Tipy na srpen: Perseidy, gastrozážitky i autogramiády oblíbených herců

Do konce léta pořád zbývá spousta dnů a možná přemýšlíte, kam byste ještě vyrazili. Vybrali jsme několik míst, akcí a zážitků, které by vás mohly zaujmout.

Za zážitky a zábavou

Pozorování meteorického roje Perseidy

V lokalitě Tábor – Náchod se můžete 12. srpna spolu s dalšími nadšenci vydat na pozorování meteorického roje Perseidy. Sraz je ve 21 hodin na autobusové zastávce. Při pozorování můžete spatřit až 100 meteorů za hodinu. Mateřským tělesem meteorického roje je krátkoperiodická kometa 109 P/Swift-Tuttle, která byla objevena roku 1862 a naposledy nás navštívila v roce 1992 (kometa s periodou přibližně 134 let opět přiletí ke Slunci v roce 2126).

Bitva Budyně

Jako každoročně i letos bitva v Budyni nad Ohří připomene Burgundské války z roku 1474. Vojska burgundského vévody se s vojsky švýcarského spříseženstva střetnou v sobotu 12. srpna. Vše se bude odehrávat na nádvoří zdejšího hradu, ve vojenském táboře a hlavně na bojišti a začínat se bude ve 13:00 a v 16:00 hodin. Pro děti bude navíc připravena stezka rytířských dovedností s disciplínami, a i dospělí si přijdou na své. Mohou se podívat na výstavu zbraní a zbrojí s výkladem, ukázku výcviku s dlouhými píkami, muzikanty, šermíře, trh s ukázkami dobových řemesel i tanečníky s ukázkou dvorských tanců burgundské šlechty.

Autogramiáda herců ze seriálu ZOO

V čestlickém aquaparku se 15. 8. uskuteční autogramiáda herců ze seriálu ZOO. Zábavný den pro celou rodinu tak můžete spojit s milým setkáním se známými tvářemi. V rodinném seriálu z prostředí zoologické zahrady září například Michaela Pecháčková, Eva Burešová, Tomáš Klus, Šimon Bilina a mnoho dalších.

Prima Run

Tradiční akci plnou endorfinu, zábavy, ale také celebrit si můžete užít už 19. srpna na Výstavišti Holešovice. Vítáni jsou profíci i amatérští běžci, maminky s kočárky, děti, dokonce i pejsci. Trasy jsou připraveny na míru dospělým i dětem, o zábavu a doprovodný program se postarají také tváře televize Prima, které dorazí podpořit všechny účastníky závodu. Můžete se těšit například i na autogramiádu herců ze seriálu Eliška a Damián. Kromě toho na děti čeká bohatý pohybový doprovodný program.

Za jídlem

Street food

Ochutnáváte rádi dobroty z celého světa? 19. srpna můžete vyrazit na pražskou náplavku, kde budou streetfoodové speciality všech druhů, včetně tradičních pokrmů Srí Lanky či Afriky. Ve stejný den se koná festival Všechny chutě světa na výstavišti v Písku, i tady bude spousta delikates a také doprovodný hudební program a program pro děti, například skákací hrad zdarma. Různorodou gastronomii ve spojení s pivem, ale i dalšími alko i nealko nápoji, si můžete vychutnat také v Semilech na Festivalu malých pivovarů, který se koná od 19. do 20. srpna. Atmosféru budou po hudební stránce dotvářet kapela Sto zvířat, Joe Satriani Tribute a další.

Dožínky

Ve slovanské kultuře jde o svátek, kdy se slavnostně ukončují žně a je zároveň poděkováním za úrodu. Letos připadají na 28. srpna, ale slaví se už zhruba od poloviny srpna až do září v různých oblastech. V tomto termínu se budou konat na různých místech slavnosti plné zábavy, jídla a pití. Podívejte se na stránky vašeho kraje nebo nejbližších měst, abyste zjistili, kde a kdy se budou konat nejbližší akce. Dožínky se budou slavit například v Praze na Letné, v Hradci Králové nebo ve Vracově (Jihomoravský kraj).

