Lékaři dceři kvůli vzácné nemoci předpovídali rok života. Rodiče jí teď upravují byt

Jak se staví sen - extra (5) - upoutávka

Manželům Martinovi a Lence se před čtyřmi lety narodila dcera Verunka, které byl diagnostikován vzácný Dandy-Walkerův syndrom. Podle lékařů se neměla dočkat ani příchodu na svět. Jejich predikce se nenaplnila, rodiče ale netuší, jak dlouho s nimi dcera bude. Co této rodině vykouzlí úsměv na tváři?

Martin a Lenka jsou spolu sedm let, znali se už z dřívějška, dohromady je ale dal až její děda a jeho táta. Jednou šli společně na každoroční pochod a od té doby jsou spolu. Narodila se jim dcera Verunka, která trpí vzácným syndromem a prognóza bohužel není dobrá.

Lenka o Martinovi říká, že je přímý chlap, Martin zase v Lence cítí velkou oporu a obdivuje na ní, že se o dceru umí postarat. Vzájemně si jeden druhého váží za to, jak celou situaci ten druhý zvládá. Jednou, až Verča nebude, by dvojice ještě chtěla miminko, nyní jim to ale situace nedovolí. Na otázku, co budou dělat, až onen okamžik nastane, odpovídají, že se začnou věnovat sami sobě.

Verunka trpí onemocněním, které postihuje vývoj mozku

Lenčino těhotenství nebylo standardní – ve 30. týdnu se zjistilo, že se miminku nevyvíjí hlavička. Po odběru plodové vody a několika dalších vyšetřeních byl plodu diagnostikován Dandy-Walkerův syndrom.

Predikce lékařů byla, že nevydrží do porodu, a když ano, nedožije se ani 12 měsíců. Nyní jsou Verunce čtyři roky, manželé ale netuší, jak dlouho s nimi bude. Lenka tvrdí, že dcerka odejde, až se jí s nimi nebude líbit. Rodina dostává příspěvek od nadace Dobrý anděl. Lenka tam přitom už jako středoškolačka posílala peníze z brigády, aniž by tušila, co ji v životě potká, a že sama jednou bude potřebovat pomoc.

Největším přáním manželů je nová kuchyň

Přestože se manželé nachází ve složité situaci a výchova malé dcerky je pro dvojici velmi náročná, nová kuchyň by byla něčím, co by jim – zejména mamince – vykouzlilo úsměv na tváři. Ta aktuální je sice na první pohled zachovalá, na ten druhý už se ale rozpadá a je poslepovaná z různých částí. Jediný požadavek dvojice je, že si nepřejí bílou ani černou barvu. Lenka má ráda modrou a kresbu bukového dřeva. Dispozičně jsou se svým bytem celkem spokojeni.

Jedna z předchozích proměn se týkala rodičů, kteří trpí genetickou vadou, a zároveň se snaží udělat lepší život nemocné dceři. Můžete si přečíst ZDE.

Jediná nevýhoda je podle nich koberec v pokoji Verunky, který by chtělo vyměnit za novou krytinu. Jízda invalidním vozíkem by po nové podlaze byla o dost jednodušší. Pro Verču by si přáli také vyšší matraci na lůžko, na němž ji Lenka rehabilituje, a širší postel pro lepší manipulaci. Martin by chtěl vyměnit stůl a společně touží také po nové sedací soupravě, která jde dobře rozložit a je pohodlná jak rozložená, tak složená. Splní designéři statečné rodině všechny tajné sny? To zjistíte už v pátek 10. února ve 22:00 na Primě.

Rekonstrukce ve čtvrtém patře panelového domu

Tato proměna prověří novou designérskou dvojici Jakuba s Luckou. Lucie Volfová a Jakub Jakubec mají za úkol rekonstrukci bytu v panelovém domě, kde je z konstrukčního hlediska těžké měnit dispozice a ještě těžší řezat panely. Představy manželů se ale shodují s představami designérů, za což jsou obě strany velmi rády. Ačkoli byla prioritou kuchyň, projektanti věděli, že úpravy musí přizpůsobit zejména Verunce, aby mohla být s maminkou v každé zóně bytu, a je tedy potřeba z jejich domova zrekonstruovat co nejvíce.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

„Po celém bytě byla nehezká dlažba s leskem, poměrně náročná na úklid. Když by se vyměnila jenom část této podlahy, shazovalo by to celou proměnu. Rozsah této podlahy upravil i rozsah místností, do kterých se musíme pustit. Kromě kuchyně tedy i do obývacího pokoje a chodby,“ shodují se designéři. „Další výzvou je pak vyřezávání otvorů v železobetonových panelech. V neposlední řadě byla výzvou koordinace prací, kdy některé tzv. mokré procesy vyžadují technologické přestávky. Bylo třeba najít speciální materiály, které vyzrají co nejrychleji, a následně pak zbytkovou vlhkost v konstrukci úplně neuzavřít,“ dodávají.

Z dispozičního hlediska chtěli designéři společenskou část bytu více propojit, tedy především kuchyň s obývacím pokojem, aby všude bylo místo na vozíček s Verunkou. „Cítili jsme potřebu jejich domov co nejvíce prosvětlit. S rodinou jsme se potkali v našem stylu lehce rustikálně moderním, kdy se dá prostor zároveň oživit a také tam nechat kousek sebe. Lucka je zapálená do malby a artových stěn, do čehož mě na místě zasvětila,“ prozrazuje Jakub. Bylo nutné pořídit novou pohodlnou rozkládací pohovku pro celou rodinu, a aby maminku tolik nebolela záda, vyztužit a nadzvednout postýlku Verunky, ke které se už není třeba tolik shýbat,“ dodává.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.