Celebrity

15. července 2024 10:05

Tomáš Durčák

Poslední vzkaz Shannen Doherty fanouškům: Čekají mě nové chemoterapie, bojím se

Zemřela herečka Shannen Dohertyová

Svět oplakává americkou herečku Shannen Doherty, která téměř deset let statečně bojovala s rakovinou a zároveň tento svůj boj bez obalu ukazovala světu. Navzdory svému věčnému optimismu však ani ne měsíc před svou smrtí, kdy se chystala na nové kolo chemoterapií, přiznala strach. Ani ona, ani doktoři totiž nevěděli, jak na léčbu zareaguje.

Shannen Doherty byla poprvé rakovina diagnostikována v roce 2015. Tehdy šlo o rakovinu prsu, která následně metastázovala i do lymfatických uzlin. Herečka však podstoupila mastektomii, chemoterapie i radioterapie a o dva roky později oznámila, že se nachází v remisi. To u onkologických pacientů označuje stav, kdy příznaky rakoviny zmizely, ale nemoc zcela nezmizela. Z něj může rakovina znovu propuknout, což se bohužel stalo.

Mohlo by vás zajímat: Brenda z Beverly Hills i čarodějka Prue. Jak šel čas se Shannen Doherty

Od roku 2020 pak Shannen, kterou proslavily role Brendy v seriálu Beverly Hills 90210 nebo Prue v seriálu Čarodějky, bojovala s rakovinou již ve čtvrtém, tedy posledním stádiu. To je současnou medicínou zpravidla považováno za nevyléčitelné a negativní dopady nemoci na organismus lze léčbou pouze mírnit či zpomalovat.

Vůbec naposledy se zesnulá herečka světu a svým fanouškům ozvala 25. června, tedy ani ne tři týdny před svou smrtí 13. července 2024. Zveřejnila tehdy další díl svého podcastu Let's Be Clear, v němž pravidelně popisovala radosti i strasti svého dlouhého boje s rakovinou. V klipu z podcastu, který následně sdílela na svých sociálních sítích, jindy optimistická Shannen vyjádřila obavy i strach.

Mohlo by vás zajímat: Anička Slováčková vysvětlila svou jizvu u krku. Port jí pomáhá s léčbou rakoviny

„Víte, vůbec poprvé nemám žádné tušení, jak dlouho budu na chemoterapii. Netuším, jestli to budou tři měsíce, nebo šest měsíců… nebo jestli po třech měsících, pokud nepřijde žádné zlepšení, léčbu zase nezměníme,“ svěřila se fanouškům zjevně strachující se herečka, která však stejně jako vždy před tím vyzařovala nemalou statečnost a odhodlání se až do konce nevzdat.

Přiznala ale, že její aktuální vyhlídky jí děsí: „V tuto chvíli je to něco, co neumím předpovědět. Neumí to odhadnout ani doktoři, což je strašidelné. Rozhodně je to pro mě do jisté míry šok. Zároveň však existují i nějaká pozitiva. Molekulární struktura mých rakovinných buněk se totiž nedávno změnila. To znamená, že rázem existuje více způsobů léčby, které teď musím, ale i můžu vyzkoušet. Takže musím přiznat, že asi poprvé za pár měsíců cítím jistou naději.“

Mohlo by vás zajímat: Brenda z Beverly Hills před smrtí čelila drsným výhrůžkám. Schytala je za názor na válku v Izraeli

Dnes už víme, proč měla Shannen z nejistých účinků nadcházející léčby obavy a bála se nejistoty, kterou v ní budily i vyhlídky lékařů. Populární herečka, kterou nicméně její otevřenost při boji se zákeřnou chorobou proslavila minimálně stejně, jako její ikonické role, svou statečnou bitvu po osmi letech a jedenácti měsících definitivně prohrála.

Zároveň byla ve vztahu k blížící se smrti vždy pragmatická. Nejenže dopředu rozprodávala majetek, aby to nemuseli dělat pozůstalí, ale zanechala také velmi specifické instrukce ke svému pohřbu i tomu, co se má dále stát s jejími ostatky.

Shannen Doherty před smrtí ve velkém rozprodávala svůj majetek:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.