Celebrity

3. září 2022 13:20

Tomáš Durčák

Ostuda na pohřbu Hany Zagorové: Hosty pobouřilo nevhodné chování kněze

Nedůstojné, nevybíravé, přinejmenším nevhodné. Takovými slovy by se dala podle účastníků popsat smuteční mše za Hanu Zagorovou, která proběhla v uzavřeném kruhu rodiny a pozvaných hostů v úterý 30. srpna. Kněz Jiří Veith, který mši sloužil, se podle přítomných dopustil řady přešlapů.

Kněz řekl nesmysl už v datu narození Zagorové

Byť se něco takového na první pohled zdá jako zcela nemyslitelné, smuteční mše za Hanu Zagorovou v kostele sv. Tomáše na pražské Malé Straně byla údajně jedno velké faux pas.

Hosté se zarazili hned v samotném úvodu, kdy kněz truchlícím hostům oznámil, že Hana Zagorová se narodila 16. září, což je mylné datum, jelikož zpěvačka by ve skutečnosti své nedožité 76. narozeniny oslavila 6. září.

Ale takový přeřek by se asi ještě dal vzhledem k situaci pochopit, nikdo nejsme neomylní. Jenže podivná vyjádření kněze Veitha pokračovala i nadále. „Všem zatrnulo, když si to kněz popletl. Potom také nebylo namístě, když Hanku nejdříve označil za herečku, moderátorku a až potom za zpěvačku,“ řekl pro deník Blesk jeden z účastníků mše, který si nepřál být jmenován.

Nakonec se ale našli i známí účastníci, kteří se nebáli svůj názor vyjádřit mimo anonymitu. „Myslel jsem, že to bude důstojnější,“ uvedl pohoršeně saxofonista a manžel Dady Patrasové (66) Felix Slováček (79). Na mši nicméně dorazila celá řada známých osobností.

Nevhodné vtipy a trapná reklama na restauraci

„Neustále opakoval, ať se za ni modlíme, aby nemusela býti za své hříchy, kterých se v životě dopustila, potrestána. To bylo vážně trapné,“ řekl Blesku další ze zaskočených hostů, který očividně nechápal, proč mše za populární zpěvačku probíhala tímto způsobem.

Sám Štefan Margita (66) podle jedné z kolegyň Zagorové chtěl a kněze poprosil, aby smuteční mše nebyla pouze smutná a tíživá. Jiří Veith se ji proto rozhodl odlehčit hned trojicí vtipů, které měl během ní pronést. Ani tento pokus se mu však podle zmíněné kolegyně nepovedl.

„Prý ho Štefan poprosil, aby mše nebyla jenom samý smutek. Humor ale může být i vkusný, laskavý a chytrý. A to tyhle vtipy rozhodně nebyly,“ uvedla kamarádka Zagorové pro Blesk.

Samotný vrchol trapnosti a nedůstojnosti však měl přijít až v samotném závěru mše. Kněz Veith všem odcházejícím údajně rozdával letáky, které zvaly na malé posezení do restaurace. Háček byl v tom, že restauraci podle všeho provozuje spolek, kterému sám kněz předsedá. A co víc, nešlo ani o oficiální smuteční posezení organizované Štefanem Margitou.

Ten smuteční hostinu uspořádal na Žofíně. Zmatení smuteční hosté si navíc hned v úvodním oslovení na letáku mohli přečíst slovo „přátelé“ s jedním chybějícím e.

Některé přešlapy se jistě dají omluvit tím, že se celá smuteční mše a vše okolo zařizovalo velmi narychlo a samozřejmě nečekaně. Právě od kněze, který takovou mši slouží, by se však očekávalo, že bude schopen truchlícím pomoci, podat jim pomocnou ruku a o nebožtíkovi promluví jen v dobrém a důstojně.

Což se dle výše zmíněných slov účastníků očividně nestalo a zdrcenému Štefanu Margitovi určitě nepomohlo.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.