Romská kuchyně: Tyto pokrmy patří k největší klasice. Uvaří je v Prostřeno!

Většina romských receptur neoplývá masem, romský jídelníček bývá velmi pestrý a nabízí řadu vděčných domáckých specialit. Znáte ty nejčastější?

Za málo peněz hodně muziky. I tak by se dala charakterizovat romská kuchyně. Právě té bude ve velkém zasvěcen na televizní obrazovce v pořadu Prostřeno! v týdnu od 1. března.

Co je to romská kuchyně

Pokrmy, které soutěžící představili v Prostřeno! i v minulých letech, se liší podle původu. Některá jídla pocházejí z Balkánu, jiná z Uher nebo východu. Romové jídlo nikdy neohřívali. Jedli jen čerstvě uvařené. Přes svou chudobu zbytky vyhazovali, protože věřili, že je očichávají duše zemřelých. Příprava jídla měla přísná pravidla: Hospodyně měla mít při vaření dobrou náladu, na vaření a praní prádla se musely užívat odlišné nádoby. Někdy si nádobí lidé půjčovali. Mezi sebou bývali Romové pohostinní.

1. Hulubci, holubky nebo golubce

Tato lahůdka patří k tradiční kuchyni severovýchodního Slovenska a Ukrajiny. Golubce – většinou se do nich dává kromě masa i rýže. Připravují se nejčastěji s rajským protlakem, takže připomínají populárnější plněné paprikové lusky. Zelné závitky jsou také součástí řecké nebo arabské kuchyně. Mohou se dusit na smetaně, na cibulce, připravovat na kysaném zelí. V severních Uhrách se dělají na zbytcích všemožné zeleniny ze zahrádky a jedí se třeba i týden studené. Když přiletí na váš stůl dobře ochucení holubci, pochutnáte si a najíte se dosyta.

2. Fasuľa

Fasuľa je fazolová polévka. Obsahuje bílé a červené fazole, čerstvou kořenovou zeleninu, brambory a – pozor! – sušené švestky a párek. To když chceme mít fazolačku sytější a voňavou. I k této polévce se jedly placky. Běžně se vaří z fazolí nekonzervovaných, tudíž dlouho.

3. Romské zelí

Jde vlastně o výživnou uzenou polévku. Uzené koleno uvaříme doměkka, vykostíme a pokrájíme. V polovině zbylého vývaru uvaříme jemné nudličky hlávkového zelí, nakrájená rajčata, papriky a feferonku. Také rajský protlak, sůl a ocet. Na sádle uděláme cibulovou jíšku, kterou obarvíme mletou paprikou a dáme do polévky i s pokrájeným kolenem.

4. Marikľa

Placky podobné lokším nebo indickým čapátí. Příprava placek na plátu není úplně jednoduchá, připalují se a chce to grif. My uvádíme úpravu smažením. Potřebujeme 300 g polohrubé mouky, sáček sušeného droždí, sůl, vodu, vejce a špetku cukru kvůli kynutí. Vzešlý kvásek přidáme k mouce a vejci v míse. Těsto by mělo být středně tuhé. Propracujeme a rozválíme na centimetrovou tloušťku. Hrníčkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme na oleji dozlatova. Hotové placky jsou dobré sypané cukrem. Ale i posolené s máslem a posypané nastrouhaným salámem.

5. Peke bandurki jsou pečené brambory

Na romském stole se objevovaly často. Brambory, mouka, slanina – to byla nejčastější mzda od sedláka. Proto i romská jídla obsahují zejména tyto suroviny. Jak na bandurki? Očištěné brambory uvaříme ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách klademe do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, drobně nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše opepříme, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.

6. Halušky

Jde o nejobvyklejší jídlo slovenských Romů, které milují. Mají je rádi s bryndzou, se špekem, s kyselým zelím a s uzeným masem, s kuřetem, dokonce i s taveným sýrem. Romské halušky se nedělají z bramborového těsta, zato se podávají i jako příloha ke kuřeti na paprice (pravděpodobně jde o uherský vliv).

7. Lole bandurki

To jsou červené brambory obarvené paprikou. Je to dobré a levné jídlo. Potřebujeme brambory, hodně cibule nakrájené na kolečka, dvě lžíce sádla, mletou papriku (sladkou či pálivou) a sůl. Centimetrové plátky z oškrábaných syrových brambor orestujeme na sádle s cibulí, přidáme papriku a zalijeme vodou kousek nad brambory. Osolíme a vaříme odkryté do změknutí a odpaření vody.

8. Šinga

Pod tímto názvem se skrývá sladký závin, který často zdobí romský štědrovečerní stůl. Připravuje se ze tří placek z kynutého těsta, které se posypou cukrem a kakaem a pomažou máslem. Pak se svinou, upečou v troubě a popráší moučkovým cukrem.

Recepty z pořadu Prostřeno! na jednom místě. Vyzkoušejte, co vařili soutěžící.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 2. 2024

Vaše úsilí na domácí frontě se rozhodně vyplatilo, Berani. Váš domov vypadá báječně. Říká to každý, kdo do něj vstoupí. Někteří nečekaní návštěvníci se mohou zastavit na krátký pozdrav a nakonec zůstat na večeři. Jste přirozeným a laskavým hostitelem, nemluvě o skvělé kuchařce. Kdo by vašim hostům vyčítal, že chtějí zůstat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.