Snídáte skutečně zdravě? Pozor na složení cereálií a s croissanty opatrně, říká odbornice
Většina z nás má svou oblíbenou snídani, ať už je to klasická miska cereálií s mlékem, míchaná vejce s opečeným chlebem či třeba vláčný croissant. A i když vám možná takový pokrm zpříjemní ráno, je potřeba se zamyslet nad tím, zda je nutričně vyvážený a dodá vám to, co do startu dne opravdu potřebujete.
Ne nadarmo se říká, že snídaně dělá den. A i když si možná myslíte, že při skladbě prvního pokrmu po probuzení neděláte žádné chyby a doplňujete vše potřebné, může tomu být právě naopak. Uznávaná nutriční terapeutka Lily Soutter popsala nástrahy, na které byste si při volbě snídaní měli dávat pozor.
Cereálie
Miska s cereáliemi zalitými mlékem patří mezi oblíbené snídaně. Jde o jídlo rychlé, chutné a na přípravu velmi nenáročné. Při příštím nákupu ale rozhodně nesáhněte po první krabici s křupinkami, kterou uvidíte. Než cereálie vložíte do košíku, prozkoumejte jejich složení - a to platí i u těch, které se prezentují jako fit.
„Některé snídaňové cereálie mohou obsahovat vysoký podíl přidaného cukru. Příliš mnoho přidaného cukru může vést k zubnímu kazu a přibývání na váze. Sladké cereálie navíc mohou způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi, což vede k poklesu energie a hladu krátce po jídle. Cereálie mohou být rychlou a pohodlnou snídaní, ale klíčové je vybrat si ty správné,“ vysvětlila Lily Soutter.
Čtěte také: Maso zvyšuje riziko demence, vyplývá ze studie. Nevhodná je i tradiční snídaně
Pokud nechcete cereálie s vysokým obsahem cukru, vybírejte takové, v nichž je méně než 22,5 gramů cukru na 100 gramů. Cereálie samy o sobě nejsou špatnou volbou, protože některé mohou být dobrým zdrojem vlákniny a mohou být obohaceny o živiny jako jsou vitamíny skupiny B, železo a vitamín D.
Granola
Pečená granola se mezi lidmi těší velké oblibě, obzvláště pak v kombinaci s bílým jogurtem a ovocem. V tomto případě ale platí totéž co s cereáliemi - i granola může obsahovat vysoký podíl přidaného cukru. A proto je potřeba před zakoupením zkontrolovat složení.
„Podívejte se na seznam ingrediencí. Pokud je cukr nebo jeho varianta, například med, mezi prvními třemi ingrediencemi, zkuste hledat alternativu. Případně zkuste přidat jen špetku granoly navrch řeckého jogurtu, ovesných vloček a ovoce. Snídaně tak nebude přeslazená,“ uvedla nutriční terapeutka s tím, že granolu s nižším obsahem cukru si můžete vyrobit i doma.
Croissant
Máslově nadýchané pečivo vypadá lákavě a chutná lahodně. Dát si ho čas od času k snídani není nic špatného, ale podle odbornice by neměla zrovna tato pochutina být na jídelníčku denně, a to kvůli vysokému podílu nasycených tuků.
Mohlo by vás zajímat: Obezitu nelze svalovat na nedostatek vůle. Lidé se často přejídají ze stresu
„Ve skutečnosti může jeden croissant představovat téměř polovinu našeho denního příjmu nasycených tuků. Příliš mnoho tohoto typu tuku může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko srdečních chorob,“ vysvětlila Lily Soutter. Neopomněla také zmínit, jak důležité je, čím přesně si croissant naplníte.
„Pokud máte chuť přidat do svého croissantu nějaké náplně, místo sladkých čokolád a smetanových krémů použijte výživné ingredience. Naslano příklad libové kuře s pestem na bázi olivového oleje spolu se zeleninou, nasladko pak třeba mandlové máslo a plátky banánu,“ uvedla.
Káva
Zatímco někdo by bez snídaně ani nevyšel z domu, někomu připadá postradatelná. Mnoho lidí si tak ranní nakopnutí dopřává prostřednictvím kávy. Ta sice dodá energii, ale ne na dlouho a navíc neobsahuje potřebné živiny.
Posílení imunity? Ovoce, zelenina, vitamín D, živočišné vývary, radí lékařka:
„Výzkumy naznačují, že konzumace snídaně pomáhá udržovat vyváženou stravu a zdravou tělesnou hmotnost. Snídaně nejen pomáhá udržet hlad na uzdě, ale může také zlepšit mentální výkon, koncentraci a dokonce i náladu. Ranní kávu si tak raději vychutnejte spolu s výživnou snídaní, která poskytuje stálou energii,“ vysvětlila nutriční terapeutka.
Lily Soutter pak těm, kteří nejsou zvyklí ráno jíst, doporučuje alespoň smoothie. To se, stejně jako káva, dá vypít a navíc dodá tělu potřebné živiny. „Zvolte jednu až dvě porce ovoce, nízkosacharidovou tekutou bázi, zdroj sacharidů, jako jsou ovesné vločky, a přidejte vlákninu a zdravé tuky, například semínka nebo avokádo,“ doplnila.
Avokádo s chlebem a vejcem
„Vejce s avokádem na toastu by pro mnohé představovalo vyváženou a výživnou snídani, ale typ chleba, který si vyberete, může změnit výživovou hodnotu vaší snídaně. Volba celozrnného chleba poskytuje více vlákniny ve srovnání s bílým rafinovaným chlebem,“ uvedla Lily Soutter. A ani s avokádem to není jen tak.
Nepřehlédněte: Nacházíme se v proteinové době. Češi slyší na novou potravinovou módu, experti ale varují
Avokáda sice jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů, ale je důležité mít na paměti, že jsou také velmi kalorická. Mají mnoho benefitů a dopřát si je samozřejmě můžete, ale buďte opatrní s množstvím a místo celého avokáda si dejte třeba jen půlku.
Ovoce
Vzít si před odchodem z domu rychle do ruky jablko či banán je rozhodně lepší možnost než jen vypít kávu, ale i přesto, že například takové jablko je plné antioxidantů a vlákniny, neobsahuje v podstatě žádné bílkoviny. A ty jsou důležitou složkou vyvážené stravy.
„Zařazení zdroje bílkovin do snídaně nám může pomoci zůstat déle sytí, což může pomoci snížit zbytečné svačení a přejídání během dne. Co víc, rovnoměrné rozdělení příjmu bílkovin během dne je lepší pro budování a udržování svalové hmoty. Zkuste proto ovoce zkombinovat s bílým jogurtem a semínky, abyste přidali bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky,“ dodala terapeutka.
Zdroj: The Sun