Společnost

26. března 2023 06:30

Tomáš Durčák

Manželka Antonína Novotného Božena roli první dámy nesnášela, vybavení Hradu rozdala

Jaké byly první dámy v české historii?

Zatímco o některých českých (a československých) prvních damách mohou vznikat celé knihy, Božena Novotná, manželka prezidenta Antonína Novotného, tak trochu vystupuje z řady. V jejím životě totiž přehršel zajímavostí nalézt nejde a mezi její nejznámější skutky patří to, že jako první dáma na Pražském hradě technicky odcizila celou řadu vybavení.

Nečekané těhotenství se známým z dětství

Božena se narodila jako Fridrichová roku 1910 tehdy ještě v samostatné obci Letňany u Prahy. Zajímavostí je, že budoucí manželka komunistického pohlavára a prezidenta byla pokřtěna. Zřejmě osud tomu chtěl, že Antonín Novotný pochází ze stejné obce a vyrůstal téměř jako její soused, byť byl o šest let starší, takže si spolu zřejmě jako děti příliš nehráli.

Sblížilo je tak ve skutečnosti až pozdější setkání, kdy byl Antonín v učení, zatímco Božena si přivydělávala balením kávy. Jak už to ale tehdy bývalo, náhlé vzplanutí vášní způsobilo, že devatenáctileté dívce začalo velmi rychle růst těhotenské bříško, zatímco její „Toník“ neměl moc na vybranou a musel se ženit.

Milovnice samoty a neúnavné starosti o rodinu

Zde se nabízí paralela s Novotného předchůdcem prezidentem Zápotockým a vlastně i Gottwaldem, který svou ženu po svatbě rovnou opustil a nechal na výchovu dítěte samotnou. Novotný sice nikam doslova neutekl, ale stejně jako Zápotocký i Gottwald se rozhodl obrazně celý svůj život věnovat myšlence komunismu. To znamenalo, že od rána do noci někde pobíhal, schůzoval a zařizoval, zatímco Božena doma jejich syna Antonína vychovávala sama.

Stejně jako v případě předchůdců si však Novotného manželka nestěžovala, a naopak se snažila být mu loajální oporou. Zřejmě i díky své křesťanské výchově považovala manželský svazek za cosi posvátného. Jak se navíc ukázalo později, být doma, starat se o domácnost a nikam příliš nechodit jí ve skutečnosti vyhovovalo. Neměla ráda pozornost, veřejnost ani přílišný rozruch. Raději doma plánovala, co bude zítra Toník snídat, v kolik by měla začít vařit oběd a podobně.

Na uvězněného manžela čekala celou válku

Vzhledem k tomu, že první dva komunističtí prezidenti vládli jen krátce, byl Antonín Novotný téměř jejich kolega. I on ostatně patřil k zakládajícím členům KSČ, a během druhé světové války kvůli členství v Komunistické straně Československa pobyl v nacistickém koncentračním táboře, konkrétně v Mauthausenu. Božena se zatčení vyhnula, a tak doma nadále vychovávala syna a čekala, až se jí manžel vrátí. Po konci války Antonína vtáhla vysoká politika a opět nebyl téměř doma. Opravdový šok však jeho ženu teprve čekal.

Po smrti Antonína Zápotockého českoslovenští komunisté plánovali udělat prezidentem Viliama Širokého. Jenže pak přišlo „doporučení“ Nikity Chruščova, který usoudil, že by to na Pražském hradě slušelo právě Novotnému. Ten celou věc bral jako nabídku a doma se s Boženou dokonce shodli, že ji nepřijme. Jenže ve skutečnosti se jej nikdo neptal, a tak se šokovaná manželka již druhý den dozvěděla, že má začít balit, jelikož se stěhují.

Jako první dáma byla téměř neviditelná

Z četných zdrojů i pramenů vyplývá jedna věc nadevše – Božena Novotná svou funkci první dámy rozhodně neměla v lásce. Byla celý život zvyklá starat se o domácnost, plánovat nákupy, nevyhledávala pozornost a šťastnou ji dělalo zejména to, když se nerušeně mohla starat o manžela. Po boku prezidenta se však vše změnilo. Cokoli bylo potřeba, zařídil četný zástup asistentů, vše platil stát, takže už nemusela řešit ani finance, a navíc po ní neustále někdo chtěl nějaké veřejné vystupování, pro nějž neměla sebevědomí, grácii ani extrémně sympatické vzezření.

Manžela doprovázela jen na ty nejnutnější události, jinak byla téměř neviditelná a jako první dáma se držela výhradně v ústraní. Novotného prezidentování ukončila krize roku 1967 a po nástupu Alexandra Dubčeka byl de facto odsunut zcela do politického ústraní.

Ztracené hradní příbory i obrazy

Až posléze noví správci Pražského hradu zjistili, že za Novotného prezidentování z majetku zmizela celá řada vybavení od stříbrných příborů až po umělecké obrazy. Ukázalo se, že Božena Hrad vnímala jako svou novou domácnost, kde jí opět vše patří. Hradní vybavení tak pravidelně rozdávala různým návštěvníkům a blízkým. Zpětně tak Novotní museli všechno, co během jejich pobytu technicky odcizili, uhradit. Manželé spolu stáří prožili na Sázavě, kde Novotný roku 1975 v 70 letech zemřel na infarkt. Božena Novotná až do své smrti o pět let později považovala manželovo politické sesazení za nespravedlivou křivdu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.