Celebrity

11. listopadu 2023 05:45

David Laštovka

Herečka Jitka Zelenohorská plánovala svatbu s Matuškou. Nakonec ji vyhodil z bytu

Jitka Zelenohorská, která slaví 77. narozeniny, patřila v 60. letech k nejkrásnějším a nejobsazovanějším českým herečkám. Natočila více než 70 celovečerních filmů, mezi její nejznámější role patří postava Zdeničky v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky. Přestože po ní muži šíleli, na lásku měla velkou smůlu.

Jitka Zelenohorská byla idolem své doby. Scéna z filmu Ostře sledované vlaky, v níž ji výpravčí Hubička v podání herce Josefa Somra razítkuje pozadí, se stala kultovní. „Pamatuji si, že když jsem mamince říkala, jakou postavu v tom budu hrát, sdělila mi, že to nepřipadá v úvahu. Na premiéře jsme spolu seděly v lóži a vedle nás byl Václav Neckář se svojí ženou. Když zrovna šla ta scéna, maminka se propadala hanbou,“ vzpomínala Jitka Zelenohorská v pořadu 13. komnata.

Matuška uspořádal zásnuby

V té době už měla vážnou známost s o 14 let starším zpěvákem Waldemarem Matuškou, s nímž se seznámila na natáčení filmového muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Tehdy ještě byla studentkou gymnázia a měla před maturitou. „Ze začátku jsem ho ani nechtěla, ale on byl furt za mnou. Vyzvedával mě ze školy. S holkama jsme se řehtaly, že tam čeká jako starý pán s pytlíkem bonbonů. Trávili jsme spolu hodně času, až jsem se do něj zamilovala,“ prozradila herečka.

Čtěte také: Měl Waldemar Matuška románek s Lollobrigidou? Je to zábavné, říká vdova Olga

Začala s ním bydlet v jeho bytě na Václavském náměstí a jejich vztah se jevil jako harmonický. „Na moje narozeniny uspořádal zásnuby s tím, že se v březnu budeme brát. Hodil dva prsteny do číše a připili jsme si,“ uvedla Zelenohorská.

První manželství skončilo nevěrou

Nakonec ovšem bylo všechno jinak. Waldemar se zamiloval do zpěvačky Olgy Blechové a Jitku opustil. Psal se rok 1968. „Bylo to hrozné období, Walda mě vyhodil z bytu a skončil náš vztah, přijely sovětské tanky, skončila divadla... Neměla jsem kde bydlet, neměla práci, neměla peníze. Byla jsem úplně vyřízená,“ přiblížila Zelenohorská. Postupem let sešla z očí televizních diváků a na herecké výsluní už se nikdy nevrátila.

Olga Matušková po smrti svého muže Waldemara Matušky vydala knihu o jejich životě:

Mohlo by vás zajímat: Waldemar Matuška očima jeho Olgy. Byl úžasný milenec i táta, říká

Poprvé se vdala v osmadvaceti letech, a to za barrandovského produkčního Jana Miliče. „Ze začátku to bylo moc fajn, pořád jsme se smáli. Ale když to řeknu na rovinu, on do toho vztahu přišel s holým zadkem, neměl nic. Musela jsem za něj zaplatit všechny jeho dluhy a všechno za něj platit. Všechno jsem to táhla sama. Byli jsme spolu sedm let, pak to skončilo. Našel si nějakou babu, tak jsem to skončila a vyhodila ho,“ prohlásila herečka.

V Německu se živila jako prodavačka

Rok po rozvodu se zamilovala do Němce Petera, kterého si v roce 1984 vzala za muže a odstěhovala se za ním do jeho vlasti. „V Berlíně jsem se učila jazyk, našla si zaměstnání a začala pracovat v obchodě s konfekcí. Peter měl spoustu zálib, byl jachtař, nenudili jsme se ani minutu. Byl moc hodný a pozorný. Byl to moc hezký život,“ uvedla Jitka.

Přečtěte si: Helena Zeťová vyměnila kariéru za lásku v Řecku. Expartnera obvinila z násilí

Jejich šťastné manželství, které trvalo 20 let, utnul krutý osud. „Viděla jsem na něm, jak se ztrácí před očima a řekla jsem mu, ať jde k doktorovi. Ještě jsme spolu oslavili výročí naší svatby a moje narozeniny a pak se od lékařů dozvěděl tu nejhorší diagnózu. Rakovina slinivky břišní. Za půl roku byl pryč... Těšili jsme se, až budeme oba v penzi. Plánovali jsme, jak si spolu budeme užívat,“ povzdechla si.

Ani jí se zdravotní problémy nevyhnuly. Rok před 50. narozeninami bojovala s rakovinou tlustého střeva. „Díky bohu jsem s tím k lékařům přišla včas a nemělo to další následky. Dobře to dopadlo,“ uvedla Zelenohorská, která následně prodělala infarkt, z něhož se také dostala. Po smrti manžela pendluje mezi Německem a Českem. Jak sama přiznává, nejraději je v Praze, kterou miluje a považuje ji za svůj skutečný domov.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.