Prima maminka

15. listopadu 2023 13:05

Tomáš Durčák

Otevírací doba obchodů 17. listopadu: Kde si v Den boje za svobodu nakoupíte?

Otevírací doba obchodů během svátků

17. listopad patří jakožto Den boje za svobodu a demokracii a zároveň Mezinárodní den studenstva mezi nejvýznamnější české státní svátky. Jakou můžete letos očekávat otevírací dobu obchodů a kde všude si bez problémů nakoupíte?

Omezuje prodej v tento státní svátek zákon?

Jak známo, v České republice otevírací dobu během státních svátků upravuje od roku 2016 platný zákon, který v některé konkrétní dny nařizuje všem větším obchodům mít zavřeno. Zákaz prodeje tak zpravidla znamená, že mají zcela zavřeno všechny supermarkety, obchodní centra i hobbymarkety.

Den boje za svobodu a demokracii se stal státním svátkem v roce 2000 a letos připadá na pátek. Jde tak o ideální příležitost vzít si v pátek volno a užít si čtyřdenní prodloužený víkend. Jak je to ale s nakupováním?

Konkrétně 17. listopad mezi zmíněné svátky, v které je ze zákona prodej zakázán, nepatří. Všichni prodejci si tak mohou dle vlastní úvahy vybrat, zda svým zaměstnancům dopřejí den volna navíc, nebo ne. A dle vyjádření jednotlivých řetězců to vypadá, že nechat v období, kdy lidé začínají své předvánoční nákupy, zavřeno neplánuje prakticky nikdo.

Velké řetězce plánují standardní otevírací dobu

„Dne 17. listopadu budou všechny prodejny Lidl otevřeny dle platné standardní otevírací doby,“ řekl pro Prima Ženy tiskový mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler. „V pátek 17. 11. budou všechny naše prodejny otevřené dle standardní doby,“ oznámila Renata Maierl ze společnosti Kaufland.

„Jelikož se na den 17. 11. nevztahuje regulace otevírací doby, naše prodejny zůstanou pro zákazníky otevřené v běžné otevírací době,“ plánuje mít ve svátek otevřeno jako v běžný všední den řetězec Albert. To samé platí i pro další obchody s potravinami, jako je Penny, Tesco, Billa či Coop. Bát se nemusí ani ti, kteří chtějí volný den využít k vánočním nákupům ve velkých obchodních domech.

„Přestože je tento den dalším velkým milníkem naší historie jako 28. říjen, nespadá pod žádný zákon. Všechny obchody a služby budou mít otevřeno jako v kterýkoliv jiný den. Předpokládáme, že lidé sváteční čtvrtek využijí k předvánočním nákupům nejen dárků, ale také adventních dekorací či surovin na pečení cukroví,“ vysvětlila marketingová manažerka pražského nákupního centra OC Šestka Lenka Šátková.

Standardní otevírací dobu můžete očekávat i ve velkých hobby marketech, jako je Hornbach či OBI, nebo u prodejců nábytků typu IKEA či SCONTO. Jen je potřeba počítat s tím, že volný den bude pravděpodobně znamenat větší návštěvnost všech obchodů a vyzbrojit se dostatkem trpělivosti i nervů na případné složitosti okolo parkování či front.