1. března 2010 10:00
Petr UllmannNormandský koláč
Jablečný recept na Normandský koláč od paní Heleny Uhrové.
Normandský koláč
200 g hladké mouky,100 g másla,100 g práškového cukru,špetka soli,1 kg jablek,50 g rozinek, 1 likérová sklenka calvadosu (jablkovice), skořice
Z mouky másla, soli a 50 g cukru uděláme s přídavkem horké vody vláčné těsto, které se nesmí lepit. Hodinu ho necháme odpočinout a mezitím si oloupeme a vykrájíme jablka. 3 jablka nakrájíme na plátky, zbytek rozdusíme s 50 g cukru a skořicí. Kulatý plech vymažeme, vyplníme těstem, pokryjeme rozdušenými jablky a navrch naskládáme plátky jablek. Pečeme při 250°C 10 min a dále při 200 °C 25 minut. Před koncem pečení přidáme rozinky, které jsme předtím namočili do destilátu. Zbylým destilátem flambujeme.
Jablečný nákyp
Rozdusíme 1 kg oloupaných, vykrájených jablek s 1 dcl jablkovice lžičkou citronové šťávy. Necháme ve vlažné troubě 30 minut aby se odpařila voda. Pak přidáme 110 g cukru a promícháme. Přidáme 150g másla, a 2 ušlehaná vejce. Hmotou naplníme vymazanou formu a pečeme v troubě při 160°C 40 minut.
Nákyp se servíruje horký s vanilkovým krémem (z vanilkového pudingu).
Jablečné nápoje horké i studené, alko i nealko
Jablka oloupat, rozvařit s vodou, přidat skořici, vanilku, hřebíček, badyán. Koření vyndat, naplnit do sklenic, přidat citronovou (pomerančovou) šťávu, kdo nemá rád kousíčky tak rozmixovat. V alko variantě přidáme vodku, rum, jablkovici, slivovici – prostě co je po ruce. Ale zahřejí obě varianty.