Celebrity

11. listopadu 2023 05:45

David Laštovka

Herečka Jitka Zelenohorská plánovala svatbu s Matuškou. Nakonec ji vyhodil z bytu

Jitka Zelenohorská, která slaví 77. narozeniny, patřila v 60. letech k nejkrásnějším a nejobsazovanějším českým herečkám. Natočila více než 70 celovečerních filmů, mezi její nejznámější role patří postava Zdeničky v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky. Přestože po ní muži šíleli, na lásku měla velkou smůlu.

Jitka Zelenohorská byla idolem své doby. Scéna z filmu Ostře sledované vlaky, v níž ji výpravčí Hubička v podání herce Josefa Somra razítkuje pozadí, se stala kultovní. „Pamatuji si, že když jsem mamince říkala, jakou postavu v tom budu hrát, sdělila mi, že to nepřipadá v úvahu. Na premiéře jsme spolu seděly v lóži a vedle nás byl Václav Neckář se svojí ženou. Když zrovna šla ta scéna, maminka se propadala hanbou,“ vzpomínala Jitka Zelenohorská v pořadu 13. komnata.

Matuška uspořádal zásnuby

V té době už měla vážnou známost s o 14 let starším zpěvákem Waldemarem Matuškou, s nímž se seznámila na natáčení filmového muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Tehdy ještě byla studentkou gymnázia a měla před maturitou. „Ze začátku jsem ho ani nechtěla, ale on byl furt za mnou. Vyzvedával mě ze školy. S holkama jsme se řehtaly, že tam čeká jako starý pán s pytlíkem bonbonů. Trávili jsme spolu hodně času, až jsem se do něj zamilovala,“ prozradila herečka.

Čtěte také: Měl Waldemar Matuška románek s Lollobrigidou? Je to zábavné, říká vdova Olga

Začala s ním bydlet v jeho bytě na Václavském náměstí a jejich vztah se jevil jako harmonický. „Na moje narozeniny uspořádal zásnuby s tím, že se v březnu budeme brát. Hodil dva prsteny do číše a připili jsme si,“ uvedla Zelenohorská.

První manželství skončilo nevěrou

Nakonec ovšem bylo všechno jinak. Waldemar se zamiloval do zpěvačky Olgy Blechové a Jitku opustil. Psal se rok 1968. „Bylo to hrozné období, Walda mě vyhodil z bytu a skončil náš vztah, přijely sovětské tanky, skončila divadla... Neměla jsem kde bydlet, neměla práci, neměla peníze. Byla jsem úplně vyřízená,“ přiblížila Zelenohorská. Postupem let sešla z očí televizních diváků a na herecké výsluní už se nikdy nevrátila.

Olga Matušková po smrti svého muže Waldemara Matušky vydala knihu o jejich životě:

Mohlo by vás zajímat: Waldemar Matuška očima jeho Olgy. Byl úžasný milenec i táta, říká

Poprvé se vdala v osmadvaceti letech, a to za barrandovského produkčního Jana Miliče. „Ze začátku to bylo moc fajn, pořád jsme se smáli. Ale když to řeknu na rovinu, on do toho vztahu přišel s holým zadkem, neměl nic. Musela jsem za něj zaplatit všechny jeho dluhy a všechno za něj platit. Všechno jsem to táhla sama. Byli jsme spolu sedm let, pak to skončilo. Našel si nějakou babu, tak jsem to skončila a vyhodila ho,“ prohlásila herečka.

V Německu se živila jako prodavačka

Rok po rozvodu se zamilovala do Němce Petera, kterého si v roce 1984 vzala za muže a odstěhovala se za ním do jeho vlasti. „V Berlíně jsem se učila jazyk, našla si zaměstnání a začala pracovat v obchodě s konfekcí. Peter měl spoustu zálib, byl jachtař, nenudili jsme se ani minutu. Byl moc hodný a pozorný. Byl to moc hezký život,“ uvedla Jitka.

Přečtěte si: Helena Zeťová vyměnila kariéru za lásku v Řecku. Expartnera obvinila z násilí

Jejich šťastné manželství, které trvalo 20 let, utnul krutý osud. „Viděla jsem na něm, jak se ztrácí před očima a řekla jsem mu, ať jde k doktorovi. Ještě jsme spolu oslavili výročí naší svatby a moje narozeniny a pak se od lékařů dozvěděl tu nejhorší diagnózu. Rakovina slinivky břišní. Za půl roku byl pryč... Těšili jsme se, až budeme oba v penzi. Plánovali jsme, jak si spolu budeme užívat,“ povzdechla si.

Ani jí se zdravotní problémy nevyhnuly. Rok před 50. narozeninami bojovala s rakovinou tlustého střeva. „Díky bohu jsem s tím k lékařům přišla včas a nemělo to další následky. Dobře to dopadlo,“ uvedla Zelenohorská, která následně prodělala infarkt, z něhož se také dostala. Po smrti manžela pendluje mezi Německem a Českem. Jak sama přiznává, nejraději je v Praze, kterou miluje a považuje ji za svůj skutečný domov.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.