Přečtěte si také: Jak naši předkové slavili dožínky: Pletli věnce z obilí, a hlavně se vesele bavili

A pokud patříte mezi milovníky vína, je pravý čas naplánovat si výlet na některé z vinobraní, která se budou brzy konat po celé republice a často nabízí bohatý program pro celou rodinu.

Experimentální kuchyně inspirovaná kouřem

Do úplně nových kombinací chutí a způsobů přípravy jídel a drinků se pustili v River’s smokelab na smíchovském nábřeží. Propojení kouře a chutí ze světové kuchyně je originálním zážitkem, který dává klasickému uzení úplně nový rozměr. Možná už jste viděli efektní servírování jídel a nápojů, kdy se zpod poklopu vyvalí dým, ten je ale jen pomyslnou třešničkou na dortu. Příprava jídel v kouři ve smokeru na různých druzích dřeva dodá i klasickým pokrmům, jako je kachní maso, nebo dokonce máslo, specifickou a neotřelou chuť. Ideální pro milovníky zážitkové gastronomie, kteří přemýšlejí, kam by ještě v Česku vyrazili.

Za kulturou

Tajné prostory Broumovského kláštera

Od rozlehlých sklepních prostor až po barokní půdu si můžete během léta prohlédnout Broumovský klášter. Místa, na která se běžně veřejnost nedostane, budou otevřena každý prázdninový pátek od 10 a od 14 hodin.  Můžete se podívat také do nově opravených Opatských sálů a prozkoumat prostory Domu hostů čili bývalé mnišské cely. Dozvíte se, jak fungoval běžný život v klášteře, jak mniši hospodařili a uvidíte také širší architektonickou stránku objektu.

Kinobus

Až do 7. září si ještě můžete užít promítání filmů Kinobusu, který provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy. Lokace se nacházejí po celé Praze, termínů je spousta a z nabídky filmů si vyberou dospělí i děti. Vstupné je zdarma a i letos Kinobus pomáhá dobročinnou sbírkou.

Výstava malíře Maxima Havlíčka

Česko-americký malíř, který je známý pod uměleckým jménem MAXIM, se v roce 1999 odstěhoval do Ameriky a dodnes žije v Los Angeles. Jako malíř získal mezinárodní věhlas a jeho novou a prozatím nejrozsáhlejší sólovou výstavu s názvem Resurrection můžete vidět v Praze od 1. do 26. srpna. Najdete ji v Galerii 1 ve Štěpánské ulici. Součástí v mnoha ohledech netradiční výstavy je například video-mapingem obohacený obraz Metallum Symphony, který vznikl pro Ploom. Tvorba umělce je doplněna o interaktivní světelné instalace se zvukovým podkresem od skladatele Karla Havlíčka, jeho dvojčete.

Výroba vánočních ozdob

Vánoce v létě? Kdepak, obchodní domy snad výzdobu vytáhnou nejdřív na konci října. Během léta je ale pro širokou veřejnost otevřena výrobna ručně dělaných skleněných ozdob ve Dvoře Králové nad Labem. Podívat se můžete na foukání suroviny, stříbření, dekorování i balení. Družstvo ve Dvoře Králové je v současnosti největším výrobcem ručně vyráběných a malovaných skleněných vánočních ozdob v ČR a řadí se rovněž mezi největší výrobce v EU. Prohlídky s odborným výkladem se konají každý čtvrtek od 10 hodin až do konce srpna.

Magická fontána

Křižíkovu fontánu v termínu 17.–25. srpna znovu oživí show v produkci skupiny Pyroterra. Představení pod širým nebem kombinuje živly v podobě světelných, ohnivých a vodních efektů. Po pěti letech je obnovena hlavní třicetimetrová tryska Křižíkovy fontány přímo uprostřed pódia. To vše s živou hudbou doplněnou vokály zpěvačky a herečky Evy Burešové, skvělými scénami, hořícím pódiem a spoustou dalšího.

Zdroj: kudyznudy.cz, FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.