Životní styl

24. října 2024 06:00

Michaela Vlčková , Antonin Roos

Blíží se změna na zimní čas. Český pekař chtěl kvůli zrušení kandidovat na prezidenta

V neděli 27. října dojde k posunu času o hodinu zpět na zimní čas. To znamená, že noc bude o hodinu delší. K letnímu času se pak vrátíme v neděli 30. března 2025. Přestože státy Evropské unie diskutují o zrušení změn času již od roku 2018, zatím nebylo dosaženo žádného výsledku.

V neděli 27. října nás opět čeká posun na zimní čas, hodiny se nám posunou ve 3:00 o hodinu zpět na 2:00.

K takzvanému letnímu času neboli středoevropskému letnímu času (SELČ) se znovu vrátíme v neděli 30. března 2025.

Evropská unie se zabývá zrušením celého konceptu cyklické změny už od roku 2018, připomněl web Evropské komise. Pro všechny členské země chce zavést jednotný čas, avšak marně. Jednotlivé unijní státy se totiž neshodnou, který čas ponechat.

V EU se státy řídí třemi různými časy. Západoevropským časem se řídí v Irsku a Portugalsku. Ve většině států unie, včetně České republiky, platí středoevropský čas. Východoevropským časem se řídí v Bulharsku, na Kypru, v Estonsku, Finsku, Řecku, Lotyšsku, v Litvě a v Rumunsku.

Mohlo by vás zajímat: Revoluce v mytí nádobí? Hit se smajlíkem dorazil do Česka, houbička mění strukturu

V jednotlivých státech je zrušení změny času často debatovaným tématem. Třeba ve Finsku vznikla v roce 2017 občanská iniciativa s tímto programem, napsal vládní web severské země. Následnou petici na jaře 2019 podepsalo více než 50 tisíc Finů, upozornil deník Iltalehti. Návrh byl ale posléze odsunut na vedlejší kolej vlivem pandemie koronaviru a finské vlády se k iniciativě dosud nevrátily.

Pekař chtěl kvůli zrušení kandidovat na prezidenta

Také v Česku lidé často diskutují na toto téma. Zatímco některým je posun hodinové ručičky lhostejný, jiným způsobuje psychické potíže nebo jim nepříjemně zhoršuje kvalitu spánku.

Velkým bojovníkem za zrušení změny času byl od devadesátých let pekař Stanislav Pecka. Pecka z obce Sobětuchy na Chrudimsku se dokonce i obrátil na nejvyšší politické špičky.

Mohlo by vás zajímat: Jak nás ovlivňuje změna času? Podívejte se na video

Dopisy, ve kterých vysvětloval, proč je důležité zrušit posouvání ručiček na hodinách, adresoval nejen OSN, ale i prezidentům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi. Jeden z jeho dopisů se dostal i do rukou předsedovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi.

Ve svém boji byl velmi vytrvalý, přičemž počátkem milénia neúspěšně kandidoval do českého Senátu. O zrušení změny času usiloval natolik, že v roce 2008 zvažoval kandidaturu na funkci českého prezidenta.

Známý český pekař nakonec neuspěl. V roce 2009 bohužel ve věku 60 let zemřel. Současné debaty, která probíhá v Bruselu, se už nedočkal.

Klíšťata stále řádí, varují experti houbaře. Co dělat, když „prošvihnu“ očkování?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 10. 2024

Intenzivní, živé sny podněcují vaše duševní procesy. Mohli byste se probudit a přemýšlet, proč se vám zdálo to, co se vám zdálo, a jak to souvisí s tím, co se děje ve vašem životě. Nápomocné vám mohou být knihy o snech. Co pro vás symboly znamenají? Symboly, nebo dokonce samotný příběh, by mohly uvést do pohybu mentální řetězec událostí, jehož výsledkem bude nějaký nový projekt. Využijte toho.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.