Celebrity

30. srpna 2022 11:15

David Laštovka

Zpěvák Stanislav Procházka byl idolem 80. let. S jeho nemocí si lékaři nevěděli rady

Byly doby, kdy zpěvák Stanislav Procházka (†48) patřil k idolům dospívajících dívek. Některé jeho písně se staly hity a několik let se držel na výsluní české pop-music. Krutý osud však jeho život proměnil v utrpení. Od jeho smrti letos uplynulo 19 let.

Krátce po oslavě svých 40. narozenin v roce 1994 na sobě Stanislav Procházka začal pociťovat nepříjemné změny. Býval často unavený a začaly se mu třást ruce. Tušil, že to nevěstí nic dobrého, proto raději zašel k doktorovi. Tam se dozvěděl, že trpí Parkinsonovou chorobou. „Všiml jsem si třesu palce levé ruky. Absolvoval jsem řadu vyšetření a lékaři mi sdělili, že mám vážné neurochirurgické onemocnění, pro které je typický třes těla a poruchy hybnosti,“ svěřil se tehdy Stanislav deníku Blesk.

Co všechno obnáší Parkinsonova choroba?

Svůj osud nesl velmi těžce. Po psychické stránce byl na dně. „Trvalo mi pět let, než jsem se s tím vyrovnal,“ přiznával zpěvák otevřeně. Poslední koncert odehrál v roce 1998 – a byl velmi dojemný. Když se s diváky loučil, věděl, že je to naposledy. A zdálo se, že to vytušilo i obecenstvo. Z pódia ho vyprovázel nekonečný potlesk.

Zrádná choroba mu nedovolila vystupovat. Přestával cítit ruce a nedokázal zmáčknout struny na kytaře. S nevyléčitelnou nemocí bojoval Stanislav osm let. V posledním roce se však jeho stav rapidně zhoršil. „Před časem lékaři dokonce změnili diagnózu. Mysleli si, že to není Parkinsonova choroba, a dělali mu nová vyšetření. Jeho nemoc byla tak komplikovaná, že si s ní doktoři nevěděli rady. Standův stav se totiž vůbec nestabilizoval, ale pořád jen zhoršoval,“ prozradila po Procházkově smrti Blesku jeho manželka Miroslava, se kterou měli dceru Karolínu.

Do poslední chvíle věřil, že je naděje

Poslední dva měsíce života ležel v nemocnici na jednotce intenzivní péče, kde bojoval s vysokými horečkami. K nim se pak přidal zápal plic. Zemřel 29. srpna 2003. Bylo mu 48 let. I v době, kdy na tom po zdravotní stránce nebyl nejlépe, se snažil pracovat. Maloval, snil o svém comebacku a toužil se vrátit na pódia, což mu zrádná nemoc bohužel už neumožnila.

Stanislav Procházka v 80. letech patřil k pěveckým idolům mladé generace. Mezi jeho největší hity patřily skladby Celá škola už to ví nebo Abeceda lásky. Po revoluci založil uměleckou agenturu a stal se z něj uznávaný manažer. Pro showbyznys objevil například baviče, moderátora a imitátora Vladimíra Hrona.

„Jednou mě zahlédl v jedné televizní soutěži a od té doby mě nepustil. To on mě dotlačil až do kanceláře režiséra televizní zábavy Františka Poláka, který mi pak splnil dětský sen a dal mi důvěru a šanci. Standa byl úžasný kamarád, velký romantik a podobný blázen jako já. Měl rád život a musel jej opustit tak brzy, to není fér. Zbyly mi ale na něj nádherné vzpomínky. I když některé smutné,“ sdělil nám Vladimír Hron.

S Procházkou se vídal až do jeho smrti. „Jestli vnitřně cítil, že se blíží konec, navenek se snažil nedávat to znát. Stále věřil, že je naděje. Vzpomínám, jak jsme v Bratislavě křtili jeho knihu Zabijme Parkinsona, páni! společně s Peterem Dvorským. Jak krutě mi zněl v uších titul této knihy, když jsem Standu navštívil naposledy v nemocnici. Chtěl po mně písničku, které se už nedočkal. Slíbili jsme si, že se uvidíme za pár dní. To už se bohužel nestalo. Zemřel dřív, než jsem stihl svůj úkol dokončit. Mám to schované, až se tam nahoře potkáme,“ poznamenal dojatě Vladimír Hron.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc smrt lékař Parkinsonova choroba osmdesátá léta úmrtí zpěvák výročí úmrtí rada Parkinsonova nemoc Stanislav Procházka Vladimír Hron

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.