Celebrity

24. února 2023 08:10

Tomáš Durčák

Strhaná tvář a žádný úsměv. Jak se rok války podepsal na ženě prezidenta Zelenského?

Pozvánka: Rok války na Ukrajině (216)

Ještě před rokem jí svět nevěnoval prakticky žádnou pozornost. Po ruské invazi se však Olena Zelenská (45) stala obdivovanou a statečnou první dámou, která neutekla a zůstala po boku svého manžela. I přes obdivuhodnou odolnost však její tvář ukazuje, jak moc se na ní rok války negativně podepsal.

Letošní 45. narozeniny Olena na začátku února oslavila spíš nenápadně, nijak výrazně na ně ani neupozorňovala. Místo oslav totiž dnes den co den řeší válku nebo fakt, že její děti nemohou se svým otcem trávit čas a většinou s ním mluví jen po telefonu. „To není normální. Není to normální vztah, když děti nevidí svého otce a musí s ním mluvit pouze po telefonu. Náš vztah je nyní pozastaven, stejně jako pro všechny Ukrajince,“ řekla pro CNN v rozhovoru loni v červenci.

„Snažíme se žít dál,“ říká

Manželka ukrajinského prezidenta letos také promluvila o tom, jak život uprostřed války zvládá. „Náš život dnes nelze považovat za normální. V prvních měsících jsme byli v šoku. Teď se lidé snaží dál žít, pracovat a posílat své děti do školy. Nesnaží se jen přežít, ale žít smysluplný život. Navzdory všemu se snažíme být optimističtí, přizpůsobujeme se novým podmínkám,“ řekla Olena v interview s CNN na začátku letošního roku.

Víc než tisíc slov nicméně často dokážou říct fotografie. A právě na těch Oleny Zelenské z období před válkou a z nedávné doby je vidět, že navzdory vnitřní síle i obrovské statečnosti na ni tato tragédie nepochybně doléhá. Zatímco na dřívějších snímcích se prakticky všude široce usmívá, působí klidně a pozitivně, na jejích aktuálních fotkách budete často marně hledat nejen smích, ale i obyčejný úsměv.

Rok války se jí vepsal do tváře

Absence úsměvu a vrásky dokreslují, jak obrovské množství starostí, nejistoty, strachu a stresu musela za posledních dvanáct měsíců zpracovat a zvládnout. Nemluvě o tom, že kromě snahy aspoň jakž takž nadále normálně vychovávat své dvě děti – dceru Oleksandru (18) a syna Kyryla (10) – toho Olena v posledním roce rovněž mnoho procestovala ve snaze upozornit na válku nebo získat pro svou zemi další pomoc.

Symbol ženské statečnosti a odolnosti

Dalším nenápadným, ale jistě přítomným tlakem na první dámu Ukrajiny je fakt, že ji dnes nespočet žen nejen na Ukrajině vnímá jako symbol statečnosti a loajality. Jen na Instagramu v posledním roce rapidně stoupl počet jejích sledujících na více než 3,2 milionu.

„Moji drazí lidé, Ukrajinci. Dívám se dnes na vás všechny: na všechny, které vidím v televizi, na ulicích, na internetu. Vidím vaše příspěvky a videa. A víte co? Jste neuvěřitelní. Jsem hrdá na to, že žiji s vámi v jedné zemi. Budu klidná a sebevědomá. Moje děti se na mě dívají, budu vedle nich a vedle svého manžela a s vámi. Miluji vás. Miluji Ukrajinu,“ napsala Zelenská loni v březnu na Instagram a ve svých podporujících zprávách občanům pokračuje dodnes.

Byť od začátku války prokázala nesmírné sebezapření i odvahu, tak nějak se nyní očekává, že Olena bude schopná ve stejném nasazení vydržet i nadále, což nemusí být z pohledu psychiky žádná samozřejmost. Přece jen není pod tlakem jenom jako první dáma, milující manželka či symbol ženské statečnosti tváří v tvář vojenské invazi, ale i jako máma dvou dětí.

Olena Zelenská o životě za války:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.