Polovina dospělých má sex na prvním rande. Co je k tomu nejčastěji vede?

Lásce navzdory (1) - upoutávka

Sex na prvním rande v minulosti býval tabuizovanou záležitostí, o které se lidé, především pak ženy, mnohdy zdráhali mluvit i se svými přáteli a často ho ani neprovozovali. Nejnovější průzkumy ale dokazují, že časy se mění a pohlavní styk si na prvním rande užívá až polovina dospělých lidí. A nebývá to jen za účelem pocítit rozkoš.

V době nepřeberného množství on-line seznamek se lidé často stihnou víceméně poznat ještě předtím, než se poprvé sejdou, a dokonce mezi sebou vybudovat i určité sexuální napětí. Pak není důvod se při osobním setkání držet zpátky. Jiní lidé si na první schůzce i bez seznamky sednou tak skvěle, že se chtějí ihned sblížit ještě o něco víc. Sex na prvním rande už není tabu a ve společnosti je to znát.

Lidé si chtějí užívat

Ať už z jakéhokoliv důvodu, se sexem na prvním rande má zkušenost celkem 49 % dospělých, přičemž muži jsou v tomto ohledu o něco vstřícnější (59 %) než ženy (43 %). Vyplynulo to z průzkumu společnosti Lovehoney zaměřené na sexuální wellbeing, která na toto téma vyzpovídala 2 tisíce lidí.

Vůbec nejčastěji zmiňovaným důvodem byla pro 53 % dotázaných jednoduše touha užít si. 46 % uvedlo ryze praktický záměr: chtěli zjistit hned na začátku, zda jsou s protějškem sexuálně kompatibilní. Více než čtvrtina uvedla jako důvod rychlejší sblížení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid snižuje kvalitu spermatu. Po těžkém průběhu se problém týká až třetiny mužů

Dále 16 % lidí zmínilo, že sex uklidňuje jejich nervy. Jako další argument uvedlo 20 % lidí, že před tím, než se začnou citově angažovat, chtějí zjistit, zda druhá osoba akceptuje jejich sexuální odchylky a návyky.

Důvody ke zdrženlivosti

Na druhou stranu mezi těmi, kteří uvedli, že nikdy neměli sex na prvním rande, byl nejčastějším důvodem špatný pocit při sexu s někým, koho příliš neznají (47 %). 38 % pak uvedlo, že nevěří (v rámci svých hodnot) na sex na první schůzce a 32 % tvrdí, že si sex užívají pouze s lidmi, ke který mají citový vztah.

Pětici nejčastějších důvodů doplňuje přibližně čtvrtinou zmiňované „pravidlo“ nespat s někým na prvním rande a obava z pohlavně přenosných nemocí a těhotenství (17 %).

Sex podle zvěrokruhu

Pokud patříte k milovníkům horoskopů, zaujme vás zjištění, že k sexu na prvním rande se nejčastěji uchylují Kozorozi (55 %) a Váhy (54 %). Následují Panny, Štíři a Blíženci, kteří uzavírají pětici znamení, u nichž je sex na první schůzce nejpravděpodobnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překvapivé rozdíly a těžko uvěřitelné výjimky. V jakém věku je sex v Evropě legální?

„Stejně jako ve všem okolo sexuality ani v této otázce nesmíme zapomínat, že každý jsme jiný. Zatímco někdo potřebuje vnímat intimní kontakt jako důkaz vzájemné důvěry, pro jiného může být čistě praktickým testem kompatibility. Obavy typu 'už mě nebude chtít, když se poddám moc rychle' jsou jen zbytečným zdrojem studu a výčitek,“ vysvětluje Michal Večeřa, specialista e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz

Sdílejte článek
Štítky rande první rande průzkum sex randění