Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Pálí vás žáha? Nejspíš špatně jíte!

Pálením žáhy trápí hodně často těhotné ženy, u většiny z nich ale po porodu automaticky přestane. Jinak si ho obvykle způsobujeme sami.
Vydáno: 21.02.2015, Anna Kopečková
Za nepříjemné pálení na hrudníku si většinou můžeme sami

Nejvíce vadí velké a málo přežvýkané porce sladkých, tučných a kořeněných pokrmů (hlavně na noc). Pálení žáhy způsobuje majonéza, luštěniny, cibule, vajíčka, teplý chléb, pití velkého množství kávy, džusy, suché bílé víno a kyselé nápoje obecně. Vadí i kouření, alkohol a stres.

Pálení žáhy také provází bolest žaludku a obtěžující zápach z úst. Pokud k němu nedochází moc často, stačí úprava stravy.

Banální choroba, velké komplikace

Často zapomínáme, že zažívací ústrojí potřebuje čas na trávení. Pokud tedy jdeme hned po obědě běhat nebo pracovat, můžeme pálení žáhy pociťovat až do nočních hodin. Provázet ho pak může také říhání, nadměrné slinění, nepříjemný návrat kyselé žaludeční šťávy zpět do úst.

Může ale dojít i k obtížnému až bolestivému polykání, opakovanému nucení na zvracení - někdy trvající i celé hodiny - pocitům pálení za hrudní kostí. Pokud potíže trvají tři týdny denně či obden, je žádoucí návštěva gastroenterologa. Ten obvykle použije gastroskopii, kdy endoskopicky prozkoumá jícen, žaludek, horní část tenkého střeva, v úvahu přichází i rentgen. Vyšetřeni je nutné k tomu, aby se vyloučily vážnější choroby - zhoubný nádor jícnu, či tzv. hiátová kýla. U ní dojde k vysunutí jícnu a horní části žaludku k hrudníku. „Neznáme důvody vzniku, může jít o vrozenou abnormalitu či následek úrazu," vysvětluje MUDr. Marek Beneš z kliniky IKEM komplikace, které mohou u „banální“ choroby vzniknout.

Léky, které zmírní potíže

Na pálení žáhy se používá více léků, nejznámější jsou antacida, která neutralizují obsah žaludku a snižují kyselost. Nemají ale velký hojivý efekt, hodí se jen u mírných obtíží. Na rozdíl od minulosti už není doporučována jedlá soda, která má příliš agresivní účinky. U závažnějších potíží se nasazují blokátory H2 receptorů či protonové pumpy. Lze použít i prokinetika, ta zlepšují samočistící schopnost jícnu.

Když není zbytí, přijde na řadu chirurgické řešení, kdy se z horní části žaludku vytvoří něco jako límec. Ten se po jídle uzavře a zabrání zpětnému toku žaludečního obsahu. Operaci provádíme laparoskopicky, pro pacienta představuje minimální zátěž. Nic neřežeme, jde jen o pár drobných vpichů do břišní dutiny, abychom dostali dovnitř nástroje a minikameru. Riziko je zcela mizivé. „I hospitalizace je krátká, obvykle jednodenní. Zprvu se přijímá jen tekutá strava (čistý vývar, bílý jogurt apod.), pak se přechází na mixovanou či kašovitou stravu, po měsíci na normální, nicméně dietní režim," říká MUDr. Beneš.

 

Pro příznivce alternativní léčby přinášíme názor MUDr. Davida Freje, který začínal s ajurvédou, ale vytvořil si vlastní léčebný systém, kdy kombinuje prvky západní a východní medicíny.

U pálení žáhy má vliv nepravidelnost ve stravě i spánku, narušuje biologické hodiny. Je i důležité spát s hlavou ve zvýšené poloze. Pokud si někdo potrpí na „šlofíka“ po jídle, měl by nejméně hodinu počkat, než si lehne. Vleže se totiž potrava hůř tráví.

„Hodně lidí také podceňuje pitný režim. Z něj je nutné zcela vyloučit kolové, sycené a sladké nápoje, ale i sodovku, kakao a citrusové ovocné džusy. Naopak vhodné jsou přírodní šťávy z mrkve či řepy," podotýká David Frej. Vřele doporučuje vlažnou, přefiltrovanou (nebo alespoň převařenou) vodu, ráno na lačno s dílkem limetky, lžičkou domácího lučního medu či extraktem Aloe vera. Vhodné jsou také bylinné čaje, například z pelyňku, kopřiv, pampelišky, lékořice.

Denní příjem tekutin má být podle něj jen 1,5 až 2 litry, i když dietologové tvrdí, že mnohem víc! Před jídlem či během něj by se mělo pít minimálně, stačí dva nebo tři malé doušky, a po jídle je vhodné pít až přibližně za čtyřicet minut, aby se neředily trávicí enzymy.

Pijeme opravdu "na zdraví"?

Alkohol často a po troškách, nebo občas a po litrech. Které popíjení je horší?

 

Dejte jídlu řád

Nejlepší je mít zaběhlý denní rytmus. Jezte ve stejnou dobu, jen po menších soustech a ta navíc důkladně rozmělněte v ústech. Dávejte také přednost čerstvě uvařeným pokrmům. Vhodné jsou sladkovodní ryby, listová zelenina, červená čočka, celozrnná pšenice, divoká rýže nebo basmati, loupané mandle, piniové i vlašské ořechy a také semínka. Ovoce jezte samostatně a spíše dopoledne. Hlavním jídlem má být oběd, mezi 11. a  13. hodinou. Snažte se jíst 4 x denně, nikdy ne hodně často v malých dávkách!

Večerní strava má být lehce stravitelná, tři hodiny před spaním byste neměli jíst už nic.

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů!

Nejlepší bylinky pro ženy: Obejdete se bez hormonů!

 

Nezapomínejte na bylinky a doplňky

Je vhodné zvýšit příjem Omega-3 mastných kyselin, vitaminů B, C, E, selenu, zinku. Z bylin má na celý trávící trakt až zázračné účinky Svatá Bazalka - Tulsi. Hodí se také Šatavari (Chřest hroznovitý), Kutki (Picrorrhiza kurroa) a plod stromu Amalaki (Emblika lékařská). „Ta navíc obsahuje i celou řadu antioxidačních a protizánětlivých látek a působí účinně i proti stresu," říká doktor Frej.

Podle něj je jednou z dalších příčin pálení žáhy slabé trávení. To v těle vytváří škodlivé látky, které se dál vstřebávají do krve, kde poškozují tkáně. To se dá přitom posílit úplně jednoduše, například vhodným kořením. Výborný je římský kmín, kardamom, koriandr, fenykl, zázvor, zvlášť jeho směs s dlouhým a černým pepřem, zvaná Trikatu. Ta se hodí skoro ke všem jídlům a kromě chuti navíc podpoří důležité procesy detoxikace organismu v těle.

Jan Janula

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama