Celebrity

22. prosince 2022 13:38

redakce Prima Ženy

Tajemství princezny Bosany: Otec přežil Osvětim, přesto ho zapsali mezi mrtvé

Pohádka Tři veteráni (1983), za kterou stojí Oldřich Lipský (†62) a Zdeněk Svěrák (86), patří k neoblíbenějším filmovým kouskům vůbec. Velkou zásluhu na úspěchu filmu má také Vida Neuwirthová (58), která ztvárnila princeznu Bosanu s dlouhým nosem. Představitelka jedné z hlavních rolí po letech popsala děsivá stigmata, která si nese její rodina.

Váleční veteráni Servác, Pankrác a Bimbác v legendární pohádce dostanou od skřítků kouzelné dary, místo šíření radosti a dobrých skutků je ale svedou k páchání věcí nedobrých. Do děje navíc vstupuje princezna Bosana a její zlotřilý tatínek, kteří po tajemných darech také zatouží.

Role princezny Bosany byla obrovskou příležitostí pro Vidu Neuwirthovou, kterou si při castingu vyhlédl Zdeněk Svěrák. Upoutala ho zejména očima posazenýma daleko od sebe. Měla tedy ideální obličej, mezi který tvůrci hodlali zasadit dlouhý nos.

Ačkoliv je pohádka plná humoru a někdy až nekorektní legrace, představitelka Bosany vždy důvod k úsměvu neměla. Naopak. Pochází z židovské rodiny, kterou naplno zasáhlo válečné běsnění a Hitlerovy plány na vyhlazení všech neárijských ras a etnik.

Tatínkovo jméno se objevilo mezi mrtvými

„Až ve čtrnácti letech mi řekli podrobnosti o naší rodině, že třicet příbuzných zemřelo v koncentračních táborech,“ uvedla Vida Neuwirthová pro deník Blesk. Tehdy pochopila, co znamená číslo, které měl její tatínek vytetované na ruce. Byl zázrak, že válku přežil. Prošel Osvětimí, Terezínem i Buchenwaldem.

Jeho jméno je omylem zapsáno mezi oběťmi holokaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze. „Poslední zprávu o tátovi našli v Osvětimi z roku 1943, kdy měl tuberu, a nezjistili, že ho pak po jednom pokusu, co mu doktor Mengele dělal s nohou, poslali místo jiného vězně pracovat do dolů v Německu. To už nikdo nedohledal, a tak připsali jeho jméno na synagogu k ostatním obětem,“ dodala herečka v rozhovoru pro Blesk. Později chtěl, aby jeho jméno bylo ze zdi odstraněno, řekli mu ale, ať ho tam nechá, že bude dlouho živ.

Možná že i tyto události vedly k tomu, že žádnou další hereckou nabídku už Neuwirthová nepřijala. Rozhodla se totiž, že bude raději pracovat pro Židovskou obec a udělala si průvodcovský kurz, aby mohla turistům ukazovat památky spojené s judaismem. Dnes je z ní babička a užívá si dvouletého vnuka Jáchyma.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.