Ponocujete rádi? Noční sovy jsou podle studie chytřejší než ranní ptáčata

Podle výsledků nejnovější studie jsou lidé, kteří rádi ponocují, chytřejší než ti, kteří mají ve zvyku vstávat v brzkou ranní hodinu. Jaké aspekty výzkumníci zkoumali a co má největší vliv na funkci lidského mozku?

Rčení, že „ranní ptáče dál doskáče“, v tomto směru tak úplně neplatí. Alespoň to tvrdí výsledky nejnovější studie výzkumného týmu z Imperial College v Londýně. Do průzkumu se zapojilo 26 tisíc lidí, kteří měli za úkol odpovídat na otázky, jež zkoumaly inteligenci, paměť a reakční dobu. Další zkoumanou složkou byl také spánek.

Mohlo by vás zajímat: Znamení zvěrokruhu, která milují spánek: Šlofíka si rádi dopřejí Lvi i Raci

Lidé uváděli dobu a kvalitu spánku a také svůj chronotyp, což je doba, během které se cítí nejproduktivnější a nejbdělejší. „Spánek je pro nás velmi důležitý. I když je důležité pochopit své přirozené spánkové tendence a pracovat s nimi, stejně důležité je pamatovat na to, abyste spali dostatečně dlouho, ani příliš dlouho, ani příliš krátce. To je zásadní pro udržení zdravého a co nejlépe fungujícího mozku,“ citoval vedoucí výzkumu jménem Raha West deník The Guardian.

Spánek má přímý vliv na funkci mozku

A je to právě spánek, který má jeden z nejzásadnějších vlivů na fungování lidského mozku. „Zjistili jsme, že délka spánku má přímý vliv na funkci mozku, a věříme, že aktivní řízení spánkových návyků je opravdu důležité pro posílení a ochranu fungování našeho mozku,“ dodal výzkumník Daqing Ma.

Čtěte také: Sexuální abstinence má svá rizika. Hrozí přibírání, úzkosti i horší spánek

Ponocování je silně spojováno s kreativními typy a umělci. Za noční sovu se například považuje rapper a designér Kanye West nebo zpěvačka Lady Gaga. Studie přitom zjistila, že významným ukazatelem je především délka spánku. V kognitivních testech nejvíce uspěli lidé, kteří si denně dopřávají sedm až devět hodin.

S výsledky studie ale ne všichni souhlasí. „Studie má závažná omezení, protože nezohlednila dosažené vzdělání ani do výsledků nezahrnula denní dobu, kdy byly kognitivní testy prováděny. Hlavní smyslem studie je zpochybnění stereotypů týkajících se spánku,“ sdělila Jessica Chelekis z londýnské Brunel University webu The Guardian.

Jak v horku usnout a dobře se vyspat? Některé rady se partnerům líbit nebudou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.