Životní styl

10. prosince 2023 06:05

Tomáš Durčák

Špatně naplněná a uklizená lednice funguje až o 25 % hůře. Zvyšuje i účet za elektřinu

Vyhozené úspory z lednice

Lednice s mrazákem je jeden z mála domácích spotřebičů ve vaší domácnosti, který musí fungovat bezchybně na 100 % dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. I proto je dobré vědět, jak tento spotřebič vhodně nejen používat, ale také uklízet a udržovat, aby fungoval co nejefektivněji a tím vám v důsledku šetřil peníze na energiích.

Některé z nás čekají od 1.1.2024 nové, vyšší ceny elektřiny. Opět tak možná na přetřes přijde otázka, jak doma s energiemi nakládat hospodárněji, případně jak nějakou tu korunu ušetřit. Podíváme-li se na běžnou domácnost, je lednice s mrazákem zpravidla třetím energeticky „nejhladovějším“ spotřebičem v celé domácnosti po myčce a sušičce.

Ovšem pouze za předpokladu, že jde o správně udržovanou a používanou lednici – v opačném případě není těžké za její provoz zbytečně platit vyšší účet za elektřinu. Pojďme se podívat na sedm zásadních věcí, které pro svou lednici můžete ještě dnes a klidně i teď hned udělat, aby fungovala co nejefektivněji a spotřebovávala co nejnižší množství elektřiny.

1. Čistíme kondenzační spirály

Věřím, že ve většina domácností už je vánoční úklid v plném proudu, nebo minimálně na stole a brzy se do něj chystáte pustit. Pokud tak každý rok ještě nečiníte, rozhodně letos zahrňte odpojení a odstavení lednice tak, abyste se dostali na její zadní stranu. Nachází se zde totiž klíčová část každé lednice – kondenzační spirály, které musí být co nejčistší proto, aby mohla lednice správně fungovat. Dle britského spotřebitelského webu Which? mohou kondenzační spirály pokryté hustým prachem snížit efektivitu lednice až o 25 %.

To znamená, že lednice pak potřebuje spotřebovávat citelně víc elektřiny, aby svůj obsah udržela v požadovaném chladu. Nejde o nijak zdlouhavý proces, jídlo tak můžete nechat v lednici. Kondenzační spirály nejsnadněji vyčistíte vysavačem, vhodné je i vyčištění kartáčkem (má-li váš vysavač takový nástavec, případně ručně), aby byly spirály zcela čisté. Toto čištění lednice se doporučuje provádět dvakrát ročně.

2. Postrach správně fungující lednice? Otevřené dveře

Když z lednice vytahujete potraviny, ve vlastním zájmu tento proces urychlete. Čím dříve budou dveře opět zavřené, tím lépe. Pokaždé, když je otevřete, uniká z lednice chladný vzduch a teplý rychle vniká dovnitř. Tím uvnitř roste teplota a lednice následně musí pracovat o to víc, aby vzrostlou teplotu opět srazila dolů. Některé modernější lednice vám fakt, že jste je nechali otevřené příliš dlouho, připomenou nepříjemným pípáním. To značí, že teplota v lednici stoupá a měli byste ji urychleně zavřít.

3. Rozmrazujte věci z mrazáku v lednici

Chcete-li něco z mrazáku rozmrazit, je ideální plánovat dopředu a nechat to rozmrazit místo kuchyně v lednici. Nejenže jde o zdravotně nejbezpečnější metodu rozmrazování potravin, ale zároveň tím pomůžete ochladit vnitřek své lednice. Což v důsledku znamená, že její kompresor nebude muset vynaložit tolik práce (a potřebovat tolik elektřiny) na to, aby v lednici udržel požadovanou teplotu.

4. Teplé potraviny či jídlo určené do lednice nechejte vychladnout venku

No a když už si lednici tu a tam ochladíte zmrazenými potravinami, bylo by zároveň vhodné příliš ji zbytečně neoteplovat horkými nebo vlažnými pokrmy. Vše, co vám po vaření zůstane a chystáte se uskladnit do lednice, je vhodné nechat nejprve v kuchyni zcela vychladnout. V opačném případě teplo z jídla zbytečně vnitřek lednice začne ohřívat, čímž způsobí její vyšší spotřebu. Nehledě na to, že příliš teplé jídlo může dokonce snížit čerstvost dalších potravin uvnitř – většina z nich totiž potřebuje být uchovávána ve stabilní teplotě, aby se předčasně nezkazila.

5. Udržujte v lednici teplotu ideálně mezi 0 a 5 °C

Vnitřní teplota lednice by se měla standardně pohybovat mezi 0 a maximálně 5 °C. Chcete-li spořit na energiích, je přirozeně vhodné zvolit na této stupnici spíše vyšší číslo. Myslete však na to, že příliš velké teplo způsobí zkažení uskladněných potravin, určitě tak pět stupňů nikdy nepřekračujte.

6. Poloprázdná lednice chladí zbytečně, přeplněná se zase nadře

Chcete-li, aby vaše energie spotřebovala nejefektivnější možné množství energie, měla by být i s mrazákem naplněná zhruba ze tří čtvrtin. Až budete v obchodě plnit košík, myslete však také na to, že svou lednici ani mrazák nechcete přecpat k prasknutí tak, že z ní při každém otevření budou potraviny vypadávat. Důvodem je opět mechanismus fungování lednic a mrazáků. Ty skrz jednotlivé vnitřní prostory cirkulují chladný vzduch, čímž obsah udržují na požadované teplotě. Pokud jsou ale přeplněné, vzduch jimi nemůže volně proudit, takže v důsledku spotřebují víc energie, aby vše udržely chaldné.

7. Lednice a mrazák musí být pravidelně odmrazovány

A na závěr ještě jednou standardní nutná údržba. Je vhodné pravidelně kontrolovat mrazák i vnitřek lednice, zda se v něm netvoří a nehromadí led. Pokud ano, je nutné lednici i mrazák pravidelně odmrazovat a přebytečný led odstraňovat. Nejenže led zbytečně zabírá místo potravinám, ale ve skutečnosti funguje uvnitř lednice i mrazáku jako izolace. Takže spotřebič musí jet delší dobu, aby potraviny udržel chladné, díky čemuž v důsledku spotřebuje citelně více elektřiny.

A jedna rada na závěr, do lednice si schovávejte opravdu jen jídlo. Viz úvodní video.

Tip: Pro rychlé odmrazení lednice a mrazáku nahřejte rendlík teplé vody a vložte jej dovnitř, zatuhlý led půjde za chvíli dolů jako nic.

Jak skladovat potraviny?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.