Když kofein nestačí. Stoupá oblíbenost legálních drog nootropik, některé mohou i děti

Říká se jim také smart drugs a hlavním účinkem je podpora mozkových funkcí, neočekávejte ale žádné halucinace nebo jiné efekty typické pro nelegální drogy. Mezi nootropika patří i všem známý kofein. Co dalšího mezi nimi najdete a jak je využít ve svůj prospěch?

Definice nootropik není striktně ohraničená, proto se setkáte s mnoha látkami, které se mezi ně mohou řadit. Jsou přírodního i syntetického původu a nejčastěji je seženete jako doplňky stravy, ale i volně prodejné léky. Přírodní nootropika lidé znají od nepaměti, například jako různé houby a adaptogeny. Jejich souhrnný název vznikl kombinací slov „noos“ (mysl, vnímání) a „tropein“ (ohýbat) a přišel s ním rumunský chemik a psycholog Cornelius Giurgea v roce 1964.

K čemu se používají

Díky pozitivnímu vlivu na nabuzení mozku a zlepšení paměti se využívají ke zvýšení produktivity, soustředění, odolnosti vůči stresu, ale i ke zklidnění organismu či lepšímu spánku. Nepomohou naráz vyřešit všechny problémy, minimálně vás však ve snažení podpoří. Velmi oblíbená jsou u studentů zahlcených učením nebo u sportovců i jinak psychicky a fyzicky vytížených lidí.

Jak fungují

Přesný mechanismus fungování je prakticky nemožné popsat, protože do této skupiny patří různé skupiny látek a každá působí trochu jinak a specificky. Předpokládá se, že velmi zjednodušeně a obecně nootropika chrání nervové buňky před poškozením vlivem stárnutí nebo působení různých toxinů.

Mohlo by vás zajímat: Doplňujte vitamin D správně. Jeho nedostatek má na zdraví fatální dopady

Na rozdíl od běžných drog účinek nootropik nastupuje pomalu a působí až po delší době. Některá se vyskytují v přírodě a naší stravě přirozeně, proto je možná užíváte a ani o tom nevíte.

Druhy

  • Syntetická nootropika – mají zpravidla silnější účinky než přírodní varianta, zároveň je u nich vyšší riziko vedlejších efektů. Patří sem například Ritalin a Adderall, které zvyšují hladinu dopaminu a tím zvyšují naši pozornost a množství energie, jsou však jen na předpis lékaře.
  • Přírodní nootropika – pro většinu lidí nejzajímavější skupina s celou škálou možností. Určitě znáte kofein, patří sem i L-theanin ze zeleného čaje, ginkgo biloba, ženšen, adaptogenní houby (např. cordyceps, reishi, chaga), rozchodnice růžová (Rhodiola rosea), ashwagandha, maca, guarana, kurkumin a další. Seženete je většinou ve formě prášku nebo v kapslích jako doplňky stravy.
  • Další možnou kategorií jsou tzv. moderní nootropika, kam patří různé aminokyseliny nebo látky podobné vitaminům (např. cholin nebo kreatin), kterým je v poslední době věnována velká pozornost. Mají velmi cílený efekt a prakticky nulové vedlejší účinky.

Dávkování

Kvůli širokému spektru různých druhů nootropik je potřeba věnovat pozornost doporučenému dávkování. Existují totiž ve formě prášku, kapslí, extraktů a čajů nebo olejů. Některá je lepší užívat nalačno, jiná společně s jídlem. Stejně tak se mohou lišit i v čase užívání – přes den, nebo před spaním. Populární je v jejich případě tzv. cyklování, kdy užíváte nootropikum po nějakou dobu, například tři týdny, pak si dáte pauzu a po ní zase pokračujete.

Vedlejší účinky

Obecně u nootropik platí, že při doporučeném dávkování nezpůsobují vážné nežádoucí účinky. Dejte ale pozor na kombinace, známým příkladem je vyšší množství kofeinu a theaninu, které mohou způsobit potíže se spánkem.

Nootropika pro děti

Například při poruchách pozornosti, jako je ADHD, se taktéž k jejich zmírnění mohou využívat nootropika. Většinou se volí přírodní látky a dávkování je v případě dětí jiné než u dospělých. Jejich užívání by mělo být konzultováno s lékařem.

Přečtěte si také: Nutraceutika neléčí, ale v těle dokážou zázraky

Samotná nootropika nepomohou v případě, že jste trvale ve stresu a pod nátlakem, trpíte nedostatkem spánku a váš jídelníček a množství pohybové aktivity není ideální. Kromě užívání smart drugs proto myslete i na potraviny, které vaši vitalitu podpoří přirozenou cestou, jako jsou různé druhy ryb, vejce, kakao, bobulovité ovoce, kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semínka a další.

Autorský článek; další zdroje: nootropicsexpert.com, svetfitness.cz, efia.cz

Podívejte se také, jaké chyby děláme při oblíbeném hubnutí do plavek a jarních detoxech:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.