Celebrity

19. února 2023 06:00

Marie Makovská

Jánová otevřeně o šikaně kvůli vzhledu. Body shaming složil i další pohledné celebrity

Show Jana Krause (19) - Barbora Jánová

Herečka Barbora Jánová (33), kterou v posledních letech proslavil například oblíbený seriál Slunečná, si zažila šikanu a spoustu nemístných poznámek na svůj vzhled. Málokoho by přitom napadlo, že takzvaný body shaming se ve velkém týká i štíhlých lidí.

Není výjimkou, že hubení lidé zaslechnou od svého okolí nevyžádanou radu: „Najez se konečně.“ Přitom hmotnost nemusí nijak souviset s tím, jak kdo jí či nejí. „Už od základky jsem čelila kritice, jak moc jsem hubená, jestli jím a zda nejsem nemocná,“ popsala v rozhovoru pro Café Barbora Jánová. „Hlavně během puberty to bylo intenzivní, ptala jsem se mámy, jestli existují vykrmovací tábory,“ dodala.

Podobně jako jiné celebrity se Bára Jánová rozhodla jít s kůží na trh a věnovala problému instagramový příspěvek. Načež ji oslovila režisérka Dagmar Smržová, aby dělala patronku snímku na toto téma společně se zpěvákem Raegem.

Přečtěte si také: Jsi hubená jak papír, nažer se, slýchává Bára Jánová alias Sylva ze Slunečné

Body shaming, tedy ponižování kvůli tělesným rysům, se nejčastěji (nesprávně) spojuje s obezitou. „Body shaming není jen o obezitě nebo hubenosti, týká se také zrzavých lidí, osob menšího vzrůstu, žen s velkými, nebo naopak malými prsy, s pihami... Snad každý byl jeho obětí, zejména v dětském věku mezi vrstevníky,“ vysvětlila Bára Jánová pro Café.

Bez narážek ostatních by přitom mladá herečka své tělo nejspíš nijak neřešila. „Vždycky to souviselo s tím, co jsem ustavičně slýchala. Věděla jsem, že vážím míň, ale v mém případě je to genetická záležitost. Přesto jsem denodenně stoupala na váhu a zkoušela přibrat. Z každého půlkila navíc mám dodneška radost, ale už to není trápení,“ dodala Bára Jánová s tím, že nyní už nevhodné narážky tolik nevnímá a bere to tak, že má zkrátka takovou postavu.

Urážení v poslední době zažila také influencerka Charlotte Štiková (25), která výrazně zhubla, podle některých až moc. Herečce Seleně Gomez (30) naopak mnozí fanoušci nemohou odpustit, že dříve bývala štíhlejší. Je paradoxem, že na sociálních sítích, které jsou velkým nástrojem pro to, aby (nejen) známí lidé ukazovali, že jsou „normální“ včetně některých „vad“ na kráse, tak právě zde často schytají největší vlnu kritiky a ponižování.

Mohlo by vás zajímat: Urážky, nenávist a zesměšňování. Burešová spustila písní bouři, pro hejtry má jasný vzkaz

Přestože se mnoho celebrit snaží inspirovat, ukázat strie, akné nebo tvář bez make-upu, vždy se najdou hejtři, kteří mají potřebu hodnotit. Své o tom ví i herečka a zpěvačka Eva Burešová (29), které někteří vyčítali úsměv s odhalenou dásní. Můžeme si jen domýšlet, jak se pak jednotliví lidé po smršti urážek cítí, většinou se totiž alespoň naoko snaží vše brát s nadhledem. Eva Burešová například reagovala tím, že nazpívala píseň Úsměv Mony Lisy, kterou pro ni složil Václav Noid Bárta (42). O to horší je, když se ukáže, že jde navíc o důsledek vážných potíží, jako tomu bylo v případě zpěvačky Markéty Konvičkové (28). „Fanoušci“ jí hejtovali opuchlý obličej a prořídlé vlasy, dokonce byla nařknuta z alkoholismu, načež prozradila, že všechno byl důsledek vzácného nádoru vaječníků. Naštěstí se jí podařilo onemocnění porazit a nyní se s partnerem radují z dcery Amálky.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.