Kořalička na kuráž? To neděláš dobře, Jakube. Pohlreich varuje kuchaře na Šumavě

Restaurace Pláně – Ano, šéfe! (2025)
Čtyři malé děti, dluh tři čtvrtě milionu, nepořádek a panáky na nervy. Kuchař Jakub ze šumavského penzionu Pláně věří, že mu Zdeněk Pohlreich pomůže. Šéf je nemilosrdný: „Tím, jaký pořádek máš v kuchyni, všechno začíná i končí.“
Jakub uvádí, že do pořadu se přihlásil vědomě. „Potřebujeme pomoci s konceptem, chceme víc zapadnout do téhle lokality. A proto jsem pozval Zdeňka. Moje žena s tím až tolik nesouhlasila,“ svěřil se mladý kuchař a provozovatel podniku v malebné turistické lokalitě na Šumavě.
Hned při příjezdu je ale jasné, že podnik má problémů víc než dost. Eliška pomáhá s obsluhou, rezervacemi i úklidem pokojů a nejmladší dceru nosí ve vaku na prsou, jak klokaní máma. „To dítě na tom břiše mě přivádí do stavu beztíže. Nemůžeš chodit s dítětem po hospodě. To je jako co, Burkina Faso na Šumavě?“ glosuje Pohlreich už při objednávce degustačního menu.
Menu vypadá slibně. Nabízí se bramborové knedlíky s trhanou krkovicí, smažený květák, fazolky na smetaně. Jenže na jídlo čeká Šéf 40 minut a chuťově přichází zklamání. „Houska je suchá jak trout, maso OK. Ale co je důležitý, aby každej ten komponent byl dochucenej. Ten salát je tam prostě utrženej, suchej jak dědkův skalp,“ vyjmenovává jednu chybu za druhou. Těstoviny jsou podle něho utopené ve smetaně a bramborům u smaženého květáku vytkne absenci másla. „Není na světě nic krásnějšího než brambory, který plavou v másle,“ povzdychne si Pohlreich v dalším novém dílu Ano, šéfe! ze Šumavy.
Naději vzbuzují bramborové knedlíky s krkovicí, které vizuálně působí dobře. Jenže i tady se ukáže, že nápad nestačí. „Maso uvnitř je úplně suchý. To kouzlo je ve šťávě, kterou tam dáš k masu. Idea dobrá, provedení všelijaký,“ kroutí hlavou.
Špína a skrytá neřest majitele
Problémy se ale netýkají jen kuchařského umění. Jakmile Pohlreich nakoukne do kuchyně, spatří špínu a zanedbané vybavení. „Začneme tím, že kuchyně není nejčistší. Zkrátka na úklid serete... Hele, chlapče, ta kuchyň je zesraná jako kráva... A tobě, Jakube, něco povím. Tím, jaký pořádek máš v kuchyni, vše začíná i končí,“ konstatuje bez servítek.
Přečtěte si také, jak Pohlreich šéfoval na Moravě, kde ho zaskočilo ho jelení panoptikum
Když se k problémům přidá i množství prázdných lahví od Jägermeistera, začne být jasné, že Jakub nebojuje jen s řízením podniku. Pohlreich se ptá přímo: „Hele, ty si myslíš, že svoje problémy vyřešíš chlastem? To skončí ještě větším průserem, než si vůbec umíš představit... Kořalička na kuráž, to neděláš dobře, Jakube,“ varuje ho Pohlreich. A nešetří ani celkovým hodnocením: „Platíš krvavý nájem, staráš se o čtyři děti, neumíš to... Klobouk dolů, jenže odvaha pracovat a dělat prosperující byznys jsou dvě odlišné věci,“ komentuje dál situaci v Pláních a dozvídá se, že rodinu navíc tíží dluh ve výši tři čtvrtě milionu korun.
Na pomoc s podnikem přichází v průběhu natáčení i Jakubova maminka, která však ví, že syna sama nezlomí. „Jak mu mám pomoci? On se nedá, proto jsem ráda, že jste tady, mě neposlechne, nedá se...“ svěří Šéfovi. Ten si nebere servítky. „Ty bys, Jakube, potřeboval pořádně nakopat do prdele, takhle se to nedělá.“
Nemilosrdné zrcadlo
Jakub a Eliška stojí před zátěžovým testem. Pohlreich slibuje, že tentokrát půjde o tvrdou školu. „Nemilosrdně nastavíme zrcadlo a festival otrlého strávníka už jede,“ hlásí Zdeněk Pohlreich před příjezdem hostů.
Víte, že Zdeňkovi Pohlreichovi při stolování vadí jeden velký zlozvyk? O jaký jde?
Dokáže rodina z Plání zvládnout dluhy, překonat Jakubovu slabost a dát podnik na nohy? Uspěje Pohlreichova tvrdá škola, nebo rodina v šumavském penzionu nezvládne tlak? Sledujte nové Ano, šéfe! ve čtvrtek ve 21:40 na Primě, nebo již nyní na prima+.