Společnost

19. března 2024 15:00

Marie Makovská

Nenaleťte podvodníkům. Muž, který se vydával za Pepu Vojtka, z ženy vymámil 1,3 milionu

Pětadvacetiletá žena se přes sociální sítě seznámila s údajným zpěvákem kapely Kabát Pepou Vojtkem. Podvodník musel být velmi přesvědčivý, protože žena mu během pár měsíců postupně naposílala téměř 1,3 milionu korun. O nebezpečné lásce na sítích informovala policie.

Lajkne vám občas na sociálních sítích vaši fotku třeba Johnny Depp nebo George Clooney? Pokud ano, možná jste se jen pousmáli a skutečnost přešli – šlo totiž pravděpodobně o falešný profil, který se za slavného herce jen vydával. Podvodníci ale mohou být velmi přesvědčiví, jako tomu nejspíš bylo v tomto případě, kdy ženu oslovil údajný Pepa Vojtek.

Přečtěte si také: Gangy vylákaly z lidí na internetu miliony. Policie obvinila desítky Čechů a Ukrajinců

Láska za všechny peníze

„O víkendu se na policisty z obvodního oddělení Nový Bydžov obrátila pětadvacetiletá žena s podezřením na podvodné jednání. Uvedla, že se přes sociální sítě seznámila s českým rockovým zpěvákem skupiny Kabát, který ji po pár vyměněných textových zprávách slíbil osobní setkání. Nejprve však musela uhradit jeho dovolenou. Jelikož v té době byl v zahraničí, tak musela zaplatit i jeho letenku. Následovaly další a další smyšlené platby,“ informovala policie na svých stránkách.

Zamilovaná žena vkládala peníze na základě přijatých QR kódů do bitcoinmatu. Postupně vyčerpala svoje úspory a vzala si dokonce několik úvěrů, aby během necelých 2,5 měsíce muži převedla téměř 1,3 milionu korun. Vymámil je z ní také pod záminkou balíčků. Tvrdil, že jí pošle své osobní věci, peníze, zlato a dárky v hodnotě asi 18 milionů korun. Za doručení však musela hradit různé poplatky.

Podívejte se také na případ podvodníka, který se zaměřil na benefity okradených:

Policie varuje

„Neposílejte nikomu neznámému žádné peníze! Nikdy nevíte, s kým komunikujete. Kdokoliv se na sociálních sítích může vydávat za kohokoliv!“ varuje policie, která musí řešit mnoho podobných případů.

Budoucnost s ukrajinským prezidentem

Dalším takovým je třeba případ dvaačtyřicetileté ženy z Trutnovska, která minulý rok reagovala na videopříspěvek „prezidenta Ukrajiny“. Napsala mu pochvalný komentář a údajný prezident Zelenskyj se ozval zpět. Začali si spolu psát a po nějaké době jí vyznal lásku a plánovali spolu budoucnost.

„Aby s ní mohl být, musel jí poslat balík s úsporami. Za přepravu však žena musela zaplatit 240 tisíc korun. Jelikož tolik peněz neměla, musela si je půjčit. Od prezidenta, s kterým se znala celý měsíc, měla přislíbeno, že si všechny peníze může vzít zpět z doručeného balíku. Až na upozornění banky, že se pravděpodobně stala obětí podvodu, šla věc nahlásit,“ popsala policie, která v takových případech zahájí úkon trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za což hrozí trest odnětí svobody na 1 rok až 5 let.

Policie také přidává sérii rad a doporučení, jak se chovat na internetu a na koho se jako oběť obrátit.

Sdílejte článek
Štítky peníze policie podvod sociální síť podvodník Kabát Josef Vojtek Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.