Celebrity

26. ledna 2024 06:30

David Laštovka

Herečka Miroslava Pleštilová byla hvězdou 80. let. Proč se stáhla do ústraní?

UPO - Originální seriály exkluzivně na prima+

V 80. letech patřila Miroslava Pleštilová (58) k nejobsazovanějším českým herečkám. Především dospívající mládenci k ní vzhlíželi jako k sexsymbolu. Často hrávala princezny v pohádkách a ve filmech šmrncovní, temperamentní ženy. Jaké je soukromí slavné umělkyně, po které se slehla zem?

Miroslava Pleštilová je rodačkou z Liberce. Zatímco rodiče pracovali ve vratislavském pivovaru, ji to už odmalička táhlo k umělecké profesi. Navštěvovala hodiny klavíru a baletu a toužila se stát herečkou. Na DAMU, kam byla přijata na první pokus, se seznámila se svým osudovým mužem, hercem a dabérem Alešem Procházkou (60), který chodil o dva ročníky výš.

Po studiích se vzali a narodili se jim dva synové – Aleš a o dva roky později Zdeněk. Ten starší vystudoval Duncan centre, konzervatoř zaměřenou na moderní tanec, a poté přešel na filozofickou fakultu. Mladší studuje soukromou filmovou školu a baví ho zvučit. Když byli kluci malí, doma byl přísnější tatínek. Miroslava údajně byla jemnou maminkou, která se snažila vždycky všechno řešit v klidu a domluvou.

Mladistvý vzhled je ji prý na škodu

V 80. letech šla Pleštilová z role do role, pak ale najednou zmizela z očí televizních diváků. Důvodem nebylo, že by se jí nedostávalo adekvátních nabídek, jen dala přednost rodině a naplno se věnovala svým dětem.

Na ženy, které naopak daly přednost kariéře před dětmi, se podívejte v tomto článku.

Po revoluci na sebe výrazně upozornila ještě ve filmu Obecná škola (1991), v němž ztvárnila postavu neprůbojné učitelky Plecité, a v seriálu Svatby v Benátkách (2014–2015), kde představovala Mariku Drozdovou. Našla se ale také v dabingu. Jejím hlasem promlouvá řada slavných světových hereček. Namluvila například i hrošici Glorii v animovaném snímku Madagaskar (2005). Kromě toho od roku 2006 začala vyučovat herectví na DAMU a pravidelně se objevuje v představeních Divadla Na Jezerce.

Přestože letos slaví už 58. narozeniny, stále si zachovává mladistvý vzhled, což je jí prý někdy i na škodu. „Nechci být pro studenty něco jako kamarádka, to většinou nedělá dobrotu. Navíc jsem už ve věku jejich rodičů, i když na to nevypadám. Už dvakrát se mi stalo, že po mně chtěli zaměstnanci DAMU ukázat index,“ svěřila se s úsměvem v rozhovoru s Karlem Šípem (78).

Sdílejte článek
Štítky hvězda manželství narozeniny manželé herec dabing herečka děti dabér Aleš Procházka Miroslava Pleštilová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.