Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Příroda ve službách krásy a zdraví: Když pálí žáha

Někdy je to nepříjemný pocit překyselení, jindy až bolest v horní části hrudníku. Obvykle přichází po konzumaci určitých potravin a nápojů, častou příčinou bývá kouření a nadváha.
Vydáno: 29.03.2017
Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu
Důvodem pálení žáhy (pyrózy) je tzv. reflux neboli zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu Autor: istockphoto.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Obecně se ví, že některá jídla a nápoje dokážou vyvolat pálení žáhy, a proto je lepší se jim obloukem vyhnout. Patří mezi ně zejména smažená, tučná a příliš pálivá jídla, káva, alkohol, cibule, perlivé, zejména kofeinové nápoje. Naštěstí ale také existuji potraviny, které pálení žáhy zamezují nebo alespoň zmírňují: ovesné vločky, hlávkový salát, banány, meloun, fenykl, ryby, drůbež, rýže, kuskus…

Velmi dobrou ochranu jícnu a také zmírnění pocitu pálení přináší starý dobrý lipový květ, který podpoří správné fungování žaludku. Jednu lžíci květu zalijte šálkem vroucí vody, zakryjte a nechte 5 minut vyluhovat. Sceďte a vypijte před každým jídlem.

Tradičním pomocníkem je už po staletí lněné semínko. Při pálení žáhy pomůže týdenní lněná kůra: 1 lžičku semínek povařte v 100 ml vody a nechte přes noc vyluhovat. Ráno ohřejte a vypijte nalačno.

Tužebník jilmový Foto: Tužebník jilmový mj. snižuje tvorbu žaludeční kyseliny, a tím mírní problémy s pálením žáhy. Natrhejte si pětadvacet čerstvých kvítků tužebníku (sušených musí být 33), zalijte 400 ml vroucí vody a nechte 8 minut vyluhovat. Sceďte a polovinu vypijte hned, během půl hodinky pak zbytek.

Užitečný domácí lék je fenyklový lektvar. Smíchejte 15 g semínek fenyklu a 20 g sušené meduňky, zalijte 500 ml vroucí vody. Zakryjte a nechte 10–15 minut vyluhovat. Sceďte. Po každém jídle si dejte zhruba jedno deci.

Rychlá první pomoc při náhlém ataku: ve sklenici teplé vody rozmíchejte 1 lžíci jablečného octa a 1 lžíci medu. Medicínu vypijte při prvních náznacích pálení.

Zeměžluč lékařská Foto:

Název zeměžluč je odvozeno od neuvěřitelně hořké chuti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny choroby zažívacích orgánů. Zeměžluč lékařská zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy a říhání, zlepšuje chuť k jídlu, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv.

Už ve středověku si lidé cenili účinku sedmikrásky obecné jako ochranného a také posilujícího prostředku na játra i žlučník. Smíchejte 100 g květů a listů sedmikrásky se stejným množstvím kopřivy dvoudomé. Ze směsi vždy vezměte 2 lžičky, zalijte je 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat. Sceďte a denně vypijte 2 hrnky čerstvě připraveného nálevu.

Prima tip: Jalovcová prevence

Každé ráno rozžvýkejte kuličky jalovce – začněte třemi a postupně každý den jednu přidávejte a až skončíte na osmi, zase kuličky odebírejte. Když se dostanete opět na tři, terapie končí.

(leo)

Foto: istockphoto.com

Přečtěte si také:

záda jsou místem, kam odsuneme všechno, na co se nechceme dívat

Psychosomatika: Záda jsou místem, kam odsuneme všechno, na co se nechceme dívat

Co se změní, když přestanete jíst cukr

Co se změní, když přestanete jíst cukr

Kolik času vám ještě zbývá?

Devět znamení, že se možná nedožijete vysokého věku

Článek je zařazen v: bylinky, lipový květ, překyselení, pálení žáhy, lněné semínko, jalovec, tužebník jilmový, zeměžluč
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama