Jak vybrat ideální dětský tábor? Čerpejte z okolí a čtěte recenze, radí odborník

Jak vybrat dobrý tábor pro děti podle odborníka

Přestože jaro teprve nedávno zaklepalo na dveře, s výběrem letních dětských táborů není radno otálet. Plní se rychle a volných míst ubývá. Jak ale zvolit ten správný, podle čeho vybírat a na co si dát pozor? Na tyto a další dotazy v pořadu Nový den odpověděl člen představenstva Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Kdo v dětství jezdil v létě na tábory, jistě si z nich odnesl mnoho vzpomínek. Někdejší táborníci, kteří jsou dnes už sami rodiči, si mnohdy přejí, aby si takové vzpomínky do dospělosti nesly i jejich děti. Jak ale z nepřeberného množství nabídek vybrat takový, jenž bude vaší ratolesti vyhovovat a ze kterého sami budete mít dobrý pocit?

„Ideální správný tábor vyberete v první řadě tak, že si s dítětem promluvíte a ujednotíte se na tom, že na ten tábor opravdu chce. Bez toho to neuděláte. Pak samozřejmě budete vybírat zaměření či pobytové místo. A to už je trošku oříšek,“ řekl člen představenstva Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. Nejlepší je podle něj začít u sebe či v blízkém okolí.

Přečtěte si: Jak si Tomáš Klus užil natáčení seriálu Zalez do spacáku, v němž se představil i se svou dcerou?

„Samozřejmě úplně ideální je, pokud jsem jako dítě na nějaký tábor jezdil a mám k tomu vazbu, tak začnu tam. Pokud ne, řeším, kam jezdí kamarádi. Je ideální, když dítě jede s kamarádem, s někým, koho zná, aby v tom nebylo samo. Přece jen pro spoustu dětí je to první pobyt, kdy jedou bez maminky,“ poznamenal odborník.

Jet na neznámé místo a poprvé na delší dobu bez rodičů je pro děti pochopitelně snazší s alespoň jedním kamarádem. „Musí si zavázat tkaničku, musí si samy ráno vyčistit zuby a pro spoustu z nich je to bez maminky opravdu poprvé. Samozřejmě pokud už jsou v tom dvě, které se znají, je na tom dítě už o něco lépe,“ vysvětlil Topinka. Když ale taková možnost není, stačí zapnout počítač či rozkliknout prohlížeč na telefonu.

Hledání a zájmy

„Lze projet internet. Stejně jako vybíráte dovolenou, existují firmy nebo občanská sdružení, která na trhu jsou deset, dvacet či třicet let. To znamená, že pokud se tam udržela takovou dobu, asi to umí. A upřímně – v dnešní době sociálních sítí a internetu každý provozovatel, který to nějakou dobu dělal, je trošku ješitný a snaží se prezentovat, že tohle umí a takhle to u něj vypadá,“ řekl Miroslav Topinka.

Kromě táborů, které nejsou zaměřené na konkrétní téma, existuje i velké množství takových, na něž lze posílat děti s určitými zájmy. I jejich nabídka je poměrně široká. Právě to, na jaký tábor by chtělo dítě jet, je potřeba s ním probrat a rodič by to měl vědět. Dítě, které nečte, pravděpodobně zaměření na literaturu nepotěší.

Čtěte také: Doučovací kempy zdarma jsou zoufalé. Mnozí rodiče dítě přihlásí, to pak ale nedorazí

„Vy jako rodič své dítě znáte určitě nejlíp. To znamená, že víte, co ho baví. A nabídka je obrovská. Pokud dítě baví pokémoni, pošlete ho na pokémony. Pokud má dítě sklony k tomu, že chce vařit, pošlete ho na kuchařský tábor. Pokud má dítě pocit, že se chce stát vojákem, pošlete ho klidně na military. Ale pokud máte doma vyloženě cukrovou panenku, na military ji asi nepošlete,“ uvedl Topinka s úsměvem.

Na co si dát pozor

Strach z prvního tábora mohou mít pochopitelně nejen děti, ale také úzkostliví rodiče. Obzvláště pokud ho nevybírají z vlastní zkušenosti či na doporučení přátel. Rozhodnutí, kam ratolest pošlete, vám může usnadnit i jen pár minut pátrání na internetu. Podle Miroslava Topinky má nějakou negativní recenzi každý tábor, v jistém množství už je ale obezřetnost namístě.

„Můžete se ptát i na recenze, každý slušný provozovatel už je má. No a pokud těch negativních recenzí je víc, než je zdrávo, chodí po různých serverech, že tohle a tamto bylo špatně, je samozřejmě třeba mít vztyčený prst,“ upozornil člen představenstva Asociace dětské rekreace. Základem je podle něj důvěra v provozovatele, jenž vybírá jednotlivé vedoucí a další osoby, které se budou o děti starat.

Mohlo by vás zajímat: Skandál na Slovensku: Politik měl znásilňovat dívky na táborech, které sám pořádal

„V první řadě – pokud budu posílat dítě na tábor, měl bych ho poslat na tábor, kde provozovateli věřím. Abych si kontroloval, jestli jednotliví vedoucí mají to či ono, ani není reálné. Pokud už to provozovatel dělá nějaký pátek, tohle musí mít, bez toho není schopný to udělat. Existují nějaké zákonné náležitosti, ale těch upřímně řečeno moc není,“ dodal.

O letní tábory byl i přes zdražení v minulých letech velký zájem:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.