Celebrity

16. září 2023 06:15

David Laštovka

Martin Štěpánek život ukončil sebevraždou. Trápí mě, že neznám důvod, říká slavný bratr

7 pádů Honzy Dědka (15) - Adamovská a Štěpánek

Od smrti herce, politika, někdejšího ministra kultury Martina Štěpánka,16. září uplyne 13 let. Život bratra herce Petra Štěpánka a nevlastní sestry herečky Jany Štěpánkové vyhasl předčasně. Ve svých 63 letech se pro mnohé nečekaně zastřelil.

Martin Štěpánek vystudoval herectví na DAMU a poté účinkoval v Národním divadle, Činoherním klubu nebo v Divadle na Vinohradech. Často se objevoval ve filmech i v seriálech. Totalitní dobu však velmi těžce snášel, a proto se rozhodl se svou manželkou, herečkou, novinářkou a divadelní pedagožkou Jaroslavou Tvrzníkovou, s kterou měl dvě děti, syna Jana a dceru Josefínu, v roce 1981 emigrovat.

Pro nový život si vybrali svobodné Rakousko, odkud se po dvou letech přestěhovali do Německa. Tam Štěpánek pracoval v mnichovské redakci rádia Svobodná Evropa. Do Česka se s rodinou vrátil až v roce 1994 a postupem let se začal angažovat v politice. Dotáhl to až na ministra kultury ve vládě Mirka Topolánka, v níž působil od 4. září 2006 do 8. ledna 2007. Ve funkci skončil poté, co vláda nezískala podporu Poslanecké sněmovny a musela podat demisi.

Myslel si, že má metastáze v celém těle

Krátce na to ho začaly sužovat vážné zdravotní problémy. Onemocněl rakovinou a vytrpěl si své. „Nejdříve mu operovali rakovinný národ na krku, při druhé operaci mu vzali ledvinu. Ty dvě operace překlenul poměrně dobře. Nakonec Martina trápily nejvíce nohy. Do svých potížích mě příliš nezatahoval, nesvěřoval se. Jen tu a tam si postěžoval, že má silné bolesti, které šly od nervů a kyčlí. Nechtěla jsem ho svou lítostí oslabovat. Jeho to ale trápilo asi silně. Byl bez pohybu, nemohl toho už mnoho dělat. Ani věci, na které se obvykle moc těšil. Kvůli nohám ležel na neurologické klinice, pustili ho domů, ale nic se nezlepšilo,“ přiblížila po jeho smrti v rozhovoru pro magazín MF DNES vdova Jaroslava.

Martin Štěpánek se domníval, že má metastáze v celém těle. Strach z pomalého umírání, bezmoci a krutých bolestí ho dohnaly k sebevraždě. Vpodvečer šestnáctého září 2010 si ve svém bytě prostřelil hlavu. O lidech, které se v zoufalé životní situaci rozhodli dobrovolně opustit svět, vždycky mluvil s uznáním. Byl rovněž velkým zastáncem eutanázie.

S bratrem Petrem Štěpánkem byli jako dvojčata

Martinova smrt je pro Petra Štěpánka dodnes velmi bolestivé a citlivé téma. Narodili se pouhý rok po sobě a prožili spolu celé dětství.  „Trápím se tím, že se nikdy nedozvím, proč svůj život ukončil tímhle způsobem,“ svěřil Petr v rozhovoru pro MF DNES a přidal osobní vzpomínky z dětství.

Čtěte také: Rodinná tragédie herce Petra Štěpánka dodnes nepřebolela. Bratr Martin se zastřelil

„My jsme se dost rvali. Kvůli všemu. Většinou jsem vyhrál. Věkově jsme byli skoro jako dvojčata. Ale jeden byl oheň a druhý voda. Brácha mě třeba naučil vyrábět střelný prach. Bavila ho chemie. Občas jsme společně něco vyhodili do povětří. Na Šumavě nám neodolal třeba kus hřbitovní zdi. Taky si pamatuju, jak nás táta (Zdeněk Štěpánek - herec, dramatik režisér a scénárista - pozn. red.) učil střílet ze vzduchovky. On byl vynikající střelec. Trénovali jsme doma na pendlovkách. Kdo dřív trefil jejich pohybující se kyvadélko, vyhrál. Oběma nám to šlo. Táta byl myslivec, měl brokovnice. Na začátku šedesátých let mu pak komunisté zbraně sebrali. A po čase jsem s myslivostí začal já. Když se Martin po revoluci vrátil z emigrace, pokračoval v tátových mysliveckých šlépějích i on,“ vzpomínal Petr Štěpánek, který žije s herečkou Zlatou Adamovskou. O svém vztahu promluvili v pořadu 7 pádů Honzy Dědka (v úvodním videu).


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.