Životní styl

16. června 2023 09:45

Marie Makovská

I v restauraci můžete jíst zdravě a nebojte, salát to nebude. Jak vybrat pro sebe i děti

Nabídku restaurací lidé stále často dělí na zdravé jídlo ve formě salátu a „to ostatní“. Jenže to ostatní může být také zdravé, a kolikrát i výživnější a méně kalorické než zmíněný salát. S těmito tipy vyberete vhodné jídlo pro sebe i děti.

Jistě je dobré na začátek říct, že volba podniku je zásadní. Pokud zamíříte do restaurace, kde dbají na kvalitu surovin a jsou pokrokoví i v nabídce, pravděpodobně nešlápnete vedle s žádným z jídel v nabídce. Někdy nás ale nohy (nebo parta nesmlouvavých spolustrávníků) zavedou do fast foodu či na místo, kde zkrátka výběr zdravého jídla není tak snadný. Jak vybrat jídlo, pokud chcete zhubnout nebo zkrátka jen nechcete mít z těžkého mastného pokrmu bolení břicha?

Přečtěte si také: Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout

1. Vyberte zdravější úpravu

Zaměřte se spíše na dušená masa než na grilovaná a smažená. Volte ideálně zeleninovou přílohu, a je jedno, jestli zrovna bude zelenina čerstvá nebo vařená či dušená. Pokud už sáhnete po smaženém, zkuste alespoň vybrat tak, abyste neměli na talíři dvě smažená jídla. Vyberte například kuřecí stripsy se salátem (místo s hranolky) nebo přírodní plátek (místo řízku) s hranolky.

2. Pozor na omáčky a dresinky

Právě ty často udělají kalorickou bombu i ze zmíněných salátů. Vyhýbejte se hlavně nadměrné konzumaci smetanových a máslových omáček a tučných sladkých dresinků. Méně kalorické obecně bývají zeleninové omáčky a kyselé tekutější dresinky, které jsou například v základu z citronové šťávy či balzamika.

3. Tip pro hladové krky

Víte o sobě, že jste velcí jedlíci a po hlavním chodu většinou spořádáte ještě porci dezertu? Zkuste začít předkrmem v podobě vývaru nebo lehkého okurkového salátu. Pak si dejte hlavní chod a po něm hlavně klid na trávení, po chvíli zjistíte, že už jste sytí a dezert nepotřebujete.

4. Českou klasiku s mírou

Většina jídel, která se řadí mezi českou klasiku, jsou poměrně dost tučná a kalorická. To neznamená, že si je nemůžete dát. Nejlepším postupem je v takovém případě sníst menší porci a nedoplňovat jídlo ještě sladkou limonádou a dezertem.

5. Zvolte nápoj bez kalorií

Nápoj dokáže zachránit opravdu hodně, proto hledejte v lístku sodovku nebo vodu infuzovanou bylinkami a ovocem, případně jen mírně slazený ledový čaj či limonádu. A pokud míříte na drink nebo dobré víno s přáteli, dejte si ke každé sklence i sklenku čisté vody. Benefitem bude pak i to, že s tak snadno neopijete a druhý den nebudete mít nepříjemnou kocovinu.

6. Nepřehánějte to s dezerty

Pokud máte chuť na dezert, vyberte si nejlépe zmrzlinu bez polev a posypů, kterou už nedoplníte velkým karamelovým café latte. Celkově myslete na to, jaká je celá kombinace jídel, která si chcete objednat. V restauracích totiž míváme tendence se přejídat a sníst (a vypít) naráz mnohem víc tuku a cukru, než jsme běžně zvyklí.

Všechny tyto zásady platí i pro děti. Ani jim není potřeba nutit zeleninový salát, který by mnohdy stejně nesnědly. Klidně jim objednejte oblíbený řízek a domluvte se, že k němu místo hranolek bude třeba bramborová kaše. Ve fast foodu kupte jen malý burger nebo nuggety a místo bezedného kelímku na limonádu objednejte lahev vody. Není zkrátka nutné dětem překazit celý zážitek, který by si pak nejspíš stejně dopřály samy s kamarády. Raději s nimi o výběru jídel mluvte bez velkého poučování a urážek, jděte jim především sami příkladem.

Jak říká odborník na výživu Petr Havlíček, jídlo je emoce a někdy je těžké odolat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.