Celebrity

7. listopadu 2023 13:05

Eliška Reiglová

Michael J. Fox o bitvě s Parkinsonem: Jednou mi dojde plyn a dovolím si odejít

V roce 1991 lékaři Michaelu J. Foxovi (62) diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Herec, který se celosvětově proslavil filmem Návrat do budoucnosti, tak s nemocí žije už více než 30 let, přesto se snaží zůstat optimistou. Chorobu dokonce nazval darem a prozradil, že smrti, i když by mohla přijít předčasně, se nebojí.

Michael J. Fox tajil Parkinsonovu chorobu před veřejností celých sedm let, tedy až do roku 1998. Ani přes četné zdravotní problémy spojené s nemocí se herecké kariéry zcela nevzdal, ke všemu je nyní bojovníkem za výzkum kmenových buněk a o své diagnóze a životě s ní otevřeně hovoří. A to s překvapivě velkým optimismem.

Čtěte také: Představitel Big Bena bojuje s Parkinsonem. O smrti ale žertuje

„Tvrdím, že Parkinson je dar. Je to dar, který si vybírá svou daň, ale v mnoha pozitivních směrech mi změnil život,“ řekl Fox časopisu Town & Country. Jednou z velkých věcí, které díky nemoci udělal, je založení nadace Michael J. Fox Foundation, z níž putují peníze na vývoj terapií pro osoby trpící Parkinsonovou chorobou.

Parkinson, zranění a smrt

Přestože se oblíbený herec snaží zachovat veselý přístup k životu, nezastírá, že zdravotní problémy mu způsobily dost trápení. Podstoupil operaci páteře, po níž mohl zůstat ochrnutý, ale také několikrát upadl, pročež si zlomil obě ruce, dlaň, orbitální kost a lícní kost. Sám sebe ale nazývá tvrďákem, protože se ničeho nezalekne.

Mohlo by vás zajímat: Stanislav Procházka byl idolem 80. let. S jeho nemocí si lékaři nevěděli rady

„Jednoho dne mi prostě dojde plyn. Až to přijde, dovolím si odejít. Je mi 62 let, kdybych zemřel zítra, rozhodně by to bylo předčasné, ale nic neslýchaného. Takže ne, nebojím se toho,“ prozradil otevřeně Fox, který se zvládá statečně prát s nemocí a čelit jejím nástrahám.

Obezřetný optimismus

Leckdo by zřejmě pochyboval o tom, že i po více než 30 letech s Parkinsonem si člověk může užívat života v podstatě naplno. Ani herec tomu zprvu nevěřil. „Kdyby mi v devětadvaceti, tedy v době, kdy mě diagnostikovali, někdo řekl, že po šedesátce budu ještě dělat promo svým novým filmům, že budu šťastný, nevěřil bych tomu,“ řekl magazínu People.

Přečtěte si: Písničkář Karel Plíhal trpí vážnou nemocí. Způsobila mu ztrátu citu v prstech

„Opravdu si vychutnávám každý den a každý jeho okamžik. Jsem obezřetný optimista, ale moje rodina by řekla, že jsem spíš optimista než obezřetný,“ dodal Michael J. Fox, kterému jsou kromě manželky velkou oporou také jeho čtyři dospělé děti.

Parkinsonova nemoc přichází pomalu, diagnóza může trvat roky:

Sdílejte článek
Štítky nemoc smrt herec optimismus Parkinsonova nemoc Michael J. Fox

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.