Přišla o rodiče i syna. Skromná bojovnice Jana se nyní dočká proměny domu

Jak se staví sen - extra (6) - upoutávka

Jana, která neměla zrovna lehký život, žije sama. Byla totiž jedináček a její matka k ní měla od začátku vlažný vztah. Tatínek na ni byl hodný, ale bohužel brzy onemocněl a Jana se o něj musela starat. Velkou radostí v Janině životě byl její syn, ale přišla další rána osudu, když náhle po krátké nemoci ve 31 letech zemřel. Po nějaké době navždy odešel i její tatínek a o rok později i matka. Janě se zhroutil celý svět. Co této bojovnici vykouzlí opět úsměv na tváři?

Jana to v životě neměla už od dětství jednoduché. Matka se o ni nikdy nestarala, zato se ona sama musela starat o nemocného otce, vyrovnávat se s chladným vztahem ze strany matky a ještě řešit její dluhy. Nakonec se jí ze svého skromného platu podařilo všechno splatit. Navíc sama onemocněla a kdyby neměla dobré kamarádky, zůstane sama úplně. Z rodiny jí zbyli jen teta a strýc z matčiny strany. K této sympatické paní přijedou dělat zázraky na počkání designéři Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková.

Skromná bojovnice se srdcem na pravém místě

Jana je v invalidním důchodu. Loni byla na onkologické operaci žaludku, která se povedla, ale stále chodí na kontroly. A navíc trpí astmatem. Do pořadu ji přihlásila její největší kamarádka Jana, společně se svou sestrou. Dle kamarádčinných slov je Jana v obci velice oblíbená. Všichni ji mají rádi za její milou a usměvavou povahu, i když to ve svém životě neměla a stále nemá lehké. Sousedé berou Janu jako člověka, který rád a od srdce pomůže a kdykoliv se zastaví a popovídá si.

Dům, který se dočká proměny koupili před 40 lety rodiče paní Jany. Během těchto let byla rok vdaná a narodil se jí syn. Od rozvodu žila v domě se svými rodiči a synem. Tatínek paní Jany onemocněl a v důsledku své nemoci se o sebe nemohl starat, a tak se o něj staral syn paní Jany, který kvůli tomu odešel ze zaměstnání. Paní Jana v té době hodně pracovala, do práce chodila každý den na dvanáct hodin.

Syn Janě zemřel náhle

Matka paní Jany byla v invalidním důchodu od svých 36 let, o manžela se nebyla schopná postarat a na Janu byla navíc moc přísná. V roce 2015 Janě náhle zemřel syn, kdy se tak stalo po čtyřdenním pobytu v nemocnici – na oboustranný zápal plic. Od toho dne zůstala paní Jana doma, odešla z práce, aby se mohla sama starat o svého nemocného otce.

Během těchto let na ni maminka hodila svou nezodpovědnost a lehkovážnost a s tím spojené dluhy, které způsobila – paní Jana se kvůli nim dostala do insolvence. Málem přišla i o dům, ale naštěstí vše zaplatila a v dnešní době je již bez dluhů.

Tatínek odešel po 11 letech, kdy byl upoutaný na lůžko

Tatínek po 11 letech, kdy byl upoutaný na lůžko, zemřel. Rok nato zemřela i maminka paní Jany, a tak Jana zůstala v domě sama.

Nejvíce ji v domě trápí kuchyň – vše ráda nechá na designérech. Ale moc by se jí líbila světle působící kuchyň. Sedací soupravu má ještě po rodičích. V domě jsou nové jističe, a také celá elektrika. Do kuchyně je natažená pouze studená voda a je tam málo zásuvek. Jana topí plynem, bojler má v koupelně – prý by natažení vody neměl být problém. Jenže jací kostlivci se budou skrývat ve skříních?

Proměna kuchyně v rodinném domě

A jak se na proměnu dívají designéři Hana Šmejkalová a Jaroslava Hájková?

„Na první pohled na nás dům paní Jany působil sice starým, ale udržovaným dojmem. Interiér bude třeba omladit, zmodernizovat a učesat. Při bližším zkoumání se ale ukázalo, že jsou zde poměrně zásadní problémy, které by nám mohly proměnu úplně zhatit,“ prozrazují.

Hlavním problémem byla chybějící voda a odpad v kuchyni, původní elektroinstalace, do které se  elektrikáři báli vůbec zasáhnout, nebo stěny a stropy křivé tak, že posadit k nim kuchyňskou linku bylo skoro nemožné.

Jedna z předchozích proměn se týkala rodičů, kteří trpí genetickou vadou, a zároveň se snaží udělat lepší život nemocné dceři. Můžete si přečíst ZDE.

„Navíc jsme si hodně lámaly hlavu, jestli bychom přece jenom nemohly něco udělat s celkovou dispozicí, aby se přes ložnici nemuselo chodit do kuchyně. To se ale bohužel ukázalo vzhledem k omezenému času jako nerealizovatelné. Takže jsme se rozhodly pracovat s tím, co máme, a vytvořit příjemné prostředí pro život i se stávajícím uspořádáním,“ dodávají.

Zásadním problémem tedy byla chybějící voda a odpad v kuchyni. To se ale nakonec díky ochotné pomoci sousedů podařilo relativně rychle a celkem bezbolestně vyřešit. Velkou výzvou byly také stávající dveřní otvory v nosných stěnách, které nešly rozměrově přizpůsobit, a designéři museli najít řešení, jak zachovat alespoň stávající šířku průchodu při osazení nových zárubní. Kdyby bylo více času, celý prostor by si určitě zasloužil kompletní přeštukování stěn i stropů, aby se povrchy srovnaly.

Pro paní Janu jsme zvolily interiér ve venkovském stylu. Inspirovala nás celá řada klasických prvků, které doma měla, jako třeba staré malované kořenky nebo kolovrátek. Jako jeden z hlavních motivů jsme zvolily dekorativní dlažbu, kterou jsme použily ve vstupní chodbě, ale také jako obklad za kuchyňskou linku. Jako spojovací prvek se pak celým interiérem táhne kovový motiv mědi, která k venkovu patří. A to jak třeba na detailech v kuchyni, tak na svítidlech anebo v podobě dominantní stěrky na stěnách ve vstupní chodbě a v obývacím pokoji,“ popisují změny, které během rekonstrukce udělali. A vy je můžete sledovat v pátek večer na Primě.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

Rovněž nábytek jsme vybíraly tak, aby ladil s velmi teplými tóny mědi a odrážel klasický styl venkova bez toho, aby byl otrocky rustikální. Objevují se na něm také prvky přírodního dřeva, béžové barvy a drobné černé detaily, které nás oklikou vrací zpět k motivu na keramické dlažbě. Z původního vybavení nezůstalo skoro nic, zachovaly jsme pouze velmi praktický nábytek ve vstupní chodbě domu. Zajímavým prvkem v interiéru je potom osvětlená kamenná stěna za TV, která byla velkým snem majitelky domu,“ prozrazují na závěr.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.