Životní styl

16. března 2023 13:00

Marie Makovská

Barvy obalů potravin: Jaký má neperlivá voda a jaký hořká čokoláda? Otestujte se v kvízu

Celý život saháte v regálech českých obchodů po neperlivé vodě balené v modrém obalu, pak vyrazíte do zahraničí a automaticky koupíte taky modrou – jenže ta má bublinky. Jaké barvy jsou u nás pro dané druhy potravin zažité? Vyzkoušejte své znalosti v kvízu.

Výrobci chtějí obalem potraviny v první řadě upoutat naši pozornost. Produktům v obalech určitých barev mohou být přiřazovány charakteristiky, které souvisí právě s použitou barvou. Nejrychleji naše oči zachytí žlutou barvu, proto je tak často používána ve spojení s akcemi a slevami. Potravinářským výrobkům obecně svědčí odstíny červené a oranžové, které by měly podporovat vnímání chuti a vůně. Potraviny zabalené v modrých obalech zase bývají spotřebiteli považovány za zdravější a bezpečnější než ty v obalech jiných barev.

Výsledky průzkumu OKI Printing Solutions ukázaly, že 76 % dotázaných považuje výrobky v modrých obalech za zdravější. Podle názoru odborníků z oboru psychologie by tuto barvu měli využívat výrobci například v marketingu nízkotučných výrobků. Spotřebitel podle nich právě díky této barvě uvěří, že má výrobek méně tuku než ostatní značky. Modré obaly také podporují zdání lepší hygieny, čerstvosti a bezpečnosti.

Přečtěte si také: Co na vás prozradí oblíbená barva? I to, jaká jste v posteli

Přestože to není zákonem nijak specifikováno, na podobných základech vzniklo nepsané rozdělení barev obalů potravin podle jejich typu, na které jsme v obchodech zvyklí. Například obal perlivé vody má jinou barvu než obal vody neperlivé, mléčná čokoláda bude v jiné barvě než hořká a podobně. Výrobci ovšem mohou své produkty zabalit do obalů takových barev, které uznají za vhodné oni sami, proto se může stát, že v zahraničí s jistotou sáhnete po vodě v modrém dostanete typ, který by byl u nás v Česku balený spíše v červeném.

Vyznáte se v barvách obalů potravin?

1 7 Hořká čokoláda bude mít nejspíš obal v barvě:

2 7 A co čokoláda s oříšky?

3 7 Obal jemně perlivé vody má nejčastěji barvu:

4 7 Polotučný tvaroh má obal:

5 7 Barva označující kategorii potravin maso a masné výrobky je:

6 7 Kombinace jakých dvou barev údajně stimuluje apetit?

7 7 Nízkokalorické a nízkotučné potraviny nejčastěji uvidíme v obalu barvy:

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Podívejte se také na reportáž o cenách potravin. V létě by měly klesnout:

Sdílejte článek
Štítky jídlo potraviny obchod Česko obaly kvíz

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.