Životní styl

18. prosince 2022 06:30

Marie Makovská

Pes a vánoční svátky: Pozor na 7 věcí, kterými si je můžete vzájemně zkazit

Svátky klidu, míru a rodinné pohody jsou za dveřmi a pro mnohé z nás je členem rodiny i čtyřnohý parťák. Oslavy Vánoc a Silvestra s sebou však nesou určitá rizika. Vyvarujte se jim, ať netrpíte vy ani váš pes.

Sváteční jídlo

Patříte mezi striktní páníčky, kterým od stolu neupadne ani drobeček, nebo naopak rádi podsunete pejskovi zbytky? Na sváteční tabuli se najde spoust věcí, u kterých byste možná nečekali, že mohou mazlíčkům ublížit. Zatímco o čokoládě je to všeobecně známé, i po kusu smaženého řízku nebo bramborovém salátu může být psům špatně. Mimo jejich dosah by mělo zůstat i veškeré cukroví, chlebíčky, pozor taky na ryby s kostmi. Pokud máte pejska zvyklého na syrovou stravu a kosti (tzv. BARF), můžete mu schovat kus syrové ryby. Mnozí lidé netuší, že obecně kosti při tepelné úpravě mění strukturu, jsou pak křehčí a lámou se do ostrých štěpin. Při kousání a polykání pak můžou snadno zranit, jsou hůře stravitelné a úlomky mohou narušit střeva. Pro zpestření běžné stravy zvolte raději třeba speciální sušenky pro psy.

Vánoční stromek

Velké lákadlo pro všechny pejsky, které najednou osidluje část jejich teritoria. Stromek by měl být dobře upevněný ve stojanu a zároveň na bezpečném místě s co nejnižším rizikem zvrhnutí. Ozdoby zvolte a umístěte podle toho, jakého máte psího dobrodruha. Někteří si jich ani nevšimnout, jiní jdou jen po těch jedlých a další dokážou sežrat celou plastovou ozdobu i s háčkem. Ani další vánoční dekorace by neměly zůstat v dosahu mazlíčků, oblíbené jmelí, vánoční hvězda i parfemované svíčky a oleje jsou pro ně jedovaté.

Psi jsou úžasní parťáci a pomocníci. Podívejte se, jak čtyřnohý mazlíček zachraňuje diabetičku:

Málo pozornosti

Spousta příprav, návštěvy u známých, méně času na parťáky, kteří najednou nejsou středobodem vesmíru. Klidní pejsci zvyklí na své místo vám jistě prominou, pokud ale máte malého závisláka, můžete pozorovat změny na jeho chování, které vás možná nepotěší. Psi se údajně nemstí, proto je netrestejte, že najednou pustí třeba loužičku na návštěvě, přestože to přece nikdy neudělali. Jsou citliví na nezvyklé situace a stres. Zajistěte jim, aby jejich místo bylo klidným útočištěm, ideálně někde, kde na vás uvidí a zároveň je nikdo nebude rušit. Někteří páníčci mají pejsky navyklé na odpočinek v kleci, přestože jiní by si klec v interiéru v životě neuměli představit, a psa za mřížemi už vůbec ne. Veterináři a trenéři psů ale klece neodsuzují, pokud jsou používány správně – tedy jako prostor ke klidu a odpočinku, na který si pes postupně, a ideálně odmalička, zvyká.

Ústupky

Někdy mají páníčci pocit, že vánoční svátky by měly být speciální i pro psa, a tak mu výjimečně povolí ležet na gauči, dají nějakou tu dobrotu od stolu a podobně. Jak ale parťákovi vysvětlí, že sváteční čas končí a je třeba vrátit se z postele do pelíšku na zemi? Pokud jste si pravidla se čtyřnohým parťákem nastavili včas a správně, pochopí, že vaše slovo platí a jen s vaší povolením může nahoru. Pozor ale aby nenabyl dojmu, že může kdykoliv kamkoliv, například i na cizí gauč na návštěvě. Ani žebrání jídla pod stolem, které třeba doma tolerujete, nemusí projít na večeři u rodičů nebo známých.

Partnerské a rodinné hádky

Pes se pak může stát nepříjemným elementem, který narušuje rodinný klid. Není nic příjemného, když se celá rodina nebo někdo ze známých, kdo vašeho psa vidí jednou dvakrát za rok, začne vměšovat do jeho výchovy. Nebo naopak vychovaný miláček leží způsobně na místě a nadšení stolující vám ho odvolají, aby mu mohli dát dobrotu. Je dobré si všechna pravidla nastavit včas, a to nejen s vaší parťákem, který už je pravděpodobně zná, ale především s vašimi blízkými.

Pes jako dárek

Každý rok útulky, veterináři, zájmové skupiny na Facebooku, zkrátka všichni milovníci psů varují, před darováním štěňat jako vánočního dárku. Pokud je to krok dobře promyšlený, všemi dospělými v rodině schválený a naplánovaný, není důvod, proč nevybrat zrovna Vánoce. V případě unáhlení si ale můžete pokazit svátky a klidně i následujících pár měsíců a let. A dostatek času byste měli věnovat nejen rozhodnutí pořídit psa jako takového, ale i výběru plemene, se kterým si vzájemně svými potřebami a stylem života sednete.

Silvestr a hluk

Dalším velkým tématem a pro mnoho páníčků i neoblíbeným časem jsou novoroční oslavy. Majitelé psů se v diskuzích na internetu shodují, že někteří mazlíčci začnou na hluk reagovat až v pozdějším věku nebo po negativní zkušenosti. Proto existuje spousta doporučení, jak psa na tyto případy připravovat, a to ne až v silvestrovský den, ale v průběhu celého roku. Tyto i další tipy vydali třeba na stránkách První pomoc pes.

🎆🐺Silvestr a pes? Všechny informace přehledně na jednom místě. ⭐Silvestrovská noc je pro vašeho psího kamaráda často...

Posted by První Pomoc Pes on Thursday, December 30, 2021


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.