Proč jíst vitamín C? Pomůže vám mnohem víc než jen s posílením imunity!
Už odmalička nám rodiče říkali, že bychom měli jíst pomeranče a mandarinky, protože obsahují vitamín C. Je přece zdravý. Víte ale, v čem konkrétně nám je prospěšný? Zdaleka totiž není dobrý jen na posílení imunity a zvýšení odolnosti proti nachlazení a infekčním onemocněním. Některé benefity vitamínu C vás možná překvapí.
Udržuje pokožku mladou a pružnou
Smutnou pravdou je, že s přibývajícími roky klesá v našem organismu hladina kolagenu. Kvůli tomu dochází ke tvorbě vrásek. Jakou roli v tomto procesu hraje vitamín C? Napomáhá syntéze kolagenu. Pokud tedy přijímáte v potravě jeho optimální množství, je to dobré pro vaši pokožku a pojivové tkáně.
Zlepšuje funkce mozku
Chcete mít zdravý mozek? Na tuto otázku se nedá odpovědět jinak než ano. Aby váš mozek pracoval jedna radost, klíčovým je přijímat vitamín C. Ten je totiž nezbytný pro biosyntézu některých neurotransmiterů. Vitamín C také pomáhá vašemu mozku přeměňovat aminokyselinu tryptofan na serotonin, hormon dobré nálady.
Omezuje poškození volnými radikály
Co jsou volné radikály? Nestabilní atomy nebo skupina atomů, které jsou nejspíše zodpovědné za poškození buněk, což může hrát roli v rozvoji onemocnění srdce a rakoviny. Negativní účinek volných radikálů mohou pomoci redukovat antioxidanty. A jedním z nich je právě vitamín C.
Urychluje hojení ran a jizev
Naše tělo potřebuje vitamín C k tomu, aby podpořil uzdravování zranění. Díky němu se porušená kožní tkáň regeneruje rychleji a lépe. Důkazem mohou být například kurděje, nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitamínu C, kterou dříve trpěli především námořníci. Nepříjemná choroba se projevovala krvácením dásní, z nosu, anémií, zhoršeným hojením ranek apod. Prevencí před kurdějemi se u námořníků stala konzumace kysaného zelí, které, jak známo, je vitamínem C napěchované.
Zkracuje délku nachlazení
Většina studií nenašla důkaz, že vitamín C může zabránit nachlazení. Nicméně existují záznamy o tom, že užívání tohoto vitamínu v rámci prevence (a to včetně konzumace ovoce a zeleniny před tím, než vůbec onemocníte), může pomoci zkrátit dobu, po niž jste nachlazení.
Může být prevencí některých očních chorob
Vitamín C společně s dalšími vybranými vitamíny a minerály může pomoci zabránit některým onemocněním očí podmíněných věkem. Jedná se například o makulární degeneraci, která způsobuje rozostřené vidění a bývá nejčastější příčinou slepoty ve stáří.
Udržuje optimální hladinu železa
Vitamín C napomáhá s absorpcí nehemového železa. Tato forma železa se nachází v rostlinách. Naproti tomu hemové železo se nachází v mase a vnitřnostech. Pro organismus je náročnější vstřebat železo nehemové, což by měli brát v potaz především vegetariáni. Nicméně protože nám s tím pomáhá vitamín C, snažte se jíst potraviny bohaté na „céčko“ společně s poživatinami, které obsahují nehemové železo, jako jsou např. různá zrna a fazole.
Představuje prevenci některých druhů rakoviny
Z analýzy zveřejněné v americkém časopise Journal of Clinical Nutrition vyplývá, že vitamín C dokáže působit coby prevence proti rakovinám jícnu, hrtanu, ústní dutiny a slinivky. Je třeba si ovšem upřesnit, že tyto domněnky byly založeny na hypotéze, že přijímáme vitamín C z ovoce a zeleniny, nikoliv z doplňků stravy.
Je možné, že dokáže léčit příznaky některých nádorových onemocnění
Ještě to není úplně jisté, nicméně americký Národní institut pro léčbu rakoviny prostřednictvím studií prokázal, že vysoké dávky intravenózního vitamínu C (je podáván nitrožilně) pomohly zabránit šíření určitých druhů rakovin a také zlepšily kvalitu života některých pacientů právě s touto nepříjemnou chorobou.
Tip na závěr: Co jíst, abyste měli dostatek vitamínu C?
Je třeba říci, že by vám mělo stačit množství vitamínu C, které přijmete z vaší výživy. S největší pravděpodobností nejsou třeba žádné doplňky stravy. Jaké potraviny jsou bohaté na vitamín C? Například jahody, papriky, pomeranče, brokolice, fermentovaná zelenina, grepy, kiwi, růžičková kapusta, křen, červené zelí, a dokonce i brambory.
-šp-