Životní styl

15. května 2023 08:30

Komerční sdělení

Trendem posledních let je IPL epilace. Jak správně IPL epilátor používat a jaké jsou jeho největší výhody?

Léto se pomalu ale jistě blíží a mnoho z vás jistě přemýšlí nad nejefektivnější metodou úpravy a odstranění chloupků. Momentálním trendům vévodí domácí IPL epilace, která vás dokáže zbavit chloupků bezbolestně a zpomalit i jejich růst. Věděli jste, že třeba ty od značky Braun neustále vyhodnocují barvu vašich chloupků a pokožky a podle toho upravují intenzitu záblesků, takže je epilace rychlá, efektivní a hlavně bezpečná i k citlivé pokožce? Na to, co vše IPL epilátory umí a jak je správně používat, odpovídá MUDr. Jana Housková, zkušená lékařka v oboru všeobecné, preventivní a estetické dermatologie.

Paní doktorko, mohla byste na úvod stručně popsat, jak vlastně IPL epilace funguje?

IPL neboli intenzivní pulzní světlo je technologie využívající přeměnu světlené energie na tepelnou. Světelné paprsky, které epilátor vydává, zasahují melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Tím přerušuje cyklus dorůstání chloupku. Chloupek se zahřeje a vypadne.

A v čem vlastně spočívají benefity metody IPL? Je vůbec domácí epilace IPL epilátory bezpečná?

Odstraňování chloupků pomocí IPL technologie je šetrné a bezbolestné. Pro dokonalý a dlouhodobý efekt, je však nutné opakované ošetření v pravidelných intervalech. Co se týče bezpečnosti, tak při dodržení všech doporučených postupů je tato metoda bezpečná.

Jak dlouho epilace pomocí IPL vydrží? A jak často bychom měli IPL epilátor používat, abychom docílili těch nejlepších účinků?

Odstraňování chloupků pomocí IPL technologie je nutné opakovat v pravidelných intervalech s postupně se redukující četností. A to proto, že IPL zachytí pouze ty chloupky, které jsou v růstové fázi (tzv. anagenu). Při opakovaném a pravidelném počátečním ošetřením a následně při udržovacích ošetřeních zůstane pokožka dlouhodobě hladká.

Co se týče frekvence aplikace, IPL epilátor se doporučuje používat ideálně 1x týdně v průběhu minimálně 1 měsíce, kdy již po 4 týdnech zaznamenáte první výsledky a je možno eventuelně redukovat aplikaci na 1x za 14 dní a postupem času i 1x za měsíc. Intervaly mezi ošetřeními jsou však velmi individuální.

Jak bychom měli svou pokožku připravit na IPL epilaci? A jak se o ní máme starat bezprostředně po ošetření?

Před každou epilací je nutné chloupky oholit pomocí žiletky a epilaci provádět na čisté a suché pokožce. Před aplikací není doporučeno provádět žádná peelingová ošetření. IPL epilaci se nedoporučuje provádět na pokožce opálené.

Pokožka po epilaci může být lehce podrážděná či citlivá. Je možné aplikovat zklidňující hydratační krémy či chladivé gely pro zklidnění pokožky. Bezprostředně po epilaci nedoporučuji vystavení se UV paprskům či aplikaci dráždivých látek na pokožku po epilaci.

Pro koho je epilace IPL vhodná? Pro koho naopak není určená? Existují dokonce případy, kdy se nedoporučuje, respektive za jakých podmínek ji není vhodné vykonávat?

Využití IPL technologie bohužel není pro každého. Nedoporučuje se u velmi tmavého zbarvení kůže. A dále u jedinců se zrzavým či blonďatým zbarvením chloupků.

Využívání IPL technologie nedoporučuji těhotným a ani kojícím ženám či u osob mladších 18 let pro nedostatek dat. Přístroj nebyl u těchto osob testován. Dále v případě existujícího zánětlivého i nezánětlivého onemocnění kůže v místě aplikace IPL či při zvýšeném riziku vzniku maligního melanomu či jiného kožního nádoru. Nedoporučuji také aplikovat na pigmentové névy či tetováže.

Existují nějaké situace, ve kterých se IPL epilace nedoporučuje? Můžeme se epilovat třeba po návštěvě solária nebo po opalování? A vadí, když před epilací provedeme třeba peeling pokožky?

Aplikace IPL technologie se výslovně nedoporučuje na opálenou kůži či v případě plánovaného vystavení se UV záření, a to jak slunečnímu, tak i soláriu. Je zde velké riziko vzniku změn zbarvení kůže v místě aplikace IPL a současně i podráždění pokožky po vystavení se UV záření. Aplikaci peelingu bezprostředně před či po epilaci také z důvodu zvýšeného rizika podráždění pleti nedoporučuji.

Kdy je nejlepší se epilovat metodou IPL? Jsou nějaká preferovaná roční období? A pokud ano, tak proč?

Roční období není problémem, problém by mohl vzniknout při aplikaci na opálenou kůži či opalování bezprostředně po aplikaci IPL technologie. V tomto případě může docházet ke vzniku hypo či hyperpigmentací (změnám zbarvení kůže) či zvýšenému riziku podráždění kůže.

Jaké jsou nejčastější obavy lidí z IPL epilace? Jaká je vaše zkušenost? Čeho se lidé bojí?

V první řadě bych řekla, že z obavy, zdali tato technologie opravdu funguje, a dále z finančního jednorázového zatížení či bolestivosti zákroku. Právě nedostatečná edukace a informovanost vede ke vzniku dezinformací.

A je v některých případech doporučené odstraňovat chloupky ze zdravotních důvodů?

Odstraňování chloupků je v první řadě lifestylovým trendem, existují však i případy, kdy je vhodné chloupky odstraňovat jinak než pomocí žiletky, a to například u opakovaných folikulitid (zánětů vlasového folikulu) vznikajících často po holení žiletkou.

O IPL epilátoru Braun Silk-Expert Pro 5

Díky Braun Silk-Expert Pro 5 získáte při dodržování režimu hladkou pokožku až na jeden rok z pohodlí domova. Výsledky jsou viditelné již za 3 týdny (individuální výsledky se mohou lišit). Užijete si rychlé a šetrné ošetření od hlavy až k patě. Technologie Skin Pro 2.0 automaticky optimalizuje sílu každého záblesku podle odstínu vaší pleti. Braun Silk-Expert Pro 5 se vyznačuje nejrychlejšími IPL záblesky až 125krát za minutu, aby ošetření probíhalo bez námahy a všechny epilované oblasti byly lépe pokryty. Je šetrný k pokožce a určený dokonce i pro nejcitlivější oblasti (obličej, podpaží, intimní partie), a to díky třem citlivým režimům, které snižují intenzitu světla. Lze ho využít pro epilaci celého těla i díky různým hlavicím pro nohy, ruce, obličej, podpaží, hrudník, záda a celou intimní oblast. 400 000 záblesků je ekvivalentních 22 letům používání. Na výběr máte z různých designů prémiových pouzder. Ve srovnání s předchozím modelem Silk-Expert 5 mají ty nové o 15 % menší velikost a o 25 % nižší hmotnost, pro snadnou manipulaci a ošetření bez námahy.

Získejte dlouhotrvající hladkou pokožku v pohodlí domova - úprava chloupků nebyla nikdy jednodušší!  Noste své chloupky podle sebe a svých požadavků! IPL epilátor Braun Silk-Expert Pro 5 k zakoupení na alza.cz.

Dobrou zprávou je, že Braun prodlužuje záruku na své IPL epilátory na 5 let! Zákazníci si ji mohou snadno aktivovat na novém portálu https://www.braun.cz/cs-cz/warranty-extension.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.