Hudba jako koření: Co si pustit k jídlu, aby vám víc chutnalo?
Jestli chcete, aby vám chuť kousku čokolády zůstala na jazyku hodně dlouho, pusťte si pomalejší hudbu Zdroj: Thinkstock
Všichni víme, že sůl a pepř nesmí chybět v žádné kuchyni. Ale okořenit jídlo lze i trochu jinak – hudbou.
Podle výzkumu profesora Charlese Spence, průkopníka experimentální psychologie z univerzity v Oxfordu, bychom měli pro největší požitek jídlo “okořenit hudbou”. Spence doporučuje někam špetku opery, někde použít koření v podobě pár zrníček flamenca, prý vám pak bude jídlo více chutnat.
Svoji hypotézu „zvukového koření” testoval profesor s lokální kuchyní – francouzské jídlo údajně chutná lépe za zvuku francouzské tahací harmoniky, zatímco Puccini vylepšuje chuť těstovin. Platnost teorie byla potvrzena i v případě německé, španělské a řecké kuchyně. Jak by asi dopadla ta česká? Zkuste si ke svíčkové se čtyřmi pustit například Smetanovu symfonii nebo populární českou hudbu.
Dobrá hudba = ještě lepší jídlo
Profesor Spence tvrdí: „Nové technologie, například nová Multi-room Audio od Sony, mohou nabídnout skutečně vícesmyslové gurmánské prožitky bez ohledu na to, v kterém pokoji se zrovna nacházíte. Vhodně vybraná hudba pomůže v tom, aby každé jídlo chutnalo co nejlépe. Když je možné, aby v každém pokoji hrála jiná hudba nebo naopak stejná ve všech, lidé si mohou brát své jídlo a pití do různých částí domu či bytu a pozorovat, jak prostředí, a zejména hudba, chuť jídla mění.”
Říká se, že jíme svými smysly, ne ústy a jazykem. „Je to ale ve skutečnosti náš mozek, který připravuje chuťové buňky na chuťový zážitek. Okolní prostředí má na prožitek z jídla podstatný vliv – hudba nám může pomoci vyčistit si patro, může ovlivnit a změnit chuť jídla a povýšit náš zážitek. I malé změny v okolním prostředí mohou skutečně zintenzivnit gurmánský prožitek," dodává profesor.
Mezi další poznatky z výzkumu profesora Spence také patří:
• Poslech klasické hudby může způsobit, že víno i jiné nápoje budou chutnat jako ty dražší.
• Pomalá hudba může vést k tomu, že vám chuť zůstane déle v ústech. Čím rychlejší hudba, tím rychleji chuť vyprchává.
• Čím více se vám hudba líbí, tím více vám bude chutnat – tomuto jevu se říká smyslový přenos. V podstatě se jedná o to, že svůj pozitivní vztah k dané hudbě promítáte do toho, co si myslíte o daném jídle a pití.
• Kombinace toho správného hudebního nástroje s tím správným jídlem podporuje chuť – jsou důkazy, že zvuk klavíru se dobře hodí k ovoci, například ostružinám, meruňkám a malinám, pravděpodobně díky přirozené sladkosti.
• Váš prožitek z jídla může ovlivnit zvuk vnějších faktorů – nejjednodušším příkladem je zvuk, jaký jídlo vydává, když do něho koušeme a když ho žvýkáme. Například zesílené křupnutí, když jíme brambůrky, v nás budí dojem větší čerstvosti. Jak komentuje profesor Spence: “Celá řada našich oblíbených zvuků, které spojujeme s jídlem a pitím, takto působí. Jen si vezměte jídla, která křupají nebo jsou naopak vláčná a krémová… nebo bublinky na jazyku, které známe a milujeme. Často se pojí s charakteristickým zvukovým projevem.”