Společnost

12. května 2023 12:30

Tomáš Durčák

Co by znamenal společný důchod pro manžele? Férovější penze pro ženy, ale jen ty vdané

Zatímco se politici, politologové a ekonomové hádají o tom, co je a není špatně ve vládních škrtech a důchodové reformě, především ženy zřejmě zaujala možnost tzv. společného důchodu pro manžele. Jejím cílem je vyřešit nerovnou penzi v těch manželstvích, kde jeden z partnerů primárně vydělává, zatímco druhý se stará o rodinu a domácnost. Jak a od kdy to celé bude fungovat?

Zamýšlená změna pravděpodobně vychází z faktu, že české ženy mají dle statistik dlouhodobě nižší starobní důchody než muži. Důchodkyně mají od nového roku sice nárok na výchovné neboli pětisetkorunové navýšení důchodu za každé vychované dítě, ale i tento bonus pomohl rozdíl snížit z 20 asi na 12 %.

Dle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíraly na začátku letošního roku české seniorky průměrný důchod ve výši 18 255 Kč, zatímco muži 20 710 Kč. Nově zamýšlená vládní reforma důchodového systému by měla obsahovat další mechanismus pro snížení tohoto rozdílu – takzvaný společný vyměřovací základ manželů. O co v praxi půjde?

Vláda chce férovější důchody pro ženy

„Jeden z rodičů, zpravidla matka, se často v důsledku péče o děti méně zaměřuje na rozvoj pracovní dráhy, celoživotně méně vydělává, a má tak i nižší důchod. Především rozvedené a ovdovělé seniorky se pak ve stáří nezřídka ocitají v chudobě. Proto nabídneme nové opatření, které umožňuje sdílení důchodových nároků manželů,“ vysvětlil novinku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Manželé a registrované páry by se tak nově mohli dohodnout, že si své individuální vyměřovací základy pro výpočet důchodu sečtou do jednoho společného. Ten bude následně rozdělen na dvě stejné poloviny a každý z manželů tak obdrží identickou, respektive téměř identickou penzi. Novinka by měla platit rovněž pro registrované páry a opakovaně bylo zdůrazněno, že jde pro páry na hranici odchodu do důchodu o možnost dobrovolnou, nikoli povinnou. Platit by měla od ledna 2027.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní lidé se bouří proti vládě. Bendig a Jandová kritizují aroganci

Změna vyvolává řadu praktických otázek

V současné podobě s sebou nicméně tato změna přináší i celou řadu praktických otázek, na něž mnozí neznají odpověď. Kritika se již například ozývá na adresu toho, že změna cílí pouze na vdané páry a zcela ignoruje partnery, kteří spolu prokazatelně dlouhodobě žijí, ale oficiální „papír“ na to nemají. Nesezdané páry ostatně ignoruje i další zamýšlená novinka – prodloužení vyplácení vdovského/vdoveckého důchodu ze současného jednoho na pět let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šetřit budou všichni. Všichni, kteří nemají kamarády mezi politiky

Druhým problémem může teoreticky být velký věkový rozdíl obou partnerů. Může partner s většími výdělky zpočátku pobírat svůj vyšší důchod, než do důchodu např. zamíří partnerka a svůj důchod ponížit až poté? A co když půjde do důchodu dříve partner s nižšími příjmy? Může již od začátku čerpat polovinu společného základu, nebo musí čekat, až do důchodu zamíří i jeho drahá polovička?

„O sdílený vyměřovací základ manželů bude možné žádat i v průběhu manželství v produktivním věku, nejen před odchodem do důchodu. Žádost musí podepsat oba manželé. To bude možné na okresní správě sociálního zabezpečení nebo zasláním s úředně ověřeným podpisem. V případě rozvodu už by to ale možné nebylo,“ citoval mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Evu Davidovou web Peníze.cz.

Zatím rovněž není jasné, jak se bude řešit situace, kdy partner, jehož důchod díky férovému rozdělení povyroste, zemře. Druhý partner logicky získá nárok na vdovský/vdovecký důchod. Avšak získá také nárok navýšit si svou penzi na úroveň, jež měl původně před rozdělením mít, anebo již musí napořád čerpat pouze poníženou, rozdělenou částku? Dle dostupných informací CNN Prima NEWS by mělo být možné společný základ kdykoli zrušit i na žádost jednoho z manželů.

Lukrativnější důchod za pobyt na mateřské

Třetí potenciálně dobrou zprávou pro ženy je také rozhodnutí vlády zavést tzv. rodičovský vyměřovací základ. Ten by měl udělat férovější výpočet důchodu za dobu, kdy rodič na mateřské pečuje o dítě. Dnes se pro tento výpočet používá průměrný výdělek daného rodiče za dobu jeho práce. Nově by však výpočet důchodu z let na mateřské měl vycházet z průměrné mzdy v dané době, což by konkrétně u mnoha žen znamenalo, že si polepší.

Všechny tři zamýšlené novinky mají očividně jeden hlavní cíl – snížit aktuální rozdíly ve výši důchodů mezi ženami a muži. Na druhou stranu už nyní čelí kritice za to, že dvě z těchto tří změn cílí pouze na manželské páry. A podobně, jako mohou u majetných párů být ožehavým tématem předmanželské smlouvy, lze očekávat, že i okolo společného důchodu by mohly vznikat partnerské spory a konflikty ve chvíli, kdy o něj partner s výrazně nižšími příjmy bude mít zájem, ale jeho manžel/manželka už nikoliv.

Sdílejte článek
Štítky Marian Jurečka partneři manželé mateřská dovolená důchodová reforma ženy penze Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky společný důchod vyměřovací základ vdovský důchod rodičovský vyměřovací základ

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.