Prima maminka

23. června 2015 04:30

Anna Kopečková

Hudba jako koření: Co si pustit k jídlu, aby vám víc chutnalo?

Všichni víme, že sůl a pepř nesmí chybět v žádné kuchyni. Ale okořenit jídlo lze i trochu jinak – hudbou.

Podle výzkumu profesora Charlese Spence, průkopníka experimentální psychologie z univerzity v Oxfordu, bychom měli pro největší požitek jídlo “okořenit hudbou”. Spence doporučuje někam špetku opery, někde použít koření v podobě pár zrníček flamenca, prý vám pak bude jídlo více chutnat.

Svoji hypotézu „zvukového koření” testoval profesor s lokální kuchyní – francouzské jídlo údajně chutná lépe za zvuku francouzské tahací harmoniky, zatímco Puccini vylepšuje chuť těstovin. Platnost teorie byla potvrzena i v případě německé, španělské a řecké kuchyně. Jak by asi dopadla ta česká? Zkuste si ke svíčkové se čtyřmi pustit například Smetanovu symfonii nebo populární českou hudbu.

Dobrá hudba = ještě lepší jídlo

Profesor Spence tvrdí: „Nové technologie, například nová Multi-room Audio od Sony, mohou nabídnout skutečně vícesmyslové gurmánské prožitky bez ohledu na to, v kterém pokoji se zrovna nacházíte. Vhodně vybraná hudba pomůže v tom, aby každé jídlo chutnalo co nejlépe. Když je možné, aby v každém pokoji hrála jiná hudba nebo naopak stejná ve všech, lidé si mohou brát své jídlo a pití do různých částí domu či bytu a pozorovat, jak prostředí, a zejména hudba, chuť jídla mění.”

Říká se, že jíme svými smysly, ne ústy a jazykem. „Je to ale ve skutečnosti náš mozek, který připravuje chuťové buňky na chuťový zážitek. Okolní prostředí má na prožitek z jídla podstatný vliv – hudba nám může pomoci vyčistit si patro, může ovlivnit a změnit chuť jídla a povýšit náš zážitek. I malé změny v okolním prostředí mohou skutečně zintenzivnit gurmánský prožitek," dodává profesor.

Mezi další poznatky z výzkumu profesora Spence také patří:

• Poslech klasické hudby může způsobit, že víno i jiné nápoje budou chutnat jako ty dražší.

Pomalá hudba může vést k tomu, že vám chuť zůstane déle v ústech. Čím rychlejší hudba, tím rychleji chuť vyprchává.

Čím více se vám hudba líbí, tím více vám bude chutnat – tomuto jevu se říká smyslový přenos. V podstatě se jedná o to, že svůj pozitivní vztah k dané hudbě promítáte do toho, co si myslíte o daném jídle a pití.

Kombinace toho správného hudebního nástroje s tím správným jídlem podporuje chuť – jsou důkazy, že zvuk klavíru se dobře hodí k ovoci, například ostružinám, meruňkám a malinám, pravděpodobně díky přirozené sladkosti.

• Váš prožitek z jídla může ovlivnit zvuk vnějších faktorů – nejjednodušším příkladem je zvuk, jaký jídlo vydává, když do něho koušeme a když ho žvýkáme. Například zesílené křupnutí, když jíme brambůrky, v nás budí dojem větší čerstvosti. Jak komentuje profesor Spence: “Celá řada našich oblíbených zvuků, které spojujeme s jídlem a pitím, takto působí. Jen si vezměte jídla, která křupají nebo jsou naopak vláčná a krémová… nebo bublinky na jazyku, které známe a milujeme. Často se pojí s charakteristickým zvukovým projevem.”

Sdílejte článek
Štítky jídlo hudba pití Sony Oxford Charles Spence

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.