Celebrity

5. března 2024 11:15

Tomáš Durčák

Felix Slováček o honorářích: Dělil je Ladislav Štaidl, nejvíc dával Gottovi a pak sobě

Hudebník Felix Slováček měl během své kariéry tu čest zahrát si s celou řadou dnes již legendárních muzikantů i zpěváků. Mimo Orchestr Karla Vlacha strávil mnoho let také v Orchestru Ladislava Štaidla, v němž zpíval Karel Gott. Nyní zavzpomínal, jak Ladislav Štaidl dělil honoráře a kdo vždy dostával nejvíc.

Jak Felix Slováček popsal, u Karla Vlacha (jeden z partnerů Yvetty Simonové) začínal v roce 1968 a na šňůře koncertů v SSSR strávil i invazi vojsk Varšavské smlouvy. „Hrát u Vlacha byl sen každého muzikanta. Dokonce mě kvůli tomu vytáhl z vojny, měl dlouhé prsty. Do SSSR jsme odjeli patnáctého srpna, byli tam i během okupace, takže když se mě pak později ptali, co jsem tehdy dělal, odpovídal jsem, že jsem byl v Moskvě. A to už se dál nikdo na nic neptal,“ řekl Slováček v rozhovoru pro Blesk.

Pak jej ale do svých řad ulovili právě bratři Jiří a Ladislav Štaidlovi společně s Karlem Gottem poté, co jejich předchozí saxofonista během cesty zpět z Las Vegas zůstal v Německu. „Líbilo se mi, jaký mají drive, ale museli jsme se domluvit s panem Vlachem. Naštěstí byl velkorysý,“ popsal Felix, který na dobu pod Štaidlem velmi rád vzpomíná. Zejména díky možnosti spolupracovat s Karlem Gottem.

„Karel byl úžasný člověk, který vše řešil s úsměvem a elegancí. Dával mi na koncertech spoustu prostoru jako sólistovi a neustále mě popichoval tím, že jsem při každém natáčení musel mít novou věc, nesmělo se opakovat. Byli jsme mladí kluci, běhaly za námi holky, mohli jsme vyjet i za hranice. Ten čas strašně ubíhal,“ popsal známý saxofonista.

Zábava však mohla přijít vždy až poté, když byla hudební práce dobře odvedená, na to byl údajně Ladislav Štaidl velmi přísný. „Ale na druhé straně měl sociální cítění. Rozhodoval, kolik kdo z muzikantů dostane,“ popsal Felix s tím, že všichni muzikanti rozhodně nedostávali stejně. „Karel [Gott] měl půlku honoráře, pak měl Láďa [Štaidl], a po něm jsem měl asi nejvíc já,“ vyjmenoval Slováček.

„Když byl zájezd třeba deset koncertů, tak jsem měl tři sta marek za jeden. Takže tři tisíce marek, jedna marka byla asi za patnáct korun. Tady v Československu měli muzikanti čtyři sta korun, já šest set, Láďa bral tisíc dvě stě a Karel asi dva a půl tisíce,“ popsal hudebník, který letos oslaví již 81. narozeniny, jak si za jeden takový zájezd vydělal v přepočtu 45 000 Kčs, což byly v té době nemalé peníze. Zároveň tím naznačil, jaké byly v zahraničí platy jeho slavnějších kolegů, kteří si účtovali násobně víc.

Letos v lednu uplynuly již tři roky od úmrtí Ladislava Štaidla:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.