Společnost

22. června 2023 10:40

Tomáš Durčák

Zuzana Čaputová využila velkého jubilea a oznámila zásadní životní změnu

Zuzana Čaputová už nebude kandidovat na prezidentku Slovenska

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) je nejen historicky první prezidentkou v čele Slovenska, ale také hlavou státu, která si během svého mandátu dokázala získat srdce drtivé většiny Slováků. Jak se ale ukázalo, nabitý pracovní program si na ní vybral svou daň, a tak se den před svým významným životním jubileem rozhodla oznámit pro mnohé zcela nečekané rozhodnutí.

Právnička, která uhranula celé Slovensko

Dvojnásobná máma pocházející z Bratislavy je původně právnička, která se však odjakživa věnovala aktivismu a palčivým společenským tématům v rámci neziskového sektoru. Právě ten ji nakonec zavál až do politiky, kam vstoupila v rámci hnutí Progresívne Slovensko koncem roku 2017. Během dvou let se nicméně Zuzana Čaputová dokázala do povědomí Slováků zapsat tak moc, že v březnu 2019 ovládla první kolo prezidentských voleb a následně v druhém získala 58 % všech hlasů, díky čemuž se stala historicky první prezidentkou Slovenské republiky.

Čaputová se nebála změny partnera přímo v kampani

Její prezidentská kampaň přitom obsahovala hned několik velmi zajímavých momentů, z nichž by se možná do budoucna mohly poučit i české kandidátky usilující o Pražský hrad. Zuzana Čaputová se totiž například nebála pouhého půl roku před prvním kolem prezidentské volby oficiálně oznámit, že se rozvedla se svým dosavadním manželem Ivanem Čaputou, s nímž vychovávali dcery Leu (22) a Emmu (19).

A co víc, pouhý měsíc před první volbou na svých sociálních sítích naznačila, že aktuálně randí s hudebníkem, výtvarníkem a básníkem Peterem Konečným. Ten ji následně začal doprovázet během finální fáze kampaně. Oba tyto kroky ukazují ze strany Čaputové nesmírnou odvahu. Nejenže pár měsíců před volbami neměla problém přiznat rozpad manželství, ale Slovákům následně svého případného „prvního muže“ v prezidentské funkci představila až krátce před volbami. A stejně je ovládla.

Slovákům v úřadu vyměnila i původního „prvního muže“

Ihned po své výhře navíc jasně prohlásila, že se s partnerem stále poznávají a žádnou svatbu aktuálně rozhodně neplánuje. „Svatba s přítelem není povinná, je to spíš tradiční věc. Lidé si přece jen volí prezidenta a ne rodinu,“ vysvětlila ještě před prvním kolem prezidentské volby v Show Jana Krause. Svá slova nejenže dodržela, ale Peter Konečný se nakonec ve funkci prvního muže příliš neohřál.

Prezidentka Čaputová jej totiž v roce 2020 vyměnila za Juraje Rizmana, bývalého šéfa slovenské pobočky Greenpeace a poradce místopředsedy parlamentu, s nímž se dobře znala již z dřívějška. O poměru slovenské hlavy státu s novým partnerem se v médiích začalo poprvé šuškat v květnu 2020. „Ano, jsme spolu. Je to hodně osobní, a proto, jestli dovolíte, více s k tomu vyjadřovat nebudu,“ řekl tehdy Juraj Rizman pro portál Topky.cz. Že je paní prezidentka skutečně zamilovaná, o rok později dokázala netradičním valentýnským snímkem ze svého jinak ostře střeženého soukromí.

Pohlaví nikoli jako handicap, ale silná stránka

Její sebevědomé rozhodování dokazuje také fakt, že Zuzana Čaputová své pohlaví nejen v samotné prezidentské kampani, ale vůbec nikdy nevnímala jako slabinu. Tím se diametrálně liší například od české kandidátky na prezidentku Danuše Nerudová (44), která fakt, že je mladá a pohledná, dle svých slov považovala za handicap.

Přesný opak však krátce před prvním kolem v únoru 2019 Zuzana Čaputová v rozhovoru řekla Denníku N. Názor, že její předchůdkyně Iveta Radičová v roce 2009 v druhém kole prezidentské volby prohrála i kvůli svému pohlaví, smetla ze stolu. „Nemyslím si, že je ženský element handicap, proto jsem do toho vstoupila. Jestli se mýlím, nebo ne, ukážou volby,“ řekla tehdy Čaputová. I zde její sebevědomé vystupování nakonec mělo úspěch.

Ten slavila i v prvních letech svého prezidentování. Kladla a stále klade velký důraz na pomoc slabším, zejména seniorům či týraným dětem, nutnost stejného metru a spravedlnosti napříč celou slovenskou společností i důležitost chránit životní prostředí. Patří rovněž k propagátorkám adopce dětí homosexuálními páry. „Preferuji, aby dítě mělo biologickou matku a otce. Ale v případě, kdy by mělo jinak vyrůstat v ústavní péči, si myslím, že by mu bylo lépe s dvěma milujícími bytostmi, i když budou stejného pohlaví,“ řekla v prezidentském duelu Denníku SME. Ještě v roce 2020 jí důvěřovalo více než 83 % Slováků. Od té doby však její oblíbenost postupně neustále klesala a vše vyvrcholilo jejím nynějším oznámením velkého životního rozhodnutí.

Opakované útoky nakonec prezidentku zlomily

Byť může totiž Zuzana Čaputová svým vystupováním působit odolně a nezlomně, opak je bohužel pravdou. Za čtyři roky svého prezidentování se musela vypořádat s celou řadou osobních útoků. Nejen na svůj partnerský život či absenci manžela, ale dokonce i útokům na vzhled své dcery věnující se modelingu. Vše zašlo až tak daleko, že prezidentka musela čelit dokonce i výhrůžkám smrtí jí samotné či jejich nejbližších. Den před svými 50. narozeninami se proto rozhodla oznámit, že příští rok již nebude znovu kandidovat na prezidentku. Jako hlavní důvod přitom označila nedostatek sil.

„Toto oznámení je jedno z nejtěžších, které jsem v životě udělala a nejspíš i udělám,“ začala prezidentka Čaputová, která hned v úvodu poznamenala, že má za sebou „nejtěžší čtyři roky života“. „Dále se už o druhé volební období nebudu ucházet. Po velmi poctivém přemýšlení vím, že by těch sil na (druhý) mandát nebylo dost,“ dodala politička, která při tomto náročném rozhodnutí brala ohled i na útoky a výhrůžky, jimž musí v poslední době konstantně čelit její rodina.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.