Celebrity

9. července 2022 08:42

David Laštovka

Luděk Kopřiva alias farář Otík ze Slunce, seno: Chorobně žárlil, hrob si navrhl sám

Luděk Kopřiva (†80) patřil mezi nezapomenutelné české herce a komiky. Přestože se mu hlavní role vyhýbaly, i v těch vedlejších na sebe dokázal strhnout veškerou pozornost. Nejvíce ho proslavila role faráře Otíka z komedií Slunce, seno... Jaký byl v soukromí?

Už odmalička měl Luděk Kopřiva o svém povolání jasno. Jeho otec, který v pražském Podskalí vedl hospodu pro voraře, byl nadšeným ochotníkem a syna brával na každé představení s sebou. Luděk z nich byl unešený a už tehdy toužil být jako tatínek.

Svůj komediální talent začal uplatňovat už na škole. Bavil nejen spolužáky, ale i učitelky. Na DAMU se dostal na první pokus a mohl svůj sen žít naplno. Během studií uplatnil svůj taneční um, což v dalších letech zužitkoval v roli baletního mistra Huga v komedii Jak svět přichází o básníky.

Po studiích chytil šanci za pačesy a nastoupil do oblastního divadla v Ostravě. Následovala štace v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, načež zakotvil v pražském divadle E. F. Buriana, kde působil 31 sezon. Tedy až do svého důchodu. Stal se skvělým představitelem sice menších, zato ale energických rolí, které diváky bavily a utkvěly jim v paměti.

Lidé po něm chtěli, aby jim křtil děti

Nejvíce ho proslavila role faráře Otíka v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno... Díky ní měl až do smrti řadu nezapomenutelných zážitků. „Jednou vjel ve svém voze do protisměru, a když ho uviděl policista, jen se pokřižoval a řekl mu: ‚Sodoma a Gomora, velebnosti, jeďte...‘ Pustil ho bez pokuty. Pak ho zase potkala jedna babička a poprosila ho, zda by jim pokřtil jejich chlapečka. Luděček odpověděl: ‚Což o to, já vám ho pokřtím, ale bude vám to ho*no platné. Byl to skvělý, úžasný komik,“ zavzpomínal na Luďka Kopřivu pro web Prima Ženy režisér Zdeněk Troška.

Podívejte se, jak se vydařila muzikálová verze filmu Slunce, seno, jahody:

Během života byl dvakrát ženatý. S první manželkou Olgou, která pracovala jako redaktorka v rozhlase, je pojil zvláštní vztah. Přestože měl herec nespočet milenek a ona mu naopak celou dobu byla oddaně věrná, velmi na ni žárlil. Kolují historky, že si dokonce od kamarádů půjčoval auto, aby ji mohl sledovat, když byla doma sama, a přistihnout ji s milencem.

Vytouženého potomka se nedočkal

I tak ji ale miloval a toužil s ní počít potomka. Přes letní prázdniny jezdívali pravidelně k moři, ale ani změna prostředí ke zrození vytouženého miminka nepomohla. Když v roce 1987 Olga zemřela na rakovinu, zhroutil se mu svět. Nedokázal být sám a velmi trpěl. Naštěstí se po čase v jeho životě objevila jiná žena, do které se znovu zamiloval. Jmenovala se Eva a spojoval je podobný osud – také její předchozí manžel zemřel na rakovinu.

Kopřiva dělal, co jí na očích viděl, snášel jí modré z nebe. Bral ji na drahé výlety, cestovali po celém světě. Ve svých jednasedmdesáti letech si ji vzal za manželku a o dva roky později pro ně začal stavět nový dům. Ten za osm měsíců skutečně stál. Idylka skončila poté, co Luděk onemocněl Parkinsonovou chorobou. Ještě během života si nechal udělat vlastní náhrobek na Vyšehradě, pohřeb si ale nepřál. Zemřel necelé čtyři měsíce po oslavě 80. narozenin.

Sdílejte článek
Štítky komedie herec Zdeněk Troška Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Luděk Kopřiva farář Otík

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.