12. května 2025 09:30
Ema BártováBubble tea obsahuje mnoho kalorií i chemikálií. Mohou způsobit obezitu, ohrožují srdce
Bubble tea nejspíše znáte, i když jste ho nikdy neochutnali. A nejspíše víte, že to není žádné dietní pití, protože obsahuje spoustu cukru a tím pádem i kalorií. Ale není to jediné riziko s tímto nápojem spojené.
Před pár lety to mohlo vypadat jako krátkodobá móda, ale všelijaká okénka a stánky s bubble tea, který se do Evropy i jinam do světa se rozšířil z Tchaj-wanu, se stále těší zájmu zákazníků, zvláště těch mladších. A to navzdory tomu, že nejde o levnou záležitost, jeden kelímek stojí přes stovku.
Čtěte také: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert
Nápoje s tapiokovými nebo želatinovými kuličkami se vyrábějí z čaje, ovocných šťáv, případně mléka a lze je koupit i balené v supermarketech. Často hrají všemi barvami, díky čemuž občas vypadají vyloženě nezdravě. A nezdravé také jsou, jak teď ve svém testu doložil francouzský spotřebitelský časopis Que Choisir, který se zaměřil na to, z čeho všeho se tohle pití vlastně připravuje.
Perličky se vyrábějí z tapiokové mouky, přidává se k nim cukr a guarová guma, aby byly pružné - nápoj se pije širokým brčkem, kuličky se vypijí s ním a žvýkají se. Variantou jsou kuličky želatinové, které v ústech prasknou a vyteče z nich sladký sirup.
V jednom nápoji jich bývají desítky, sladké je přitom i samotné pití. K jeho výrobě se používají různé druhy čaje včetně jasmínového či zeleného, které mohou obsahovat zdraví prospěšné látky, jako jsou například polyfenoly, ale je otázkou, v jakém množství.
Nepřehlédněte: Nepije váš potomek vodu? Hrozí mu vyšší riziko obezity, varují vědci
Případné zdravé sloučeniny rozhodně nedokážou vyvážit rizika spojená s dalšími složkami nápojů. Při testech se ukázalo, že bubble tea obsahuje například syntetická barviva jako červeň allura (E129), tartrazin (E102), žluť SY (E110) a brilantní modř (E133). „Tyto látky jsou v EU povinně doprovázeny varováním, že mohou přispívat k hyperaktivitě u dětí,“ upozorňuje ve svém komentáři k francouzským zjištěním český spotřebitelský časopis dTest. Chemikálie nedokážou vyvolat potíže s chováním u lidí, které k nim nemají sklony, ale mohou je rozjet u dětí hyperaktivních, které by se jim proto měly vyhýbat. V bubble tea se našla i karamelová barviva (E150c a E150d), která mohou obsahovat látky s potenciálně karcinogenními a imunotoxickými účinky.
„V redakci Que Choisir jsme ještě nikdy neviděli tak odpudivé seznamy ingrediencí! A bohužel, jelikož se stejné přísady nacházejí i na stránkách profesionálních dodavatelů, je nepravděpodobné, že by ve specializovaných obchodech nabízeli lepší kvalitu,“ uvádějí autoři francouzského testu ve své zprávě. Jinými slovy, problematické složení mají všechny nápoje, bez ohledu na to, jestli je koupíte v supermarketu, někde v pouličním stánku nebo v navoněném obchodě v supermarketu.
Mohlo by vás zajímat: Slazené nápoje zvyšují riziko rakoviny úst, tvrdí vědci. Upozorňují na nebezpečné faktory
Výčet rizikových složek výše uvedenými látkami navíc nekončí. Mnohé z nápojů obsahovaly fosfáty, jejichž nadbytek zřejmě podporuje vznik onemocnění srdce a cév. Patří sem například modifikovaný škrob (E1414 nebo E1442), polyfosfáty (E452) a fosforečnan draselný (E340). S bubble tea se do těla dostává i oxid křemičitý (E551), podezřelý z toho, že přispívá k rozvoji celiakie. Bez rizik nejsou ani mono- a diglyceridy mastných kyselin (E471), které mohou přispět k přibírání váze, cukrovce, chronickému zánětu střev či onemocnění srdce a cév.
Střevům podle laboratorní studie nesvědčí ani karboxymethylcelulóza, protože zřejmě narušuje střevní mikroflóru. To, že působí mírně projímavě, nemusí být až takový problém, ale byly naopak zaznamenány případy zácpy způsobené neúměrným pitím bubble tea a pojídáním tapiokových kuliček. Francouzské testy v nápojích objevily i částečně ztužené kokosové nebo palmové oleje, které už přitom jsou v některých zemích EU zakázány, protože ucpávají cévy a zvyšují tak riziko infarktu.
Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci:
Zatímco částečně ztužené rostlinné tuky se považují za škodlivé, některé z látek nalezených v bubble tea jsou pokládány za bezpečné a jejich složení neodporuje normám. Ovšem u některých se některá rizika odhalují postupně a téměř jisté se zdá být, že vadí i jejich kombinace. Tedy když jich je někde příliš mnoho najednou, což se typicky děje u vysoce průmyslově zpracovaných potravin.
Přečtěte si také: Důležité je začít, cheat day není nutně zlo. Dietoložka radí, jak efektivně hubnout
Bubble tea mezi ně nepochybně patří, i když máme tendenci si pod takovým označením představovat spíše třeba uzeniny nebo různé konzervy a polotovary. Patří sem však i třeba sušenky, zmrzliny nebo nápoje, jako je právě sladké čajové pití s různými kuličkami. Nemluvě o tom, že tento nápoj je skutečnou energetickou bombou. Bez rizik není ani fakt, že obsahuje kofein, který se například dospívajícím také nedá ve větší míře doporučit. Zdá se také, že nadměrné pití bubble tea může vést ke vzniku ledvinových kamenů, zvláště pokud kromě nich člověk nepije dostatečné množství vody.
Lékaři nevidí pití podobných nápojů u dětí a dospívajících rádi, protože právě sladké nápoje patří mezi jednu z hlavních příčin prudce stoupající křivky obezity u této věkové skupiny v Česku. „Hlavní problém u dětí bývá nadměrný příjem slazených nápojů, tady je dobré co nejdříve začít se změnou návyků a kila půjdou dolů,“ říká dětský obezitolog Jan Boženský. Před třiceti lety mělo nadváhu nebo obezitu deset procent dětí, dnes se to týká čtvrtiny z nich. Křivka letí nahoru zejména na začátku puberty.
Energetická vydatnost bubble tea hodně záleží na konkrétním složení a příchuti, ale běžně bývá o dost vyšší než u colových nápojů, které se jinak staly symbolem sladkého nezdravého pití.
Zdroj: Health, Que Choisir, D Test, NUHS+