Životní styl

1. května 2025 08:00

Tomáš Durčák

Jak poznat kvalitní špekáček: Hlídejte si složení, při opékání nesmí prasknout

Sezóna opékání špekáčků na ohni je zpět a řada z nás ji už díky prvním prosluněným víkendům či pálení čarodějnic úspěšně zahájila. Prodejci to moc dobře vědí, a tak se obchody plní různými druhy špekáčků, které lákají na vysoký podíl masa a perfektní chuť. Zda jste koupili správně, vám prozradí nejen etiketa, ale také jednoduchý test, který zvládne doma úplně každý.

Čím víc masa, tím lépe, u špekáčku neplatí

Na rozdíl třeba od párků není u špekáčků správné snažit se najít takové, které obsahují co nejvíce masa. V tomto případě totiž neplatí přímá úměra, že čím víc masa, tím víc si pochutnáte. Správný špekáček by měl mít asi 70 % až 80 % masa, a to vepřového a hovězího, ideálně v poměru 50:50. Zbylých 20-30 % však nesmí tvořit nic jiného než špek. Tedy tuk, který se postará o skvělou chuť a při opékání na ohni by měl pěkně odkapávat.

Dalším všeobecným pravidlem je, že čím více dalších položek mimo tři výše zmíněné ve složení najdete, tím horší špekáček v ruce držíte. „Musíte si přečíst etiketu, aby tam bylo co možná nejmenší množství aditiv. Někteří výrobci dokonce dělají speciální uzeniny na gril. Hledejte tam vždycky takové to, grilovací’ nebo ‚na opékání’,“ radí výživový poradce Petr Havlíček.

Zákon aktuálně stanoví, že aby na etiketě mohlo být napsáno slovo „špekáček“, musí výrobek obsahovat aspoň 40 % masa a nesmí obsahovat žádný separát neboli strojově oddělené maso. „Separát jsou rozemleté kuřecí kosti,“ uvádí na pravou míru pro CNN Prima NEWS majitel řeznictví Martin Brabec nechvalně proslulou složku některých uzenin.

Kvalitu poznáte i pouhým okem díky jednoduchému testu

Když už si dle svého úsudku kvalitní špekáček koupíte, můžete hned doma snadno zjistit, zda šlo o kup dobrý, nebo ne. „Na dotyk by měl být pevný, ale zároveň i pružný. Když ho zmáčknete, tak by se vám měl trošku i vracet,“ popsal řezník Martin Čejka, který preferuje kupování ručně vázaných špekáčků u svého ověřeného řezníka před těmi v ochranné atmosféře, kde si na ně zákazník dopředu sáhnout nemůže.

Nejlepším a nejjednodušším vizuálním testem toho, že máte doma kvalitní špekáček, je pak jeho podélné rozříznutí. Na řezu by měl mít pravidelnou mozaiku světlých kousků špeku. A mezi nimi by měla být souvislá vrstva masa, kterou nenarušují žádné bubliny či změny konzistence (které mohou způsobovat jiné látky mimo maso).

Případný „špekáčkový průšvih“, na nějž vás v obchodě nachytali, pak odhalíte i při samotném opékání. „Dobrý špekáček zůstává vždy v celku a odkapává z něj omastek. Když celý praskne, je to špatně,“ dodává další znak nekvalitního špekáčku řezník Brabec. „Když napíchnete na klacek ten špekáček, on praskne a nic z toho neteče, tak je to šílené,“ přidává se šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk s hlavním poznávacím znamením špekáčku, který často ani nestojí za to jej jíst.

Na vině praskajících špekáčků totiž bývá zpravidla fakt, že v jejich složení mimo maso a špek najdete nemalý poměr mouky, kůží nebo zmíněného separátu. Chcete-li v obchodě koupit špekáček, na němž si opravdu pochutnáte, měl by jeho výběr začínat nikoli jen od ceny, ale na prvním místě z jeho složení.

Při opékání nejen s dětmi nezapomínejte na některá zdravotní rizika

V případě opékání uzenin a masa všeobecně na ohni je pak zároveň dobré myslet na to, že i zde platí dopřávat si všeho s mírou a zbytečně to nepřehánět. „To, co máme na špekáčcích nejradši, tedy ‚chuť kouře a ohně‘, je na nich také nejvíce nebezpečné. Na otevřeném ohni vznikají zplodiny, a ještě více se jich tvoří při kontaktu odkapávajícího tuku s žárem. To se netýká samozřejmě jen opékání špekáčků, ale i jiného masa nebo tučných potravin například na roštu grilu,“ upozorňuje Marie Makovská, certifikovaná trenérka a inženýrka v oboru Výživa a potraviny.

„Proto bychom to obecně s přípravou jakýchkoli potravin nad ohněm neměli přehánět. Určitě doporučuji vyvarovat se jedení spálených částí špekáčků, ty raději rovnou odlomte. Pokud už musíte dopřát špekáček i dětem, nabídněte jim jen kousek, úměrně věku. Ke špekáčkům si dejte zeleninu – díky antioxidantům a vláknině můžete vliv nežádoucích látek zmírnit,“ radí dále ohledně toho, jak špekáčky ideálně po opečení konzumovat.

Nákaza žloutenkou typu E hrozí při grilování vepřového i zvěřiny. Na co dávat pozor?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2025

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.