Infekce HPV může vést k rakovině a zažije ji až 80 % lidí. Účinným bojem je prevence

Znát a vnímat své tělo může zachránit život. Lékaři a další odborníci poukazují na to, že karcinomu děložního čípku se dá účinně předcházet. Na co se soustředit a kdy má smysl absolvovat očkování?

Rakovina, které se dá předcházet

Gynekologická nádorová onemocnění je možné dělit právě podle toho, zda jim můžeme předejít. Mezi preventabilní onemocnění patří nádory děložního čípku. Jak upozorňuje osvětová kampaň World GO Day, jejich vzniku lze zabránit téměř ve všech případech. Je to možné díky vysoce účinnému a bezpečnému očkování proti původci onemocnění (lidskému papilomaviru – HPV) a pravidelným screeningovým kontrolám, při kterých lze odhalit a ošetřit změny na děložním čípku ještě předtím, než začne nádorové bujení. Očkování je doporučováno i chlapcům.

Proč se očkují i chlapci?

Primární prevence spočívá v očkování proti pohlavně přenosné infekci HPV, které je nejúčinnější před zahájením pohlavního života. V současnosti je vakcína plně hrazena zdravotními pojišťovnami všem dívkám a chlapcům ve věku 13–14 let a od ledna 2024 dojde k rozšíření věkové hranice na 11–14 let.

Chlapci se očkují, protože mohou být přenašeči HPV infekce, s níž se za život setká až 80 % populace. To z ní dělá nejčastější pohlavně přenosnou infekci. U mužů také může infekce HPV způsobovat vznik jiných nádorů, například na penisu či v dutině ústní.

Mohlo by vás zajímat: Osobní příběh Barbory o životě s alopecií. Pomohlo mi přestat se skrývat

Očkovat se ovšem mohou i dospělé ženy. Jak samotné očkování funguje? „Vakcína proti HPV neobsahuje lidský papilomavirus, ale laboratorně vytvořené antigeny, které imunitní systém považuje za virus, a proto si proti němu vytvoří protilátky. Antigeny však nejsou schopny vyvolat samotné onemocnění,“ vysvětluje David Cibula, přední český onkogynekolog a přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře.

Po očkování mohou nastávat mírné reakce, které jsou přirozenou odpovědí organismu na látky obsažené ve vakcíně. Nejčastějším projevem je zarudnutí a bolestivost v místě vpichu, což jsou reakce, které zpravidla odezní během několika hodin až dní. „Klinické studie na velkém vzorku mnoha tisíc žen jasně ukázaly, že vakcína nezvyšuje riziko výskytu závažných onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, oproti běžné populaci,“ doplňuje David Cibula.

Sekundární prevence v každém věku

  1. Pravidelné gynekologické kontroly – Jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění všem ženám od 15. roku věku. Během nich probíhá také screeningové vyšetření pro záchyt přednádorových stadií na děložním čípku. Gynekolog jednou ročně provede stěr ze sliznice děložního čípku na cytologické vyšetření a vzorek je následně vyhodnocen v laboratoři, kde proběhne mikroskopické posouzení vzhledu buněk. Cílem je rozpoznat buněčné změny poukazující na přednádorový proces.
  2. Podrobnější vyšetření nebo častější sledování – Pokud testy potvrdí, že na děložním čípku probíhá infekce některým z rizikových typů HPV, je to signálem pro další vyšetření či sledování. Cílem je, aby byly včas zachyceny a ošetřeny závažné přednádorové změny. Pro úspěšné uzdravení je totiž zcela zásadní zjistit nález ještě dříve, než vznikne rakovina.
  3. Vnímání svého těla a varovných signálů – V neposlední řadě je třeba věnovat pozornost vlastnímu organismu a jeho signálům, jako jsou diskomfort v oblasti břicha, změny v menstruačním cyklu či neobvyklé špinění nebo krvácení, a ty konzultovat s ošetřujícím gynekologem.

Gynekologické prohlídky jsou důležité v každém věku

„Problém preventivních kontrol spočívá v nepříliš velké účasti některých částí populace, zejména žen nad 50 let. V některých místech ČR účast této skupiny žen na preventivních prohlídkách klesá až na 30 %. Pokud se žena nedostaví na preventivní prohlídku, nemáme možnost, jak jí nabídnout klinické vyšetření, odebrat cytologický stěr, případně udělat test na HPV a nabídnout jí tak v případě abnormálního nálezu efektivní řešení,“ apeluje na závěr iří Sláma, vedoucí lékař Onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Zdroj: Na správnou prevenci upozorňuje celosvětová osvětová kampaň World GO Day. Součástí kampaně je také tzv. Fialová jízda, která se letos v Praze uskuteční 20. září 2023 (startuje na adrese Botičská 8, Praha 2) a vyjádří tak podporu ženám, které onemocněly.

S bojem proti rakovině má osobní zkušenosti také známá tenistka Martina Navrátilová:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.