence. Filmaři ho při pořizování drsných scén nešetřili.

Místy mrazivě temný Nebojsa byl natočen na motivy stejnojmenné lidové pohádky Boženy Němcové. Tu si pak ke zpracování propůjčil ještě Jan Werich do knížky Fimfárum. Režisér Nebojsy Július Matula však vrátil humorné werichovské zpracování zpět do hororové nálady, již tak dobře uměla slavná česká spisovatelka vykreslit ve svých dílech.

Herecké duo Ján Kroner ml. a Ondřej Vetchý se v pohádce výborně doplňuje. Však asi víte – Ondra je pohledný a urostlý klaďas, na kterém by se daly skály lámat. A užvaněný vypočítavý zlodějíček Ferko je lenoch a strašpytel. Zajímá ho hlavně plný žaludek.

V kontrastu s náturou filmového hrdiny bez bázně je kuriózní, že při natáčení Nebojsy, kterého můžete opět vidět na prvního máje v 15:10 na Primě, se právě představitelé dvou ústředních rolí prý často báli. „Scéna vrhání nožů nebyla dělaná. Prostě za komunistů přijel mercedesem pán, který se slušně živil v cirkuse vrháním nožů na manželku. Stoupl si přede mne a ohazoval mě. Strašně jsem se bál,“ uvedl Ján Kroner mladší pro Týdeník Televize.

„Opakovalo se to, když jsme museli skočit do vodopádů, kde voda měla dva stupně a vzduch šestnáct. I když to ve filmu není vidět, dole se to hrozně vařilo a bylo to nebezpečné. Kaskadér, který nás měl na starost, naváděl, ať to neděláme, že nemají šanci nikoho odtamtud dostat. Pak jsme měli ještě strach, když jsme lezli po hradbách a spadl pod námi most. V podstatě jsme se báli celý film. Já teda určitě,“ popsal barvitě v rozhovoru pro televizní magazín.

Čtěte také: Hrdina z pohádky Nebojsa Ján Kroner se zřejmě před pár lety pokusil o sebevraždu

Rodinná pohádka Nebojsa je jedním z posledních klasických československých filmů a je natočená rok před sametovou revolucí. Z dostupných výpovědí pamětníků natáčení lze vyčíst, že nejraději vzpomínají na představitele Ferka, herce Ondřeje Vetchého.

„Byl naprosto senzační. Exceloval ve filmu i mimo něj. Rád se bavil s místními, ochotně rozdával autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se o historii kuželovského mlýna. Nosíval bílou košili, a když ji v tom horku sundal, bylo vidět, že má vypracované tělo. Už tehdy na sobě musel hodně pracovat,“ prozradil o Ondřeji Vetchém v deníku Blesk jeden z horňáckých patriotů Antonín Vrba. „Bývalý ředitel základní školy a dlouholetý správce kuželovského mlýna František Okénka totiž u sebe vždy měl lahev dobré slivovice,“ doplnil nadšenec.

Natáčení filmu nepřihlížel Vrba sám. K mlýnu Větráku se tehdy seběhla skoro všichni Kuželovští, aby na vlastní oči zahlédli mladého fešáka Jána Kronera v roli Nebojsy. „Jakmile filmaři skončili, herci se šli najíst k nám do hostince,“ zavzpomínala už v roce 2013 na vznik pohádky pro Vyškovský deník jedna z obyvatelek vsi Jiřina Kožíková a další ji doplnila. „Těší mě, že lidé díky Nebojsovi znají náš mlýn, který je jediný holandského typu na Moravě,“ uvedla pro deník Zdenka Bančáková, pracující tou dobou na obecním úřadu. Nejen na mlýn, ale i na další místa natáčení Nebojsy se ostatně můžete stále podívat.

Víte, co dnes dělá princezna Růžička z pohádky Nebojsa, ztvárněná Zuzanou Skopálovou?

4 nejpoutavější místa z pohádky Nebojsa

  1. Starobylý větrný mlýn, z něhož Ondra vyžene strašidelnou babici, stojí nad vesnicí Kuželov na jižní Moravě.
  2. Tajemnou zříceninu hradu hraje trochu strašidelný Cornštejn blízko Vranovské přehrady.
  3. Ondrova cesta za strachem vede přes hory a doly. Putování se natáčelo i ve Vysokých Tatrách blízko Popradského plesa.
  4. Romantický zámek se zahradou, místo happyendového setkání Ondry s princeznou, je barokní perla – zámek Milotice pod Kyjovem.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.