Celebrity

26. září 2023 06:00

David Laštovka

Bořivoj Navrátil měl v rodině sebevrahy. Kvůli rakovině si sám chtěl vzít život

Osud byl k herci Bořivoji Navrátilovi více než krutý. Vyrůstal jako sirotek, matka mu zemřela, když mu byly tři roky, otec krátce nato spáchal sebevraždu. Nezapomenutelný umělec by oslavil 90. narozeniny, rakovina mu však takto dlouhý život nedopřála.

Životní láskou herce Bořivoje Navrátila byla tanečnice Marie Steinová, s níž se seznámil během divadelního angažmá v Ostravě. Den před Štědrým dnem roku 1962 měli svatbu a o tři roky později se jim narodil syn Kryštof. V té době už ale Navrátil působil v Národním divadle v Praze, což se negativně projevilo na jejich vztahu.

Čtěte také: Miroslav Vladyka po rozvodu sbalil mladší krásku. Dcery vypadají jako modelky

Vzhledem k tomu, že v hlavním městě nemohli sehnat adekvátní bydlení a Steinové se nedostávalo tolik pracovních příležitostí, jako jí nabízela severomoravská metropole, začali žít odděleně. Manželství se postupně rozpadalo, až v roce 1968 vyústilo v rozvod. Odloučili se ovšem v dobrém a zůstali přátelé.

Chtěl bych to ukončit, ale nemohu, svěřoval se

Bořivoj Navrátil vyrůstal jako sirotek. Když mu byly tři roky, zemřela mu maminka. Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, měsíc po veselce ale spáchal sebevraždu, zastřelil se. „S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ vzpomínal herec pro deník Aha! Stejný odchod ze světa zvolili i další dva jeho blízcí rodinní příslušníci. Otcův bratr a sestra.

Mohlo by vás zajímat: Bohuš Matuš se kdysi pokusil o sebevraždu. Gott mu zachránil život

K sebevraždě neměl daleko ani sám Navrátil, poté co na sklonku života onemocněl rakovinou tlustého střeva a věděl, že šance na uzdravení v podstatě není. „Chtěl bych to ukončit, ale nemohu si sáhnout na život. V naší rodině došlo bohužel už ke třem sebevraždám, byl bych čtvrtý. Nesmím dopustit, aby si můj syn myslel, že jsme nějak zatížená rodina. Musím vydržet až do konce,“ svěřoval se herec a dabér.

S krutou nemocí statečně bojoval dva roky

Téma dobrovolného odchodu ze světa na onkologickém oddělení probíral i s asi třicetiletým pacientem, který s ním v krutých bolestech ležel na pokoji. „Ptal se mě, jak a kdy si má vzít život. Měl strach, že ho nemoc ještě více oslabí a pak už to nedokáže. A nechtěl to zase udělat příliš brzy, protože když jste na smrt nemocný, lpíte na každém dni, na každé hodině,“ líčil Bořivoj Navrátil, který se zákeřnou chorobou statečně bojoval dva roky. Zemřel 31. října roku 2011 ve věku 78 let.

Přečtěte si: Yvonne Přenosilová zdravotní potíže tajila. Zemřela jen pár měsíců po muži svého života

Bořivoj Navrátil patřil nejen k významným hercům a dabérům, ale věnoval se rovněž pedagogické činnosti na hudebně dramatickém oddělení Pražské konzervatoře, kde učil 20 let. Působil také na DAMU, kde vyučoval herectví a přednes melodramatu. K jeho žákům patřili například Jiří Langmajer, Lukáš Vaculík, Ondřej Vetchý, Marek Eben, Ljuba Krbová či Andrea Elsnerová.

S rakovinou bojovala také tenistka Martina Navrátilová, ta ovšem nemoc naštěstí úspěšně porazila:

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt láska rodina rakovina manželství sebevražda herec děti Bořivoj Navrátil Marie Steinová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 5. 2024

Jste vstřícní, Berani, ale ve vztazích si často pletete pomáhání s výchovou. Máte tendenci se hodně obětovat. Dnes se možná naučíte říkat ne, když budete mít pocit, že váš partner překročil hranice toho, co mu můžete dát. Pokud to uděláte, možná znovu objevíte něco podstatného, co jste možná cestou ztratili – své ego.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.