Celebrity

16. února 2023 11:35

Tomáš Durčák

Zelenskyj v zelené. Proč prezident Ukrajiny nosí už rok stejný svetr?

Vystoupení Zelenského v Bruselu

Že oblečení může být velmi silným a účinným symbolem, si všichni pamatujeme z pandemie. Jan Hamáček se tehdy všude objevoval v červeném svetru a získal díky němu nemalou popularitu. Podobnou strategii dodržuje již téměř rok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který zase obléká výhradně olivově zelený svetr. Proč si vybral zrovna ten?

O tom, že oblečení o nás mnoho prozrazuje, není pochyb. Roli přitom nehraje jen to, o jakou část oděvu jde, ale také jeho barva. Bílá na šatech nevěsty symbolizuje její čistotu, černá na smutečních hostech zase truchlení za zesnulého.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sebe nikdy kvůli oblečení příliš mnoho pozornosti nepřitahoval. Stejně jako řada dalších prezidentů či premiérů evropských zemí chodil v tmavém obleku. Bezprostředně po loňské invazi Ruska však nechal obleky ve skříni a začal se oblékat téměř výhradně do armádních oděvů.

Jeho každodenním úborem se nově stal olivově zelený svetr (někdy mikina) se státním znakem Ukrajiny – zlatým trojzubcem zvaným Tryzub – na prsou a tmavé vojenské kalhoty. Dnes už ikonický svetr vyrábí ukrajinská firma M-TAC, která dnes oděvy zásobuje celou ukrajinskou armádu. Že se prezident v tomto oděvu pohybuje po krytu v Kyjevě během ostřelování, není nic zvláštního. Zelenskyj však ve svém svetru a kalhotách vyráží i na všechny zahraniční návštěvy bez výjimky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik miliard dostane česká armáda od USA?

V zelené mikině už vystoupil třeba v americkém Kongresu nebo evropském parlamentu a poměrně striktní dress code se rozhodl ignorovat i při setkání s britským králem Karlem III. na začátku února. Zatímco ostatní státníci mají zpravidla perfektně padnoucí obleky či kostýmky a blýskavě naleštěné boty, Zelenskyj vždy přichází oblečen jako voják, který zrovna opustil velitelství na frontové linii.

„Jsem jedním z vás“

Symbolika za tímto specifickým oděvem má hned několik úrovní a je paradoxně mnohem účinnější, že pravidel pro oblékání na oficiální akce Zelenskyj příliš nedbá. Ještě víc totiž mezi ostatními vyniká a poutá na sebe pozornost. Role zeleného svetru se rovněž za poslední rok drobně změnila. Zatímco na začátku jím prezident ukazoval své postavení zejména všem obyčejným Ukrajincům, dnes jím na cestách vysílá vzkaz zbytku světa, že válka proti Rusku nadále trvá.

Kdo z nás doma nemá mikinu, že ano? Zatímco politika v ní neuvidíte při jednání prakticky nikdy, běžní lidé v ní chodí každodenně. A i to je jedním z důležitých faktorů. Prezident země v mikině všem občanům jasně říká „Jsem jedním z vás“, aniž by to musel vyslovit. Skutečnost, že Zelenskyj po vypuknutí ruské invaze ze země neuprchl, ale zůstal, pak toto vnímání ještě umocnila.

Ignorování veškerých nařízení ohledně vhodných oděvů při setkání s americkým prezidentem Bidenem či britským králem Karlem III. pak ukazuje, jaké hlavní poselství se Zelenskyj snaží světu předávat. A sice že válka na Ukrajině stále probíhá, ukrajinští vojáci se stále brání invazi bojují za svou svobodu i národ.

Zelený svetr a vojenské kalhoty nechyběly ani při setkání s králem Karlem III.

Zelená ani vous před uzavřením míru nezmizí

„Mikina je připomínkou prezidentova původu jako obyčejného občana. Symbolizuje, že má blízko k obyčejným lidem, kteří nyní bojují na frontě a sdílí s nimi jejich utrpení,“ okomentovala volbu Zelenského oděvu módní kritička The New York Times Vanessa Friedman.

Sám prezident pak v prosincovém rozhovoru pro list The Financial Times prohlásil, že tento svůj outfit bude nosit až do chvíle, kdy válka na Ukrajině skončí. To samé prý platí i pro jeho vousy – do konce války se neoholí. A zdá se, že toto jeho přání nyní respektují i všichni světoví lídři, které nijak nepohoršuje, když na jednání s nimi do honosných sídel a paláců přichází ukrajinský prezident ve svetru či flísové mikině.

Sdílejte článek
Štítky armáda prezident vousy Ukrajina symbolika Joe Biden symbol Volodymyr Zelenskyj mikina dress code Karel III. Kongres Spojených států amerických válka na Ukrajině zelený svetr

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.