Máte pořád hlad? 15 potravin, které snižují chuť k jídlu
Potravina, které byste mohli sníst, kolik chcete, aniž byste se museli bát, že přiberete, bohužel neexistuje. Zatím. Ale skvělou zprávou je, že existují rozmanité zdravé a chutné potraviny, které vám mohou pomoci výrazně omezit chuť k jídlu a vyhnout se tak přírůstkům hmotnosti.
1. Avokádo
Je skvělým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Přítomná kyselina olejová způsobí, že se budete cítit dlouho sytí. V Kalifornii provedli vědci experiment, který odhalil, že lidé konzumující během oběda avokádo toho po 3 hodinách snědli o 40 % méně než ti, co si na avokádu v obědové pauze nepochutnali.
2. Káva
Kofein v kávě pomáhá řídit naši chuť k jídlu, spaluje kalorie a také rozkládá tuky. Pokud například pijete kávu 30 minut až 4 hodiny před jídlem, ovlivňuje to vaši chuť k jídlu. Abyste zhubli, obvykle se doporučuje vypít denně 2 šálky. Mějte ovšem na paměti, že kofein není vhodný pro všechny. Raději si předem zjistěte, zda je pro vás toto množství kofeinu bezpečné.
3. Chia semínka
Tento druh semen snižuje chuť k jídlu a také je o něm známo, že vytváří pocit plnosti. Chia semínka jsou schopná absorbovat do sebe vodu, která se rovná 11 až 12násobku jejich hmotnosti. Jejich dobrou vlastností je, že se dají kombinovat se spoustou dalších potravin a můžete si je přidat téměř do čehokoliv (např. do jogurtu, mléka, ovesné kaše nebo salátu).
4. Okouník mořský
Tato chutná ryba obsahuje spoustu bílkovin a esenciálních omega-3 mastných kyselin. Taková směs živin vás dokáže dlouhodobě uspokojit. Navíc jsou ryby velmi zdravé. Pravidelná konzumace okouníka mořského může pomoci snížit riziko rozvoje cukrovky 2. typu, obezity a srdečních onemocnění.
5. Kokosový olej
Tento typ oleje nad ostatními vyniká tím, že obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem (MCFAs) a pomáhá snižovat chuť k jídlu. Jeho vstřebávání v těle má pozitivní vliv na metabolismus organismu. Pomáhá například spálit kalorie a zbavit se nepříjemného a nezdravého tuku v oblasti břicha. Nedávná studie prokázala, že lidé, kteří konzumovali kokosový olej v průběhu dne (samozřejmě v přiměřeném množství), jedli o 256 kcal méně, než obvykle snědí.
6. Vejce
Vejce jsou především vynikajícím zdrojem bílkovin. Průzkumy zjistily, že pokud je člověk posnídá, sní v průběhu dne méně kalorií a podaří se mu zhubnout. Jiný experiment ukázal, že lidé, kteří byli na nízkokalorické stravě a dávali si ke snídani vejce, ztratili o 65 % více hmotnosti než ti, kteří vejce nesnídali.
7. Chilli papričky
Chilli papričky obsahují kapsaicin, což je chemická látka snižující chuť k jídlu a zároveň napomáhající ztrátě hmotnosti. Jestliže chcete z této látky vytěžit maximum, tedy spálit co nejvíce tuků, doporučujeme konzumaci této pochutiny každý den.
8. Špenát
Tato oblíbená zelenina obsahuje tylakoidy, které zvyšují hladinu hormonu leptinu. Ten je zodpovědný za to, že upravuje výměnu energie a kontroluje pocity sytosti. A kolik špenátu musíte denně zkonzumovat, abyste dosáhli kýženého účinku? Stačí pouhých 100 gramů.
9. Zelený čaj
Naprosto obyčejný zelený čaj obsahuje 2 složky – kofein a katechin –, jež podporují úbytek hmotnosti. První spaluje tuk a omezuje chuť k jídlu, zatímco druhý urychluje metabolismus a zbavuje ho tuku. Směs obou složek umožňuje účinnější spalování kalorií. Výzkumy ukazují, že kofein a katechin ho mohou zvýšit o 4 %. Doporučuje se vypít 250 až 500 ml zeleného čaje denně.
10. Čočka
Jakýkoliv druh této luštěniny je nízkokalorický a navíc se snadněji vaří než fazole. Čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, proto je skvělým parťákem v boji proti hladu. Další její předností je vysoký obsah kyseliny listové, thiaminu, manganu, železa a draslíku.
11. Zázvor
Gingerol, aktivní složka zázvoru obsažená v jeho kořenu, usnadňuje úbytek hmotnosti. Studie prokázala, že jeho denní konzumace by mohla pomoci ztratit další přebytečné kilogramy. Také podporuje regulaci množství leptinu, hormonu, který upravuje výměnu energie a potlačuje hlad.
12. Ovesné vločky
Běžné ovesné vločky obsahují takové množství vlákniny, že se budete cítit zasyceni poměrně dlouhou dobu. Tuto skutečnost podpořila jedna ze studií. Lidé, kteří měli ovesné vločky ke snídani, se po jídle cítili méně hladoví a také obědvali o 31 % méně kalorií ve srovnání s těmi, kteří ovesné vločky neposnídali.
13. Přírodní bílý jogurt
Jedinečné jídlo plné bílkovin způsobí, že nebudete mít dlouho hlad. Přírodní bílý jogurt také obsahuje bakterie, které podporují trávení. Jogurty, které nejsou bez tuku, pomáhají snížit riziko vzniku obezity a cukrovky 2. typu. Dávejte si pozor právě na bílé jogurty bez tuku, protože mají překvapivě hodně cukru. Doporučujeme, abyste raději preferovali středně tučné jogurty (kolem 3 % tuku).
14. Polévka
Tím, že zařadíte do svého jídelníčku polévky, dosáhnete ztráty kilogramů. Když obědváte, začněte miskou polévky. Uvidíte, že už toho pak moc nesníte. A je úplně jedno, zda je polévka hutnější nebo se jedná o vývar. Tento tradiční pokrm je velmi výživný, s minimálním obsahem tuku a zároveň chuťově uspokojující.
15. Ořechy
Ze studie z roku 2015 zveřejněné v časopise American Heart Association vyplývá, že ořechy obsahují tolik mononenasycených tuků, že prospívají více srdci než jejich ekvivalenty v podobě různých zrn. Vlašské ořechy, arašídy a mandle napomáhají omezit hlad. Jejich pravidelná konzumace redukuje tukovou vrstvu v oblasti břicha.
-šp-
Mohlo by vás taky zajímat: