Společnost

31. května 2024 18:15

Tomáš Durčák

Nejoblíbenější jména roku 2023. Jakub a Eliška vedou, nechybí ale ani Samal či Odeta

Jaká jsou nejoblíbenější česká jména?

Čeští rodiče zůstávají ve výběru jmen pro své potomky z pohledu těch nejčastěji volených relativně konzervativní. U méně užívaných jmen však stále více roste trend výběru zahraničních či exotických. Mezi dívčími i chlapeckými jmény nechybí ani stálice, které Češi dětem dávají stejně rádi jako jejich rodiče či prarodiče.

Na nejvyšších příčkách se loni u chlapců ani dívek žádná změna nekonala. Od roku 2011 jasně vévodí popularitě mezi chlapeckými jmény Jakub – a jinak tomu nebylo ani loni. Rovněž tradičního Jana však loni z 11 let držené druhé příčky na třetí sesadil stále populárnější Matyáš, který byl druhým nejoblíbenějším chlapeckým jménem i v roce 2021. Pod stupni vítězů skončili v tomto pořadí Adam, Matěj, Vojtěch, Dominik, David, Tomáš a Filip.

„Mezi lety 2022 a 2023 doznala některá jména nezanedbatelného snížení nebo zvýšení oblíbenosti. V první stovce chlapeckých jmen roku 2022 se do roku 2023 propadli o 23 příček Vladimír a Ivan. Naopak jména Theo a William nacházející se v první stovce v roce 2023 se těšila nárůstu popularity,“ píše ve své tiskové zprávě k tématu Český statistický úřad.

Žádná změna nenastala ani u nejpopulárnějšího českého dívčího jména. Už podvanácté v řadě jím v roce 2023 byla Eliška. Druhou příčku obhájila Viktorie, jejíž popularita v poslední dekádě stále více roste, mezi deset nejčastějších se přitom řadí teprve od roku 2014. Na třetí příčce byla rovněž dlouhodobě populární Anna. Další pořadí top desítky bylo následovné: Sofie, Natálie, Tereza, Ema, Adéla, Amálie a Julie.

Ani u dívčích jmen nechybí velcí meziroční skokani. „Mezi dívkami z první stovky v roce 2023 byla jednoznačně největším skokanem Isabela. Od roku 2022 poskočila v pořadí o neuvěřitelných 52 příček. Dalším významným skokanem byla Olivie, která poskočila o 35 příček. Naopak největší propad z první stovky jmen v roce 2022 doznaly Monika a Melanie, obě o 31 příček,“ okomentoval předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Zajímavostí také je, že zatímco u chlapců patří jméno Jan mezi jednoznačně nejpopulárnější dlouhodobě a jeho obliba se od roku 1950 nezměnila (další tehdy nejpopulárnější jména, jako Jaroslav, Josef, František a Jiří, jsou naopak používány stále méně), u dívek se aspoň v top 20 od roku 1950 do dneška zvládla udržet pouze Marie. Ostatní jména, která frčela před 70 lety, jako Věra, Jaroslava, Jana a Eva, už dnes nenajdeme ani v první padesátce nejpopulárnějších dívčích jmen.

Čeští rodiče v roce 2023 celkem 91 tisícům novorozenců dali více než šest tisíc různých jmen. Toto číslo však mírně zvyšuje fakt, že rodiče dnes mohou legálně dětem dávat i různé varianty fakticky stejného jména. Takže například jména Vojtěch a Vojta či Lucie a Lucka jsou počítána zvlášť. Zároveň však roste popularita nejen zahraničních, ale i zcela netradičních jmen. V loňském roce tak u nás přišli na svět třeba chlapci jménem Samal, Timotej a Baltazar či dívky jménem Odeta, Aisha nebo Vilemína.

Sdílejte článek
Štítky matrika Český statistický úřad legislativa popularita dětská jména Marek Rojíček netradiční jména chlapecká jména dívčí jména