Celebrity

11. července 2023 17:25

David Laštovka

Vlastimila Vlková alias Cecilka se stala herečkou z donucení. Erotickou scénu si užívala

Slunce, seno a pár facek - upoutávka

Vlastimila Vlková, kterou nejvíce proslavila role obětavé farské hospodyně Cecilky v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno, se stala slavnou až těsně před důchodem. Dožila se požehnaného věku 94 let. Jak se stala hvězdou a jaké bylo její soukromí?

Za vše mohla jedna velká náhoda. Když Vlastimile Vlkové bylo 57 let, v jednom pražském parku ji na procházce objevil scenárista Ivan Passer a nabídl jí roli v připravovaném filmu Intimní osvětlení. Zaujala ho svým milým výrazem a bezprostředností. Vlastimila Vlková do té doby pracovala jako účetní a televizi doma ani neměla. Zpočátku se bránila a o filmování nechtěla ani slyšet. Nakonec se ale přemluvit přece jen nechala.

Jako důchodkyně vstoupila na doporučení do komparzního hereckého rejstříku Filmového studia Barrandov a přivydělávala si tak k penzi. Byl o ní obrovský zájem a hrála téměř až do smrti. Zemřela v roce 2002 ve věku 94 let. Poslední měsíce dožívala v domově důchodců v Praze.

Myslela si, že kazí film

Přestože s herectvím neměla žádnou zkušenost, před kamerou od prvního okamžiku působila přirozeně. Jako by snad hrála celý život. Do svých filmů ji následně začali obsazovat i další věhlasní režiséři, jen namátkou Miloš Forman, Oldřich Lipský, Václav Vorlíček, Zdeněk Podskalský, Petr Schulhoff, František Vláčil, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Juraj Herz, Ludvík Ráža nebo Zdeněk Troška. Právě posledně jmenovaný jí zajistil věčnou slávu, když jí svěřil roli Cecilky, hospodyně faráře Otíka, v komediích Slunce, seno... Zahrála si ve všech třech dílech. Ten druhý – Slunce, seno a pár facek – můžete vidět v úterý od 20:15 na Primě.

Čtěte také: Luděk Kopřiva alias farář Otík ze Slunce, seno chorobně žárlil. Hrob si navrhl sám

„Vlastička, to byla moje láska. Ona mi říkávala: ‚Zdenečku, já ti to tady kazím a ty mně neřekneš půl slova.‘ A já říkám: ‚Vlastičko, kdyby se mi to nelíbilo, věřte tomu, že bych vás poupravil.‘ A ona, že ne, že jsem na ni moc hodný, nic jí neřeknu a že mi to kazí. Ona byla strašně fajn,“ prozradil webu Prima Ženy režisér Zdeněk Troška.

Zdeněk Troška si ji zamiloval už na studiích

Pro roli Cecilky byla pro něj jasnou volbou. „Seznámil jsem se s ní ještě na škole, když jsem dělal nějaké cvičení ve druhém ročníku. Našel jsem si ji na hereckém seznamu na Barrandově a obsadil ji do snímku Odejít před svítáním. Tak se mi zalíbila, že když jsem pracoval jako asistent u pana Zdeňka Podskalského a dělal mu obsazení do filmu Křtiny, dali jsme jí roli babičky, co opatruje novorozeně. Potom mně hrála babku v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci a nakonec Cecilku ve Slunce, seno...,“ přiblížil Troška.

Na Vlkovou má krásné vzpomínky. „Některé jsou nepublikovatelné. Když žila v ženských domovech, říkala mi: ‚Zdenečku, já jsem hrozná potvora.‘ Já jí odpověděl, že to není pravda, ale trvala si na svém. ‚Babky se mě ptaly, jestli jsem opravdu do toho mlýnského náhonu spadla po zádech, a já jim řekla: Spadla, holky, spadla, pan režisér si to přál a co bych pro něj neudělala.‘ Přitom tam místo ní byl kaskadér. Já jí na to řekl: ‚Vlastičko, máte recht, ať mají vztek,‘“ uvedl s úsměvem režisér.

Mohlo by vás zajímat: Zákulisí natáčení Slunce, seno, erotika. Kaiser s Dejdarem skončili v Itálii za mřížemi

Zmíněná scéna, která se odehrála ve třetím pokračování s názvem Slunce, seno, erotika, stála za to. „Ukázal jsem jí, jak si to představuji. Najednou kolem sebe uvidí samé pinďoury, ona, svatá pobožná slečna z fary, která nikdy nic takového neviděla. S hrůzou v očích se měla odtáhnout, chytit se nejbližší zábrany, chlapce po levé ruce, podívat se na jeho ‚Jánošíka‘ a omdlít. Kamera, akce a jelo se. Vlastička se chytla nohy, podívala se na obnažené chlapce kolem sebe, k jednomu z nich se přitulila, rozzářila se a řekla nadšeně ááá... Já říkám: ‚Stop! Vlastičko, to nemůžete, to by bylo do jiného filmu.‘ A ona: ‚Počkej, já si to musím pořádně prohlédnout, já už to třicet let neviděla. Měla obrovský smysl pro humor,“ přiblížil Zdeněk Troška.

Sdílejte článek
Štítky film vzpomínky FTV Prima režisér herečka role Zdeněk Troška Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Vlastimila Vlková Cecilka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.